LE FAR BRETON
El Far Breton és una dolç típic de la Gastronomia de la Bretanya (França) molt similar al Claufotis.
S’anomena le far fourn (far al forn) en bretó. La recepta més coneguda es fa amb prunes, encara que l’autèntica recepta tradicional no en porta. Far és un derivat del llatí que significa farina.
El far bretó es comença a esmentar a partir del segle XVIII. Originàriment s’elaborava especialment per a festes religioses i familiars. Cal esmentar que hi ha dos tipus de fars “le far salé” (far salat) que serveix per a acompañar carns i le “far sucré”(far dolç) que és el més conegut.
És una recepta molt senzilla feta amb ous, mantega, sucre, farina i llet. Es poden remullar les prunes amb rom negre (opcional).
Ingredients:
75 cl de llet
200 grs. de farina
170 grs. de sucre
4 ous
1 pessic de sal
15 o 20 prunes
20 grs de mantega
Elaboració:
Comenceu per preescalfar el forn a 200 graus termòstat 6-7. A continuació, escalfeu la llet en un cassó.
En un bol gran, aboqueu el sucre, la farina, la sal i els ous, Bateu fins a obtenir una pasta compacta. Aboqueu la llet calenta i bateu fins que la pasta es converteixi en una preparació més bé líquida. Unteu amb mantega un motlle de forn, col.loqueu les prunes i finalment aboqueu la preparació. Enforneu durant aproximadament 1 hora. Deixeu reposar almenys una ½ hora a temperatura ambient i ja el tindreu llest a punt de degustar. Us recomano també ficar-lo unes 4 h a la nevera, ja que fred és deliciós.
Bon profit i espero que us agradi!
Mercè Andreu Ardit-Cuinera