SEXOLÒGIC

SEXOLOGIA I SALUT SEXUAL

19 de setembre de 2009
0 comentaris

L’ANDROPAUSA NO EXISTEIX ?

Sexologicament  l’ andropausa no existeix. Tot sovint veiem,de pa broma o seriosament,comparar la menopausa femenina amb l’ andropausa masculina,  a voltes denominada despectivament ‘pitus-pausa’.També veiem com a aquests conceptes se’ls hi atribueixen funcions frontereres en relació a la vida sexual dels portants,fet que no s’ ajusta a la realitat,segons el nostre entendre.
La menopausa és un concepte ginecologico-obstétric o si ho voleu dir d’ una altra manera  és un concepte referit a la salut reproductiva de la dona i més concretament a llur fisiologia,tanmamteix.
Pel que fa referència a l’ andropausa,i sota aquests paràmetres reproductius, no existeix doncs l’ home no decandeix,pel fet de tenir una certa edat,en les seves capacitats reproductives  i és manté potencialment fértil fins a la mort.

Sexologicament és més aclaridor, atractiu i enriquidor analitzar aquests fenòmens des d’ una perpectiva de continuitat i progressió en l’ espai i en el temps en relació a l’ estat de salut del cos.

Per tant  hem de considerar que del cos d’ un nin o una nina de 10 anys al d’ un vailet o d’ una noia de 16  hi ha una diferència grossa,però això no s’ ha fet amb un dia, s’ ha anat fent amb una progressió corporal durant un temps i sense parar,com tampoc s’ aturarà als 16 anys i seguirà progressant i és que el pas del temps  pel cos de cada persona  hi deixa una petja momentània que al cap d’ uns mesos o d’uns anys,segons l’ época de la vida, ja serà ben diferent. A algú li pot semblar que aquest concepte no és aplicable en totum al cos de la dona pel fet de que ahir no tenia la recla i demà ja la té  i ,pel fet de que,d’ un manera més o menys sobtada, la deixa de tenir, però és ben cert que l’ aparició de la recla és la manifestació més externa o espectacular d’ aquest canvis que de fet s’ han anat produïnt d’ una manera progressiva,(borrisol púbic,creixementet del pits,etc.) durant els mesos o  anys antecedents.

El cas de les dones que deixen de tenir les recles és ben diferent d’ una a moltes altres i les vivències subjectives encara  més,mentre  per unes és una bona  época per algunes altres és una época plena de discomfort, discomfort que si no se sap gestionar bé pot acabar amb autèntic malestar durant una bona temporada.La cosa que és comuna a totes les dones és que no tenir la recla durant dotze mesos seguits significa el final de la vida reproductiva,  en cap cas ha de significar el final de la vida sexual.

El cas dels homes de més de 55,60 ó 65 anys i més el podem considerar des d’ el punt de vista invers,és a dir, el fet de que puguin apareixer diferències en la reacció sexual masculina relacionades amb l’ edat, com per exemple l’ augment de periòde refractari,l’augment de l’ angle que formen l’ abdomen i el penis amb plena erecció i fins i tot un deficit de testosterona lligada a l’ edat no pressuposen l’ extinció de les capacitats reproductives del varò.

======================================================
Resumenet:

Ni  menopausa ni andropausa  no són conceptes sexològics.

La menopausa és un concepte referit a la salut reproductiva.

I l’andropausa no existeix com a tal andropausa,equiparable a la menopausa.

======================================================

Per tant haurem de treballar professionalment des d’ el camp de la sexologia per definir les caractístiques i les capacitats pròpies de cada moment de la vida de les persones humanes, en la salut i en la malaltia. 

 

 

 

Miquel Maresma
metge
Sexologia Clinica
miquelmaresma@mesvilaweb.cat

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.