L'Hereu Riera

El Dret Humà oblidat: el dret d'herència universal

‘Artist’-Gener: 100 anys

Deixa un comentari
Aquest dilluns passat el gran, immens Avel·lí Artís-Gener hauria arribat a avi centenari.
Tinc molts motius per celebrar des d’aquest racó de món el pas per la terra (catalana i mexicana, sobretot) d’aquest entranyable personatge, però hi ha un parell d’aspectes que vull destacar en aquesta hora que vivim.
Me’n recordo, d’ell, d’en Tísner, cada vegada que veig, a la ficció o a la realitat (sempre més dura: ara és Síria que ens ho plantifica pels morros), com per menys de cinc cèntims (per futileses com un grapat de dòlars, un objectiu polític o militar, una ofensa, una herència…, per un qualsevol dels pecats capitals, o per tots alhora) com una persona és abatuda per una altra amb la tranquil·litat d’un que mata enemics o marcianitus en un videojoc (o “se’ls carrega”, per dir-ho amb una expressió popular que trivialitza de manera fantàstica la mort).
En aquests relats, cinematogràfics, videogràfics, literaris o de les planes de successos dels diaris, els dolents sempre la palmen, perquè s’ho mereixen: “¡Muerde el polvo, bellaco!”, cridava el Capitán Trueno, i ho repetia en Goliat i després el Sargento Gorila, i així successivament, fins a dia d’avui, en què els homes (homes i dones) continuen caient com mosques, víctimes d’altres homes armats amb tota mena d’eines de matar.
Doncs bé, en un dels volums de Viure i veure, les memòries de l’Avel·lí Artís-Gener (el primer, crec), el nostre escriptor, ninotaire i enigmista parla, des de la distància dels anys transcorreguts, amb un dels enemics que li va tocar abatre a les trinxeres de la guerra de 1936-39, en l’horripilant lluita cos a cos: ja poden anar passant els anys, que aquelles imatges no s’esborren de la memòria, i l’enemic no és un objectiu abstracte que elimines, ni tan sols “algú que et carregues”, sinó una persona a la qual tu treus la vida… Aquell passatge del llibre és estremidor.
I si algú pensa que això és una estovada sentimental, que llegeixi aquestes ratlles i sabrà el pa que s’hi dóna, en aquests enfrontaments demencials:

«Alguna vegada, i sobretot posteriorment, he conegut persones que m’han assegurat, orgullosament, que havien fet la guerra sencera i no havien disparat ni un sol tret. És un cofoisme que incita a una altra reflexió. Perquè l’asseveració feta estarrufadament més aviat els hauria d’avergonyir. I ho declara un antimilitarista, convençut que l’home no té cap dret sobre la vida d’altri. I que també combrega en allò que a un home qualsevol hom el pot militaritzar en qüestió d’hores i que, contràriament, hi ha molts militars que hom no aconsegueix de civilitzar ni durant moltes desenes d’anys.
»Però també crec fermament que a la guerra com a la guerra i que Franco i la seva patuleia solament entenien un llenguatge que nosaltres amb prou feines sabíem balbucejar. Que, d’altra banda –i aquest és un fet primordial–, van ser ells els qui es van aixecar en armes contra la República, gest que els atorgava el crèdit de provocadors, i nosaltres ens limitàvem a respondre a la incitació. La diferència entre agressor i agredit és essencial.
»(…) Acabaré la reflexió (que no és cap novetat però que és una d’aquelles coses que fan tanta nosa al pap) amb una frase que sona a axiomàtica: quan algú es treu el mort del damunt, el carrega damunt uns altres muscles, admès que no faci aquell gest tan ple de covardia consistent a deixar-lo a terra i abandonar-lo».

L’altre segment que em ve de gust reproduir té relació amb els últims moviments espasmòdics d’aquest monstre totalitari que, quan no fa migdiada (a la qual és un gran addicte), amb prou feines aconsegueix reprimir els seus instints depredadors i sanguinaris, el seu gust per la destrucció de tot allò que no és seu i per l’agra pudor de terra cremada:

