SEXOLÒGIC

SEXOLOGIA I SALUT SEXUAL

6 de juny de 2009
0 comentaris

LA CONSTEL·LACIÓ SIMPTOMÀTICA DE LA MENOPAUSA

Dos grups d’ hormones apareixen amb força a la pubertat de les dones:
els estrògens i els progestàgens.
Els progestàgens comencen a baixar a la pre-menopausa.
Els estrògens ho fan a la menopausa .

El fet extern més significatiu de la menopausa és que s’aturen les régles.
Mentre no s’ aturen i la regla va “fent el boig”som a la pre-menopausa.  

La pre-menopausa.—————————————————————

Aquesta etapa es carateritza per la baixada de la producció ovàrica i del corresponent nivell en sang de l’ hormona progesterona.

Pot apareixer a partir dels quaranta o quaranta cinc anys,excepte dels casos de menopausa precoç  que apareix als trenta cinc o abans dels trencta cinc anys d’ edat.
En altres casos pot apareixer a partir dels cinquanta anys, això passa cada cop més sovint.
La desregulació de la progesterona és la que fa que els cicles menstruals siguin més curts i de vegades molt curts,això ho fa penós per les dones que ho han de patir perque les va anemitzant i per tant afeblint cada cop més,en un procés que no saben quan durarà, això pot  agreujar-se encara més si hi ha alguna cosa afegida  com un mioma que encara fa que sagni més, és a dir, a més a més de cicles més curts,que vol dir sagnar mes cops cada any s’ hi afegeix que quan se’ n perd, se’ n perd més de sang. 
L’ anèmia,els dolors menstruals, l’ afebliment i el cansament que això comporta és el que realment pot afectar i segons el grau  afecta segur la sexualitat.

L’ història natural del procés és pot provar de canviar amb un tractament per via oral de progesterona,habitualment els catorze darrers dies  cicle, avui en dia hi ha uns diu’s amb progesterona que diuen que van molt bé.No sempre es poden mantenir aquests tractaments,sobre tot pel que fa a la via oral, pels efectes secundaris,que si bé que alguns no son gen greus,si que son molt emprenyadors i les dones els deixen i es queden amb el ferro per os per tractar l’ anèmia com puguin i anar trampejant esperant la menopausa en candeletes.

Hi ha situacions que es compliquen i acaben amb una histerectomia,és a dir, l’ exéresi de la matriu de la dona i a voltes fins i tot els ovaris,que se’n  diu  ooforectomia.

Tot això pot aconduir a una manca desig sexual que és secundari  al procés menopausic basicament ,però no intrinsecament pre-menopausic, a l’ ensems que hi ha dones que tenen una simptomatologia mínima i passen aquest trànsit de la seva vida amb molt poques alteracions personals i menys en la seva sexualitat per causa d’ això. 

La Menopausa——————————————————————–

La menopausa hom la defineix biologicament com l’ esgotament dels fol·liculs ovàrics, això fa que caigui en picat el nivell  en sang dels estrògens amb una taxa d’ estradiol per sota dels 20 pg/ml. consequenment la taxa d’FSH és alta per damunt de 30 UI/L, tot sovint. 

Clinicament s’ hi presenten tres grans grups simptomatològics principals:

·Els Fogots.

·Les suades.

·La sequetat vaginal.

D’ aquests tres el que pot infuenciar més la sexualitat de la dona és la sequetat vaginal doncs pot fer mal i distreure les sensacions eròtiques que fan pujar la tensió sexual excitatòria.La sequetat vaginal és un signe clar de manca estrogènica.

També s’hi  poden presentar i de fet s’ hi presenten altres signes i simptomes, encara que no tots i no tots alhora dels que assenyalem ací tot seguit:Vertigen,
engreixar-se,restrenyiment,dolorsmusculars,coïssor,dispareunia,artralgies,dolors als pits,sensació del cap emboirat o entabanat,insomni,irritabilitat,mals de cap,astènia,dificutats de concentració,pèrdua de memòria,simptomatologia depressiva.

La combinació o la concentració d’ aquesta simptomatologia diversa pot abocar a disfuncions sexuals o de parella de vegades.

Insistim que moltes dones passen amb molt pocs o cap símptoma,dels assenyalats anteriorment, tota la seva vida  després de l’ aparicio de la menopausa.

La menopausa no és cap concepte sexològic, és un concepte ginéco-obstétric.
Des de’ l punt de vista sexològic hi apliquem uns conceptes més amples i més exactes que son “les variacions de la vida sexual associades als canvis d’ edat”


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.