18 de febrer de 2008
Sense categoria
1 comentari

Impuls a les relacions científiques i comercials Catalunya ? Àsia (Comunicat del 12/02/08 sobre la fira BioAsia08 – Hyderabad, India, 7-9 febrer 08)

Biocat ha participat a la fira internacional de biotecnologia BioAsia 08 (Hyderabad, Índia, 7-9 febrer 08), convidada d’honor pels organitzadors, la Federació d’Associacions Biotecnològiques d’Àsia (FABA). BioAsia és un esdeveniment de gran importància per India i per l’estat d’Andra Pradesh, la capital del qual, Hyderabad, allotja la trobada. Biocat ha disposat d’un espai  d’exposició a la fira, des del qual ha fet difusió de les empreses i institucions de recerca catalanes. A més, ha fet un treball prospectiu del sector indi per a explorar possibilitats de partenariat de les empreses catalanes a Àsia i contribuir a reforçar les ja existents.

Durant la cerimònia inaugural del dia 7, Manel Balcells, president de Biocat, va manifestar la voluntat d’enfortir les relacions científiques i comercials amb la Índia, mitjançant la cooperació dels actors dels sectors biotecnològics català i indi. El president de Biocat va proposar Catalunya com a port d’entrada a Europa. El Primer Ministre d’Andra Pradesh, Y.S. Rajasekhara, va saludar Balcells i li va agrair la presència de Biocat i de la delegació catalana, formada per l’empresa Salvat Biotech, els parcs científics PCB i PRBB i per Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona. A més, la totalitat d’actors de la BioRegió ha estat representada i promocionada per Biocat durant la fira.

Aquestes propostes i la presencia a BioAsia s’emmarquen dins del protocol de col·laboració signat per Biocat i AIBA, l’associació india de biotecnologia, a principis de l’any passat.

India és un país d’enormes contrastos, on coexisteixen amb una estranya harmonia clústers de biotecnologia amb una societat amb enormes mancances. En aquest sentit cal esmentar el significatiu compromís social de les grans empreses biotecnològiques que lideren el sector, com Serum Institute of India, Biocon, Shanta o Biological E. Els membres de la delegació de la BioRegió van tenir ocasió de conèixer les activitats d’aquestes dues darreres empreses durant la visita a Genome Valley, el clúster biomèdic d’Andra Pradesh, del dia 6 de febrer.

La visita a Genome Valley, va acollir una taula rodona sobre el paper dels parcs científics en el desenvolupament dels clústers, així com reunions amb els directius de les principals empreses biotecnològiques de l’àrea (Shanta i Biological E). En el marc d’aquesta taula rodona sobre parcs científics, la directora de Biocat, Montserrat Vendrell, va parlar dels actius de la BioRegió de Catalunya. Vendrell va participar també en una sessió específica dedicada a la indústria biotecnològica asiàtica i els seus socis mundials en el marc de les conferències de BioAsia, amb representants de Canadà, Malàisia, Pakistan, Iran i la Federació Europea de Biotecnologia, EFB.

Durant la fira en Manel Balcells va assistir a una reunió a porta tancada de la Federació d’Associacions Biotecnològiques d’Àsia, on es van decidir models de col·laboració industrial amb Catalunya i altres partners mundials. En concret, es va decidir posar en marxa una anàlisi de com facilitar el flux de coneixement entre els dos territoris i l’intercanvi de talent.

Biocat va oferir una roda de premsa a la qual hi van participar nombrosos mitjans econòmics indis que han fet ressò del paper promotor que ha desenvolupat l’organització en aquest esdeveniment i de les possibilitats de col·laboració obertes.

Amb el propòsit de donar a conèixer les empreses i les institucions de recerca catalanes, Biocat va oferir una recepció oficial el dissabte 9 com a cloenda de la fira, i a la qual hi van assistir directius d’empreses asiàtiques i responsables de l’organització. Gràcies a aquesta trobada s’han obert contactes amb empreses i institucions catalanes.


  1. en aquest moments i cal que Catalunya, el País Valencià i les illes, tinguin un paper , encara que sigui petit degut a les dimissions d’Àsia segur que serà important. Però en compte amb no ser molt innocents d’intercanviar tecnologia gratuïtament, que els asiàtics i sobretots els indis son de poc fiar.

    La biotecnologia és un dels pocs sectors amb més perspectiva de creixement i que no necessita de molta infraestructura com potser altres tipus d’indústria, però necessita al inici de molta d’ajuda per part de la societat, i el govern ha de posar les bases perquè aquesta ajuda fructifiqui.

    A veure si ho aconseguim, perquè de moment Madrid ens supera amb el nombre d’empreses biotecnològiques registrades, encara que s’hauria de veure quin nivell tenen i quan xiringuitos per cobrar subvencions de l’Estat Espanyol s’han creat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!