La cultura del medi ambient

Reflexions sobre la nostra relació amb la natura

14 de setembre de 2015
5 comentaris

Que què tenim?

Estany del Cortalet, Aiguamolls de l’Alt Empordà, 2015. Autor: Pol Aumedes
Estany del Cortalet, Parc natural dels Aiguamolls de l’Alt Empordà, 2015. Autor: Pol Aumedes

Que què tenim? Així començava un anunci comercial d’una marca de cervesa catalana on apareixien els Amics de les Arts, i veig que en aquesta idea es basen molts dels missatges de WhatsApp, Twitter o correu-e que rebo darrerament. Textos resseguint virtuts i meravelles del nostre país i la seva cultura, que quan els reps et fan sentir una persona afortunada de poder viure en un país com el que tenim.

Però, encara tenim més coses: Que què tenim?

Aquí us proposo un tastet del principat:

Blauets prop del bosc de ribera, cames llargues i flamencs criant als aiguamolls i deltes, cigonyes que es queden, orenetes i abellerols que ens visiten només a l’estiu: unes 232 espècies d’ocells nidificants a Catalunya.

Teixons tranquils i isards àgils entre planes i muntanyes, rat-penats que fan guàrdia i mengen mosquits mentre les orenetes dormen, musaranyes distretes: 30 espècies de petits mamífers, 29 espècies de rat-penats i 42 espècies de grans mamífers a Catalunya

El cant de les reinetes prop de les basses una nit d’estiu, el tòtil que xiscla agut i llarg de tant en tant, la tortuga mediterrània que s’amaga prop d’un mur de pedra seca: unes 16 espècies d’amfibis i 37 de rèptils a Catalunya.

Rius plens de vida amb anguiles que intenten pujar riu amunt i truites incansables, fartets nedant en aigües salobroses amb olor de mar: unes 32 espècies de peixos d’aigua dolça a Catalunya.

Marcòlics grocs als Pirineus, orquídies abelleres a la plana, boscos d’alzines assolellats, fagedes ombrívoles i humides, i ensopegueres florint en ple estiu i omplint paisatges de lila: als Països catalans, unes 3814 espècies de flora.

Des d’Aigüestortes al Cap de Creus i des del delta de l’Ebre a les capçaleres del Ter i del Freser: 182 espais naturals protegits a Catalunya.

A més, bacteris, bolets, molses, algues, invertebrats i altres organismes vius que anirien sumant i teixint l’entramat de vida sovint invisible per a molts, però imprescindible pel funcionament dels nostres racons, indrets, paisatges i fins i tot pobles i ciutats. La vida al mar també l’hi podríem sumar i podríem anar-nos inflant més i més, i sentir-nos afortunades de poder conviure i gaudir de tots aquests companys de viatge.

El context social català es troba amb entitats ecologistes i naturalistes de més de 30 anys d’història, i centres excursionistes de més de 100 anys d’història, per tant, amb persones que valoren la natura, indrets, racons i paisatges des de fa molts anys.

Ens enorgulleixen racons, indrets i paisatges del nostre país, però cal no oblidar que hi són gràcies a l’existència de petits elements, com si d’un mandala tibetà de sorra , o d’un 3 de 10 amb folre i manilles es tractés. El castell humà impressiona arreu del món, però no seria possible sense cada peça, sense cadascuna de les persones que el conformen, des de la pinya a l’anxaneta.

Podem entendre la natura, els nostres indrets, racons i paisatges com un fràgil 3 de 10 amb folre i manilles, en el que tots els sers vius hi som imprescindibles, i entre ells, nosaltres.

Si votem sí a la independència el 27-S aconseguirem emancipar-nos del tot i crear un país nou per tal de poder governar-nos nosaltres mateixes. El canvi i la independència serà un repte i una gran oportunitat per poder crear noves estructures i funcionament per tal que puguem avançar i sortir de les polítiques mediambientals estancades i sense rumb que dominen el nostre país actualment.

Conservar i millorar el medi ambient no és un més a més, no és un caprici d’ecologistes, hippies o menja-tofus, és la base de la nostra existència i de les generacions futures per tal de poder conservar el que tenim. ARA ÉS L’HORA!

 

  1. Una informació valuosa del nostre patrimoni. M´imagino una corrua de nois i noies anant als rius i comptant cada peix i cada granota. Anant als boscos i fer el mateix amb els ocells i les plantes. Quina diversitat que tenim !!!!
    Jo també espero que quan tinguem un país nou també destinarem més pressupostos per ordenar i mantenir aquesta meravellosa diversitat. El dia 27 aniré a votar pensant que també voto per una papallona i una merla.

  2. Tenim tant i a vegades ens passa tan desaparcebut! Tenim un gran país amb uns indrets naturals impresionants! Una bona manera de fomentar el vincle natural amb el medi! Genial!

  3. La sort immensa que tenim de què comparteixis amb nosaltres, en aquest bloc ,el que el teu cor sent de debo!
    Som uns-unes afortunades!
    Fantàstic!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!