«Una vegada més comprovava que sempre tenim damunt nostre algú més ben informat que nosaltres mateixos, aquest immanent algú tothora capacitat per a córrer uns metres més endavant. (…) De la mateixa manera que quan va esclatar el Sis d’Octubre de 1934, els qui fèiem el servei militar ja érem aquarterats des del dia 2; algú, doncs, sabia per endavant què havia de passar. Hi devia haver qui tenia esment anticipat que el Parlament de Catalunya –en una sessió memorable el record de la qual encara m’esborrona– ratificaria la Llei de Contractes de Conreu en la seva versió original, tal com havia sortit d’aquell Parlament que l’havia elaborada, en franc menyscapte de la versió destralejada feta per les Corts de Madrid, i que aquella fóra l’espoleta que faria saltar tot un dispositiu (avui gairebé convençuts que muntat prèviament) que obligaria Lluís Companys a proclamar l’Estat Català (segona vegada que ho feia) i que acabaria amb el Govern de Catalunya als penals de Cadis i de Cartagena, sentenciat el president i tots els consellers a mort, commutada tot seguit per cadena perpètua, i humiliant-los, a ells i a Catalunya –que al capdavall aquesta era la finalitat–, amb els cranis rapats al zero i vestits amb la tosca roba penitenciària, els sòrdids uniformes que mai no han dut els Milans del Bosch i els Tejeros dels nostres dies, elusius àdhuc de la Llei Antiterrorista, evidentment no elaborada pensant en ells i ni tan sols pressentint-los».

Copio aquestes ratlles al final del dimecres 30 de maig de 2012, dia en què s’han reunit al Palau de la Generalitat el President i els representants de les diferents formacions polítiques del Parlament de Catalunya per mirar de trobar la manera de plantejar a Madrid la necessitat d’un concert econòmic semblant al basc i navarrès per tal que Catalunya no mori d’inanició i l’Estat pugui, de retruc, continuar tirant milles amb les seves fantasies miniimperials.
Qui més qui menys, tothom en aquest país (i en aquell juraria que també) està convençut que el monstre respondrà tal com es mereix la proposta: amb una nova humiliació en tota regla que s’empescarà el seu fecund cervell, generador de tota mena de solucions casernàries, mentre campen al seu voltant amb tota llibertat, com mosques bordes, una bona colla de pinxos liberals amb corbata carregats de milions que abans havien sigut del seu pròxim.

Aquesta entrada s'ha publicat en Suck the brook el 31 de maig de 2012 per mininu

Servits de xoriço, gràcies!

Deixa un comentari
Translation (traducción):

[Un chorizo, genuinamente español, accede al mercado (y a los mercados), y adonde haga falta, por la puerta grande. La faena bien hecha tiene futuro, queda claro]

—¡Hey, man! Soy un chorizo español
—Pase Ud., por la alfombra roja…
—Ok, tronco, enrollao!

Guió i dibus: Min

Translation into Madrilian (traducción al madrileño):

[Un chorizo, genuinamente español, accede al mercado (y a los mercados), y adonde haga falta, por la puerta grande. La faena bien hecha tiene futuro, queda claro]

—¡Hey, man! Soy un chorizo español
—Pase Ud., por la alfombra roja…
—Ok, tronco, enrollao!

Aquesta entrada s'ha publicat en Sant Diumenge de Sils el 27 de maig de 2012 per mininu

Let it bee (Els vells rockers no moren mai)

Deixa un comentari
Good bye to Robin Gibb, el segon dels bessons dels tres germans Bee Gees (l’altre, Maurice, va morir sobtadament el 2003, als 53 anys).
Els Bee Gees que jo vaig conèixer, força abans del boom de la música disco, eren un grup melòdic, i ja força conegut (Lonely days, My world, Massachussets, Words, Run to me…), que seguien més o menys la corda dels Beatles (deien que fins i tot en el nom, d’una sonoritat semblant), tant en les formes com musicalment (Melody Fair, p.e., és beatle cent x cent), i que sonaven bé, encara que pel meu gust massa ensucrats.
I de sobte, el 1977, cues quilomètriques als cinemes de Barcelona i de tot el país per veure Saturday night fever, amb en John Travolta fent de pinxo de les pistes de ball (després, també amb força èxit, interpretaria a Grease –’Brillantina’– un rockabilly de pa sucat amb oli al costat de l’actriu i cantant Olivia Newton John) i amb la banda sonora perpetrada pels Bee Gees, fent uns aguts que trepanaven el cervell… D’on collons havien sortit, aquells falsets insofribles?, a quin cretí se li podia haver acudit cantar tot un elapé fent aquells galls? I no parlem dels vestits, entre macarres i astronàutics, amb què es van disfressar ad hoc els tres germans, antany tan romàntics…
I això passava en la meva època més furiosament rockera…, i d’aposta al cavall perdedor, diguem-ne: aquella música sense compromís, que es col·locava sola, més bé que la coca-cola, i que a més era la banda sonora insubstancial de les pel·lícules d’un insubstancial Travolta (que no passava de ser un imbècil que només pensava a ballar, lligar, beure i pentinar-se, per molt que li premiessin la feina amb un Oscar)… És que els odiava, vaja!, a ells i la seva musiqueta. Tot plegat em semblava una broma (venuda en 20 milions de còpies!) d’un decadent insuportable.
El pas del temps, però, que també té efectes benèfics, ha vingut a matar els cantells, i ara me’ls puc escoltar tranquil·lament, i qualsevol dels seus temes (incloent-hi els associats inevitablement amb la bola de vidres de colors de les discoteques), apreciant les seves virgueries vocals, la seva gran compenetració, i també els seus textos, molts dels quals són prou bons.
No eren precisament un grup de heavy metal, però tant se val: els bessons Gibb tenen ben guanyat (ni que sigui per allò del premi honorífic a la llarga carrera) el seu raconet a la galeria dels immortals de la música popular.

