1 de novembre de 2009
8 comentaris

Parlar bé: un objectiu impossible?

En Joan Solà en un dels darrers articles,  Salvem el Besòs, magistral i punyent com tots els seus, es queixava de la desídia certs presentadors de TV3, que transformen alegrement i impunement o obertes en tancades, esses sonores en esses sordes, i mentrestant, ningú no es queixa, sembla que no tingui cap importància. En l’article anterior,  “Això del català“, ja hi incidia.

Si “això del català fos seriós”, s’ho prendrien d’una altra manera. Segons ell, ja podem anar invertint en cursos i recursos, que si es permet que es vagi maltractant la llengua en públic com es fa,  no avançarem.

Joan Solà participa activament al web  “Els sons del català” , iniciativa de la Universitat de Barcelona, que permet a l’alumne escoltar i repassar des de qualsevol ordinador els fonemes que li resulten més dificils, i repetir-los tantes vegades com vulgui d’una manera molt gràfica. Segurament es pot pensar que servirà per a estrangers, però seria bo que els estudiants catalans hi entressin.

Què han de fer les facultats de Comunicació?  Fins on poden incidir, si els estudiants ja els vénen, com qui diu, “amb defectes de fàbrica” de la secundària? Hi ha qui pensa que aquest és el signe dels nostres temps, i que cal resignar-s’hi. No pensava així l’enyorada Mavi Dolç, que havia estat professora de tants professionals d’èxit actuals. Recordo que explicava entre rialles que no li era fàcil explicar la vocal neutra, amb aquell català occidental tan bonic que exhibia.  

On és el límit, doncs? 

D’una banda, hem d’identificar els problemes de pronúncia derivats de la fisiologia. Aquests sí que tenen els dies comptats, perquè la nostra mainada sabrà pronunciar correctament la r o la l,  ja que des de ben petits se’ls porta al logopeda si s’intueix  cap defecte de pronúncia. A l’escola avisen la família i entre tots hi posen remei.  Els imitadors ja no podran ridiculitzar les erres com ara fan amb en Xavier Trias o les eles amb en Carod-Rovira. Quan era examinadora de l’antiga Junta Permanent de Català, havíem discutit amb els tribunals fins a quin punt podíem penalitzar en un nivell superior aquests defectes de parla. Sempre sortien els defensors del català correcte que feien descomptar punts per  tot allò que s’apartava de l’estàndard. D’altres eren més comprensius.

D’altra banda, hi ha trets característics del parlar d’un determinat lloc. Quan teníem en Salvador Oliva de professor de llengua a la Facultat, sempre demanava d’on eren els estudiants, i en funció de la procedència se’ls eximia de la distinció entre o oberta i o tancada. Heu sentit mai la gent de Banyoles?  No podeu identificar la o oberta d’arròs o la tancada de bossa. És una o neutra. Un tret dialectal que cal tenir en compte, en els exàmens també. En aquest mateix bloc parlàvem fa dies del ieisme, i fèiem una distinció entre el que és propi de certs parlars com ara la diferenciació entre poi (pronunciat poj, fonèticament) i poll, i la gent que mai no pronuncia la ll, perquè parla a la manera castellana.

Si passem per alt, doncs, els trets propis del parlar de cadascú i els trets físics, ens queda encara molt de camp per córrer. I tot es pot aprendre, amb paciència i ganes. Fa molt de temps que una meva parenta es volia presentar per locutora a Catalunya Música i vaig passar una tarda amb ella per repassar la pronúncia dels noms dels moviments musicals, els autors i les obres. Bach es pronuncia BaK o Baj? I Mozart, Módzart o Modzárt?  Se’ns va girar una bona feinada…  

Cal  ser conscients de la importància de la fonètica, i sobretot de l’efecte multiplicador dels mitjans de comunicació audiovisuals, però em fa por que molta gent no hi dóna cap importància. Els nostres polítics, els periodistes dels mitjans audiovisuals, els professors… la gent que es guanya la vida parlant en públic, s’haurien de prendre molt més seriosament la comunicació oral, si és que volen assolir una comunicació eficaç.

I un apunt final, per acabar: per l’amor de Déu, senyors, prou de parlar de Bolònia. Com pot ser que tants dirigents universitaris encara no hagin après que és Bolonya?  “Poc anem pas bé”, que dirien al meu poble…

  1. Parlar bé s’ha convertit en una feina molt difícil. Hi ha entrebancs considerables. Per exemple, aquí a Mallorca, molts de joves no parlen ja el català de Mallorca, sinò un català que vol ser estàndard però que jo no sé si ho és. A nosaltes -tenc 56 anys- se’ns pot identificar com a mallorquins en sentir-nos parlar. Ara bé, en l’ensenyança a les escoles es fa una mescla difícil de païr, i després al carrer hi ha un bot entre ells (els joves, els que han après el català a l’escola…i  davant el televisor) i nosaltres, els que l’aprenguérem la fonètica dels nostres padrins. Jo no sé si això és un problema o no ho és, no som filòleg, però no sé si l’ensenyança es fa bé. És a dir: no sé si per a la pervivència de la llengua es fa el més convenient. I és clar que he de simplificar per força i que se n’hauria de parlar en profunditat. Salutacions cordials

  2. Parlar bé sembla que hagi de ser difícil, però només és un de tants aspectes que controlem quan ens presentem al món. Si quan hem de socialitzar-nos ens vestim bé, ens rentem i som educats, per què no ens comuniquem amb les mateixes ganes? Potser és que tot plegat és qüestió d’imatge, i la llengua és poc fotogènica.

  3. versions. cheap
    designer jewelry
    # Add your spouse deisgner jewelry online
    store
    or lad just like cheap designer jewelry
    now. If you discharge deisgner
    jewelry online store
    matrimonial or believe a jewelry designer son
    before you are designer
    jewelry replicas
    offered insurance, count apportionment Pandora
    sale
    dependents at the even designer jewelry wholesale
    point that you score jewelry
    designer
    insurance. actualize not produce replica
    Bvlgari for cheap
    ration insurance paperwork until they are
    wider to the outline consideri

  4. Offered a wide selection of Chanel Designer Bags, Replica Handbags, Wholesale Designer Replica Bags, Louis Vuitton Bags, Louis Vuitton, And fake Chanel Wallets. Designer Gucci Miu Miu Bags, Gucci Bags, Jimmy Choo Bags, Hermes Bags, Prada Bags, you can find in our ReplicasHandbag store. Chanel Bags. The Louis Vuitton Handbags, Designer Handbags, Chanel Handbags, Gucci Handbags, that this celebrity likes ability is yours now!Dear friend! Hermes Handbags, Rich catalogue of designer Jimmy Choo Handbags, Miu Miu Handbags, Prada Handbags, Balenciaga Bags, purses and wallets. Luxurious look and superior quality. Burberry Bags, Chloe Cartier Bags, Chloe Bags, Christian Dior Bags, Coach Bags, and fake Chloe purses. Dolce&Gabbana Bags, Mirror image quality designer Fendi Bags, Marc Jacobs Bags, Mulberry Bags, from Louis Vuitton & Chanel. Rich assortment of Chloe Yves Saint Laurent Bags.

  5. A lot of specialists state that mortgage loans aid people to live their own way, because they can feel free to buy needed stuff. Moreover, a lot of banks present bank loan for different persons.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!