Des del balcó estant

El Bloc d'en Pep Vinyals

11 de maig de 2007
0 comentaris

Article d’en Cuyàs (Article de El PUNT de fa gairebé 1 any!!)

Contes de les mil i una nitsEl balanç triomfalista sembla més pensat per a Montilla i l’aparell del PSC, que han retirat Maragall, que per als electorsMANUEL CUYÀS.


+ L’acte d’ahir al matí, celebrat en el «catedralici» espai del Saló Sant Jordi. / Foto: ANDREU PUIG

La gent perquè ja no va a missa i per Setmana Santa fa vacances i marxa, però la cerimònia que ahir van oferir a la concurrència els cinc consellers en aquell saló amb les parets poblades de sants, monges, bisbes, marededéus i santcristos que és el Saló Sant Jordi del palau de la Generalitat, era la mateixa cerimònia d’un Divendres Sant a la tarda, aquella on tres oficiants narren la passió i mort de nostre senyor.

Presidia la funció i feia de narrador Joaquim Nadal, amb la papada, murrieria i ironia d’un bisbe de la seu de Girona que ha picat moltes teules de Santa Coloma. A banda i banda de l’ungit, en el seu faristol, els oficiants van anar explicant a quatre veus la vida i passió del govern tripartit en els mil dies de vida que ha tingut. Ells van voler donar a la història un aire de triomf, de tot ha anat bé, de contes de fades de les mil i una nits però aquí quan diem passió no parlem d’apassionament, de sang i de nervi sinó que parlem de passivitat, de camí del calvari i de crucifixió i mort final. La processó anava tant per dins enmig de l’eufòria falsa que un moment va semblar que més d’un dels consellers es posaria a plorar a llàgrima viva i que entre tots plegats hauríem de frenar la consellera Tura perquè no es llancés al coll d’un periodista que li va portar la contrària per un detall de no res.

La cerimònia va estar fatalment planejada. Com tothom sap, i tothom vol dir tothom, el govern tripartit ha tingut més de tres incidències. Diem incidències a un procés que ha acabat amb un dels partits expulsat, amb la dimissió d’un conseller en cap i amb el President que ha de convocar eleccions anticipades i que no es pot tornar a presentar perquè el partit no li ho deixa fer. És clar que en mil dies el govern ha fet coses bones i fins i tot admirables i de barretada. Ningú no diu que no. Ara: si el govern no vol fer riure, si vol que se li valori la sinceritat i la credibilitat i, per contrast, que brillin amb més intensitat les coses positives, la primera regla narrativa aconsella reconèixer errors, fer acte de contrició i i explicar la veritat sencera. Els bons d’El cor de la ciutat són bons perquè hi ha uns dolents amb qui comparar-los. A veure, Benet i Jornet, explica’ls-ho.

L’acte semblava dirigit als ciutadans, als electors, però a nosaltres no ens enganyen i la veritat és que els consellers Joaquim Nadal, Antoni Castells, Montserrat Tura i Marina Geli, que són uns maragallistes d’empenta, van organitzar una vindicació del seu president nostre senyor davant de José Montilla i de tot l’aparell del PSC que ha decidit jubilar-lo. (Hi havia Joan Saura dient això també és obra meva, però el conseller d’ICV ahir no es va assabentar de res). De moment, i perquè les intencions quedessin clares, al mateix matí es propagava que Diana Garrigosa, esposa de Maragall, s’havia donat de baixa del partit i de Montilla. Montilla i l’aparell es pensen haver actuat amb molta habilitat enretirant en un tomba i tomba Maragall i Joan Clos però hi ha reaccions no calculades que poden crear cismes. Enric VIII va donar un temps a Anna Bolena perquè li donés un fill. No li va donar i li va tallar el coll. Al cap de res la cristiandat quedava partida en dos. En van fer una pel·lícula. Hi sortia Richard Burton i es deia Anna dels mil dies.

«I Maragall? On és Maragall?», preguntaven ahir els periodistes als oficiants. D’aquí a uns dies s’apareixerà a les multituds amb un nou missatge que fa tot l’efecte que Montilla i els escribes i fariseus de l’aparell voldrien estalviar-se de sentir. Tots Sants. Crist de Lepant, que arribi aviat Tots Sants.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!