A l’Sputnik d’aquesta setmana el mateix Robin deia que avui no es fan harmonies vocals (un camp on ells han excel·lit) com abans perquè això “t’ho has de treballar tu, ja que la tecnologia no t’ho dóna”, i la gent s’ha tornat “molt mandrosa”… També va revelar que algú els havia aconsellat que componguessin per a la gent que hi haurà d’aquí a 40 anys: “Heu de fer cançons pel futur, nois”… I ho han fet, i a més pensant expressament en altres intèrprets: How deep is love (que van popularitzar –encara més– Take That), Inmortality (Céline Dion), Guilty (Barbra Streisand), Islands in the stream (Kenny Rogers, versionada a Catalunya per Tomeu Penya)… són seves i ja són clàssics del pop.
“Al món hi ha milions de famílies, i he tingut la sort d’anar a néixer en la mateixa en què hi ha un dels millors compositors de pop del món…”, confessava en Robin, parlant del seu germà gran.
Aquesta inmortality fa que un els respecti. I jo ho faig també ara, al cap del temps.
_________________________________

[Foto de l’entradeta: Bouzibouzou]

Aquesta entrada s'ha publicat en Espai sideral el 27 de maig de 2012 per mininu

La Copa de l’Aguirrey, en alta veu

Deixa un comentari

Translation (traducción):

[Mientras por lo bajini y a discreción se va a perpetrar la inyección de 15.000 milloncetes de nada (de dinero público, por supuesto, que para eso está) a la banquia recién hundida al espectacular estilo Titanic, la Lideresa proclama y reclama, mediante unos sencillos altavoces domésticos, su derecho a manifestarse de derechas y aún de más allá]

—A más a más de la libertad de expresión de los extremistas e intolerantes con silbato que no soportan el himo español, ESPERO QUE AMPAREN ASIMISMO LA MÍAAAAAAAAAAAAAAA!!!
…y la de los simpáticos muchachotes de la Falange, claro!

Guió i dibus: Min

Translation into Salvadorian (traducción al salvadoreño):

[Mientras por lo bajini y a discreción se va a perpetrar la inyección de 15.000 milloncetes de nada (de dinero público, por supuesto, que para eso está) a la banquia recién hundida al espectacular estilo Titanic, la Lideresa proclama y reclama, mediante unos sencillos altavoces domésticos, su derecho a manifestarse de derechas y aún de más allá]

—A más a más de la libertad de expresión de los extremistas e intolerantes con silbato que no soportan el himo español, ESPERO QUE AMPAREN ASIMISMO LA MÍAAAAAAAAAAAAAAA!!!
…y la de los simpáticos muchachotes de la Falange, claro!

Aquesta entrada s'ha publicat en Ninots el 25 de maig de 2012 per mininu

Si no passa a la TV, no passa

Deixa un comentari
Translation (traducción):

[La Presidenta de La Comunidad de vecinos madrileños hace gala de un enorme sentido práctico, de un manejo más que plausible de la escoba y de un liberal sentido del honor, del rumor y del humor]

—En esta casa escondemos la basura donde nos da la real gana, sí…, ¿pasa algo?
“Ojos que no ven, corazón que no siente”, o séase: lo que no se ve no existe… ¡y no se hable más!

Guió i dibus: Min

Translation into Puerto Rican (traducción al portorriqueño):

[La Presidenta de La Comunidad de vecinos madrileños hace gala de un enorme sentido práctico, de un manejo más que plausible de la escoba y de un liberal sentido del honor, del rumor y del humor]

—En esta casa escondemos la basura donde nos da la real gana, sí…, ¿pasa algo?
“Ojos que no ven, corazón que no siente”, o séase: lo que no se ve no existe… ¡y no se hable más!

