Hi ha un arbre de fulla perenne, originari de les Moluques, que per florir necessita veure el mar. Tradicionalment, els habitants d’aquestes illes en plantaven un quan naixia un nou membre a la família.
Aquest arbre es diu Syzygium aromaticum, i la seva part més reconeixible són les flors. Es cullen quan són vermelles, però abans que els pètals s’obrin.
Llavors es deixen assecar al Sol, o amb assecatge artificial. Un cop assecades, tenen un to marronós.
La forma d’aquesta flor, un cop assecada, és responsable del seu nom: clau, que deriva del llatí “clavus”. El clau és una de les espècies amb un gust més intens.
Aquest gust és degut a l’oli essencial. Un clau de la millor qualitat té vora un 20% d’oli essencial.
El 85% d’aquest oli essencial, responsable del gust característic del clau, és eugenol. L’eugenol, també conegut com a “oli de clau”, es fa servir en medicina per preparar compostos que alleugen el mal de queixal.
El clau és àmpliament utilitzat en cuina. A causa de la seva intensitat és recomanable fer-lo servir amb moderació, sobretot quan és mòlt.
És ideal per a sopes, arrossos, carn, peix o salses com la beixamel. Salses conegudes com la Worcestershire, o la majoria dels ketchups, en porten.
El clau és una espècia càlida, amb notes dolces, amargues, astringents i un puntet picant. Ha estat una de les espècies més venudes a Europa des del segle IX i continua essent una espècia que no pot faltar a cap cuina o obrador.
Si t’ha agradat, pots seguir històries similars a instagram.com/especiesteixidor, amb imatges inspiradores i en català. Una nova publicació cada dimarts a les 20:30.
També pots visitar la nostra web anant a: www.teixidor.com (traducció al català en curs)
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!