Aquesta entrada s'ha publicat en Ninots el 24 de maig de 2012 per mininu

Goita què fan ara!

Deixa un comentari
Em van dir de participar-hi i (a bodes em convides!) m’hi he apuntat: És el recull d’idees de la Universitat Oberta de Catalunya, UOC&Plugged, que està tenint un èxit remarcable, amb una multitud de propostes, i de tota mena. Catalunya és una terra inquieta, inconformista, perfeccionista, emprenedora, i que aquesta afirmació no és un tòpic es fa evident una vegada més: només cal fer-hi un cop d’ull, a l’unplugged de la UOC, per comprovar-ho.
Pel que fa a la meva proposta, està sintetitzada (obligatòriament) en els 1.000 espais que podeu trobar en aquest enllaç: http://mentsobertes.uoc.edu/plug/idea?id=698. I si teniu l’amabilitat d’entrar-hi, us en demano un suplement perquè hi deixeu el vostre inestimable vot (i un comentari ad hoc, si us abelleix), més que res perquè si la cosa prosperés tindria l’oportunitat de defensar la idea amb més extensió i amb tot el fonament de causa que fos del cas.
Gràcies mil.

Aquest era el text inicial:

L’herència universal: Un (únic) impost per a la igualtat d’oportunitats

Objectiu:

L’objectiu d’aquesta proposta és la creació d’un grup de treball universitari, transversal, que estudiï la viabilitat de la implantació d’un únic impost que substituís tots els impostos actuals i que servís de fons per a la igualtat d’oportunitats i de base per a una societat meritocràtica.

Fonament argumental:

Els impostos amb els quals es graven els guanys econòmics dels treballadors (empresaris o assalariats) tenen com a finalitat reequilibrar les desigualtats que es donen al si de la nostra societat. La intenció, doncs, en principi sembla bona. Però aquest sistema compensatori presenta dos defectes insolubles: d’una banda, com que no ataca l’arrel del problema (perquè aquest és de caràcter estructural), sinó que només pretén pal·liar-lo, el seu efecte “benèfic” és necessàriament limitat; i de l’altra, allò que fan, en realitat, és penalitzar (castigar) els emprenedors, les persones actives, el treball i l’esforç.

L’origen de les desigualtats socials es troba en el mateix origen social de les persones: en virtut de l’herència familiar (que és una pura qüestió d’atzar, i per tant una absurditat, en termes organitzatius), les oportunitats de desenvolupament personal i social són desiguals, aleatòries i injustes. Si l’herència fos un dret universal, de ciutadania, i no exclusivament familiar, tots els joves tindrien assegurat el futur, perquè disposarien dels recursos necessaris, tots tindrien les mateixes oportunitats, i els drets humans (al treball, a l’habitatge, etc) i la cobertura social estarien garantits.

Sistema operatiu:

La idea d’aquest projecte en realitat té un fons polític, però allò que ens interessa aquí no és tant un “canvi de model” de societat com veure si és possible descobrir, confirmar i atacar les causes per les quals el mecanisme que regula la nostra societat presenta tants errors funcionals (amb les “crisis cícliques del capitalisme” com a màxima manifestació).

Es tractaria d’explorar dues vies: la política i la social. El grup d’estudis que proposem (de perfil prospectiu i interdisciplinari: englobaria dret, economia, matemàtiques, ciències socials…) hauria de dissenyar (amb l’ajuda de les TIC) un escenari virtual que plantegés a la classe política la conveniència de fer els canvis legislatius necessaris perquè el sistema hereditari deixés de ser el problema per passar a ser la solució (en lloc de perpetuar la desigualtat seria el mecanisme repartidor de riquesa); i a la societat en general la possibilitat d’un canvi real de paradigma (que, independentment del marc polític, es troba a l’abast de la mà, ja que el fet de testar és un acte de voluntat personal sobirana) amb el qual no tindrien res a perdre (ni ells ni els seus fills) i en canvi tindrien molt a guanyar: una societat renovada, més justa i participativa, inclusiva, sense “desheretats”, eficient, de creixement moderat però sostingut,  sostenible, respectuosa amb el medi ambient i democràticament blindada.

________________________________________

[Il·lustració: Pubs-grandes-causes-012]

Aquesta entrada s'ha publicat en El dret d'herència universal el 22 de maig de 2012 per mininu

Eurodivision Contest Song

Deixa un comentari
Translation (traducción):

[En el momento de llevar la voz cantante, todo un artista de las tablas desafina como un caballo en el tan celebérrimo como entrañable Festival de Eurodivisión (en realidad, un concurso de gallos con gran boato y teatralidad). Mucho nos tememos que se va a llevar zero points…]

—La, la, laaaaaa!!!!…

Guió i dibus: Min

Translation into Uruguaian (traducción al uruguayo):

[En el momento de llevar la voz cantante, todo un artista de las tablas desafina como un caballo en el tan celebérrimo como entrañable Festival de Eurodivisión (en realidad, un concurso de gallos con gran boato y teatralidad). Mucho nos tememos que se va a llevar zero points…]

—La, la, laaaaaa!!!!…

Aquesta entrada s'ha publicat en Sant Diumenge de Sils el 20 de maig de 2012 per mininu

… Y a mí qué me cuens? (Cuento de solidaridá interterritorial perrofláutica)

Deixa un comentari
Subieron la jubilación a los 67…, pero yo era joven

Deshauciaron a las familias…, pero yo no tenía hipoteca

Subieron las tasas universitarias…, pero yo no era estudiante

Quitaron la sanidad a los sin papeles…, pero yo tenía papeles

Abarataron el despido…, pero yo tenía trabajo

Recortaron educación y sanidad…, pero yo no enfermo casi nunca

Y siguieron explotando (más aún, si cabe), humillando y jodiendo bien a los catalanes…, pero yo era español

… Y congelaron las pensiones,
cambiaron sin referéndum la Constitución para limitar el gasto público,
subieron el IVA, pero no tocaron las grandes fortunas,
dejaron al Rey fuera de la ley de transparencia,
subieron la luz y el agua,
bajaron el sueldo a los funcionarios…

——————————–> 12M: HASTA AQUÍ HEMOS LLEGADO!!!
___________________________________________________

nb: los catalanes que sigan un poco más (si acaso, ya les avisaremos).

Aquesta entrada s'ha publicat en Suck the brook el 18 de maig de 2012 per mininu

Massarrugància i el duo Mar&Ano: con ilusión!

Deixa un comentari
Translation (traducción):

[El gobierno catalán (técnicamente una simple delegación territorial del Gobierno de la Noción), consciente de su carácter permanentemente provisional, se ve entregado a un recortar frenético y sin fin, y a pesar de tener circunstancialmente en las manos unas enormes y muy activas tijeras, se resiste a cortar amarras. ¿Puede que se le arrugue el ombligo, como insinúan algunos monigotes?]

—¿Sabes qué problema le veo, al soi-disant Gobierno de los mejores?
—¿Poca ilu?
—No: demasiada arrugancia…

Guió i dibus: Min

Translation into Canarian (traducción al canario):

[El gobierno catalán (técnicamente una simple delegación territorial del Gobierno de la Noción), consciente de su carácter permanentemente provisional, se ve entregado a un recortar frenético y sin fin, y a pesar de tener circunstancialmente en las manos unas enormes y muy activas tijeras, se resiste a cortar amarras. ¿Puede que se le arrugue el ombligo, como insinúan algunos monigotes?]

—¿Sabes qué problema le veo, al soi-disant Gobierno de los mejores?
—¿Poca ilu?
—No: demasiada arrugancia…

Aquesta entrada s'ha publicat en Ninots el 17 de maig de 2012 per mininu

Durant Duran

Deixa un comentari

Ni independentistes ni residuals, sinó tot lo contrari. L’eternal flame d’Unió Democràtica de Catalunya, Antoni Duran i Lleida, va ser reelegit aquest cap de setmana passat, en el 25è congrés nacional del partit, com a president de la formació socialcristiana.
El congrés també va aprovar l’informe de gestió de l’equip dirigent (en una votació que en un altre temps se n’hauria dit a la búlgara, amb més del 90% de vots favorables) i, sobretot, va aprovar les directrius pels quatre anys vinents. En aquest punt es va discutir sobre la via independentista, però no només d’això: segons el mateix Duran, hauria sigut “imperdonable” dedicar, tal com està el pati, tot un cap de setmana a parlar només d’independenstisme. “És cert que una candidatura defensava clarament la independència de Catalunya ja”, explica en el seu blog, El Diari de Duran Lleida (sense esmentar enlloc el nom del candidat, Josep M Vila d’Abadal), però l’altra, “sense ser antiindependentista, creu que és una simplificació reduir el debat a aquest binomi”.
Per si de cas, Duran rebla una mica més el clau: “A més –tot i respectar, conèixer i comprendre un sentiment creixent en la ciutadania catalana–, als polítics se’ns demana que presentem projectes viables que no ens condueixin a carrerons sense sortida”. Vaja, quin tros d’argument!, perquè ja ens explicarà què nassos és, aquesta Espanya en la qual estem ficats a la força des de fa 300 anys, sinó un carreró sense sortida!…
En un altre moment de la trobada congressual del partit, el líder indescavalcable va deixar clar que això de la independència ara no toca, en primer lloc perquè, segons ell, ara “ni interessa, ni convé”. ¿A qui, no li interessa ni li convé? Perquè, si es refereix als catalans (com sembla, encara que sembli mentida), si no és ara (ara que paguem doble: per la crisi i per Espanya), quan serà que ens interessarà desenganxar-nos de l’enganxós i llefiscós país que un dia ens va fer dependents d’ell per la via militar?

[Potser ens tocaria fer un exercici de psicologia col·lectiva per entendre algunes renúncies –sempre prematures, sempre abans de lluitar contra els propis fantasmes– de determinats polítics catalans que, en lloc d’amagar-se darrere una muntanya d’excuses, haurien de passar a davant per alliberar d’una vegada i per sempre el nostre torturat país de les urpes del seu depredador]

Prosseguint amb en Duran, que durarà per tant uns anys més a la palestra, encara trobem una altra raó per a la negativa en el seu blog, després d’enumerar els motius que el van dur a oferir-se per enèsima vegada per encapçalar el partit. Vegem-los, que s’ho val: “Avui tinc un capital polític gràcies a Unió. Fa anys que sóc el polític més valorat de Catalunya i el 20-N vaig obtenir [sic] el suport de més d’un milió de persones a les urnes (mai abans l’havia tingut CiU en unes eleccions a Corts Generals ) i al bell mig dels ajustos pressupostaris del nostre govern”. Amb aquestes xifres astronòmiques al cap, doncs, en el congrés de Sitges en Duran no es va estar d’afirmar amb rotunditat que si la federació, CiU, s’hagués presentat a les eleccions amb l’independentisme en el programa no les hauria guanyat… Com ho sap? No se sap.
Diu la crònica periodística que Duran Lleida va voler aprofitar a fons el cap de setmana per marcar distàncies d’una banda amb l’altre (anònim) candidat, però també envers la línia programàtica que Convergència va traçar en el seu propi congrés, fa tot just unes setmanes:
–Duran, deia el diari, “rebutja sotmetre’s a CDC”. Perfecte, està en el seu dret, però per què, com a català, no rebutja amb la mateixa energia i contundència sotmetre’s a Espanya?
–La independència, diu que va dir Duran (i en aquest punt coincideix, ves per on, amb tota l’espanyolitat, d’aquí i d’allà) “divideix” el país (el nostre, s’entén: l’altre va perfectament a l’una). Que potser la “dependència” l’uneix, el nostre fotudíssim país? Per què hem de ser la “quasi meitat” que en tenim la pipa plena, d’Espanya i les seves reconsagrades unitats, que ens hem de fer fotre i continuar aguantant la metxa?
–El dret a l’autodeterminació, que està malgrat tot en l’ideari dels socialcristians, no serveix per a res, diu Duran Lleida, “sense una majoria al darrere”… I doncs, si és així, per què “rebutja” treballar decididament per aquesta majoria?

No voldríem, amb tot això, formar part dels “megapatriotes acusadors” que aquests dies postcongressuals “banalitzen o menyspreen Unió”, segons que escriu Josep M Pasqual en el seu article d’aquest dilluns al diari, La fórmula d’Unió. Pasqual explica els fonaments ideològics del quasi centenari i respectable partit de Duran Lleida, Pelegrí, Ortega i companyia, i estic d’acord amb ell que no es pot matar tot lo que és gras. Però també trobo molt discutible la conclusió que apunta, en el sentit que “entre el determinisme autonòmic i l’independentisme romàntic, Unió fa lloc al sentit comú”. No va dir algú “que la prudència no ens faci traïdors”? En què quedem, doncs?

Aquesta entrada s'ha publicat en Política el 16 de maig de 2012 per mininu

E la nave va… (o no)

Deixa un comentari
Translation (traducción):

[A cada día que pasa se ve más y mejor que en la nave del Gobierno, mantenida con pulso firme por el Gran Timonel arribado de Galicia, señorea la unión, la unanimidad, la unicidad y la uniformidad, però sobretodo la Unidad: la unidad de destino, como quien dice, en lo marítimo y en lo terrenal (y unidad de desatino, asimismo, en las relaciones con la intratable periferia)]

—Cuando yo diga, a remar todos juntos y a un tiempo… y cada cual en su dirección, ¿de acuerdo, caballeros?
¡¡AHORA, VAMOS, BOGUEN FUERTE!!!

Guió i dibus: Min

Translation into Equatorian (traducción al ecuatoriano):

[A cada día que pasa se ve más y mejor que en la nave del Gobierno, mantenida con pulso firme por el Gran Timonel arribado de Galicia, señorea la unión, la unanimidad, la unicidad y la uniformidad, però sobretodo la Unidad: la unidad de destino, como quien dice, en lo marítimo y en lo terrenal (y unidad de desatino, asimismo, en las relaciones con la intratable periferia)]

—Cuando yo diga, a remar todos juntos y a un tiempo… y cada cual en su dirección, ¿de acuerdo, caballeros?
¡¡AHORA, VAMOS, BOGUEN FUERTE!!!

Aquesta entrada s'ha publicat en Ninots el 14 de maig de 2012 per mininu

Ses Illes = les ‘seves’ Illes?

Deixa un comentari

Translation (traducción):

[Dos isleños, hablando entre si todavía en su residual lengua, se quejan de no se sabe qué, pero lo hacen sin ningún fundamento, seguro]

—Está más claro que el agua: aquí en las Baleares, estos cabr…, estos señores del PP se han propuesto cargarse la lengua, de la forma que sea… La diferencia molesta!
Querrás decir que la diferencia se impone…!!
—Se nos impone de mala manera, eso es..!

Guió i dibus: Min

Translation into Mexican (traducción al mejicano):

[Dos isleños, hablando entre si todavía en su residual lengua, se quejan de no se sabe qué, pero lo hacen sin ningún fundamento, seguro]

—Está más claro que el agua: aquí en las Baleares, estos cabr…, estos señores del PP se han propuesto cargarse la lengua, de la forma que sea… La diferencia molesta!
Querrás decir que la diferencia se impone…!!
—Se nos impone de mala manera, eso es..!

Aquesta entrada s'ha publicat en Ninots el 11 de maig de 2012 per mininu

Ofegats o afogats, ma non tropo!

Deixa un comentari
Translation (traducción):

[El primer ministro, aun superado ya el primer semestre, no sale de su primer asombro]

—NO acepto que se diga que el Gobierno de la Noción pueda estar ahogando y que ahogue a Cataluña y a los catalanes que se hallan en su interior…!! *
¡Duro con ellos, Mariano!
—[Pero.. ¿se puede saber qué más tiene que pasar para que este pedazo de alcornoque reconozca, ni que sea por una sola vez en la vida, lo que hay??!!!]

[*] Obsérvese la gracia incomparable con que el Jefe del gobierno ñol declama, y particularmente el “NO” inicial… (N. del T.)

Guió i dibus: Min

Translation into Guatemalian (traducción al guatemalteco):

[El primer ministro, aun superado ya el primer semestre, no sale de su primer asombro]

—NO acepto que se diga que el Gobierno de la Noción pueda estar ahogando y que ahogue a Cataluña y a los catalanes que se hallan en su interior…!! *
¡Duro con ellos, Mariano!
—[Pero.. ¿se puede saber qué más tiene que pasar para que este pedazo de alcornoque reconozca, ni que sea por una sola vez en la vida, lo que hay??!!!]

[*] Obsérvese la gracia incomparable con que el Jefe del gobierno ñol declama, y particularmente el “NO” inicial… (N. del T.)

Aquesta entrada s'ha publicat en Ninots el 10 de maig de 2012 per mininu

Ei, Pep: els que pixem colònia et saludem!

Deixa un comentari

Jo hi era!
Dissabte passat, dia 5 de maig del 2012, un meu àngel de la guarda em va regalar una entrada al Camp Nou, i amb l’àngel i el seu germà vaig tenir la sort de ser a l’últim partit d’en Pep Guardiola com a entrenador del superBarça d’en Messi i companyia (que, per cert, va tenir el detall, en Leo, de batre davant dels nostres ulls i dels nostres nassos un altre rècord de gols –50 a la lliga i 72 en total en una sola temporada– i fer un altre pòquer de quatre dianes que va dedicar al crac de Santpedor), i de viure en directe aquella estona inoblidable que surt en el vídeo adjunt.
Doncs bé, tot això que hem vist i viscut aquests intensos quatre anys ens queda a la memòria  i com a llegat col·lectiu, i així, amb la motxilla plena, continuem endavant.
Per la meva part, davant aquesta nova etapa que encetem, no espero d’aquest personatge brillant que ha sigut i que és Josep Guardiola que es converteixi algun dia (proper o llunyà) en el President de Catalunya, com volen, demanen, suggereixen o exigeixen alguns; ni tan sols que es converteixi en el president del FCB… (En un país endreçat, cada persona al seu lloc i un lloc per a cada persona).
Sí que espero, en canvi, que el President del Govern i el president del Barça excel·leixin en la seva feina com en Pep ha excel·lit en la seva.

… I per si no queda prou clar davant de què i de qui han d’excel·lir, més enllà del poble o del públic a qui es deuen, serveixin a tal fi aquestes ratlles escrites per un londinenc de naixement i català d’adopció (mútua), que ho té més clar (segurament ajudat per la distància relativa) que molts nadius del país:

Acudit.

Tot plegat va començar amb un aforisme del pensador vinaixenc Abel Cutillas, publicat el 2006 en un llibre seu titulat Viure mata, que feia: “L’Holocaust fou, en certa manera, un homenatge als jueus: se’ls va reconèixer com a poble escollit.” Atesa la manca de reacció crítica a aquesta ocurrència –al contrari, va ser lloada com a enginyosa pels crítics de torn– el poeta Arnau Pons, ultratjat, va comentar el tema amb diversos intel·lectuals catalans i internacionals. Ara les reflexions d’aquests han sortit en la forma d’una immensa festa filosòfica coordinada pel mateix Pons, titulada Escriure després (Lleonard Muntaner Editor).

Rialla.

Reclutar tants noms de renom –com ara Xavier Antich o Jean Bollack– per refutar l’antisemitisme de saló del senyor Cutillas (i segons quins avantguardistes nostrats) pot semblar exagerat, però el tema de fons –l’assimilació i fins la promoció de certes manifestacions d’antisemitisme, si més no, per part del món artístic i universitari català– no és gens trivial. Imaginem, per exemple, que al costat de l’aforisme enginyós de Cutillas poséssim aquest informe enviat a Berlín el 13 d’agost del 1942 per Karl Wolff, l’ajudant de Himmler: “Amb una joia immensa he rebut la notícia que durant els últims 14 dies ha arribat a Treblinka un tren diari amb 5.000 membres del poble escollit.” Els crítics que van lloar tant l’aforisme català també deuen trobar aquest acudit alemany igual de graciós. Al cap i a la fi, el sentit de l’humor d’ambdós comentaris és –en certa manera– ben semblant.

Sorna.

Escriure després insinua, de fet, que a Catalunya, la Xoà sencera (els afusellaments massius, els guetos privats d’aliments, els treballs mortífers, les furgonetes i cambres de gas, els assassinats casuals de nadons) s’ha convertit en poca cosa més que una abstracció, que la gent sol resumir amb un parell de paraules –Holocaust, Auschwitz– sense ni tan sols voler imaginar què significava tot plegat per a les víctimes i els supervivents. És més, ara que la catalanofòbia és a l’ordre del dia en certs mitjans socials, resulta estrany que els catalans no tinguin la Xoà més en compte. Vet aquí, per exemple, un tuit recent, cortesia d’un tal Yair Rodríguez: “Si Hitler sentia el mismo odio hacia los judíos que yo hacia los catalanes, ahora entiendo muchas cosas.”Més clar, l’aigua.

Aquesta entrada s'ha publicat en Societat el 8 de maig de 2012 per mininu

Convenceu-vos-en: és una ordre!

Deixa un comentari
Translation (traducción):

[Un fiel servidor del Estado Uno y Trino intenta convencer, mediante el tradicional método de la persuasión, a un sujeto periférico y marginal (pero aun así importante, por razones que no vienen al caso) todavía díscolo y desafecto]

—¿Qué, pues? ¿Te sientes ya español, de una puta vez?
—¡Agghh..! Todavía no del todo…, tal vez si apretaras un poco más…

Guió i dibus: Min

Translation into Uruguaian (traducción al uruguayo):

[Un fiel servidor del Estado Uno y Trino intenta convencer, mediante el tradicional método de la persuasión, a un sujeto periférico y marginal (pero aun así importante, por razones que no vienen al caso) todavía díscolo y desafecto]

—¿Qué, pues? ¿Te sientes ya español, de una puta vez?
—¡Agghh..! Todavía no del todo…, tal vez si apretaras un poco más…

Aquesta entrada s'ha publicat en Sant Diumenge de Sils el 6 de maig de 2012 per mininu