Des de l'Exili

Per una nació catalana independent, republicana i pròspera

15 de juny de 2007
4 comentaris

Postals des de Karlsruhe: “Els impostos” (1 de …)

Arran d’una petició de la blocaire Reyes que escriu el bloc PiscoApunts sobre si podia parlar de com Alemanya tracta el tema de Hisenda, he pensat que podria fer una serie de blocs parlant de les meves impressions com a català en viure i treballar a Alemanya.

En un any i escaic que porto vivint i treballant a Karlsruhe amb dificultant per entendre l’idioma i també de les dificultats que comportar canviar de casa, de treball i sobretot de país, només puc escriure el que jo sento en aquest moments i que estic segur que anirà canviant a mesura que porti més temps en aquesta terra… 

El sistema de impostos relacionats amb els treballadors es semblant amb el que hi ha Catalunya, sobre el salari brut es paguen impostos. La taxa d’impost depèn de la suma del salari (impost progressiu). A més, depenent de l’estat civil, es classifica en sis ?Steuerklassen? (categories fiscals), de l’I a VI. La categoria fiscal varia depenent si s’està casat o solter, si es té fills, o si ambdós cònjuges reben un salari. Sobretot quan els dos cònjuges tenen renda pròpia subjecta a impostos existeixen combinacions determinades que poden resultar més rendibles. En el meu cas en el primer mes vaig cometre un error (no tenia n’idea de que anava la cosa) i la meva categoria fiscal va correspondre a la de un solter sense cap fill i em van retenir prop de 800? de més en el total del meu salari. Ja us podeu imaginar quina va esser la meva sorpresa.

 Les dades sobre la categoria fiscal i els nens que tens apareixen en la targeta d’impost sobre el salari (?Lohnsteuerkarte?) que es rep de l’Ajuntament d’on vius, és a dir que a Alemanya tot esta descentralitzat i gestionat pels Ajuntaments, fins i tot les matricules dels cotxes, el equivalent al DNI (que és voluntari) i al carnet de conduir. Existeix unes oficines repartides en els diferents barris de Karlsruhe a on pots gestionar tots els tràmits necessaris, aquestes oficines reben el nom de oficina del ciutadà ("Bürgerbüro"). Els pobles petits tenen mancomunitat aquesta gestió a la ciutat més gran, que a Catalunya correspondria a la capital de la comarca, però no necessàriament.

Tornant a la Hisenda, la targeta d’imposto es lliura al treballador, qui anota en ella el salari anual i altres dades. Els impostos es descompten cada mes automàticament del salari brut igual que a Catalunya i l’any següent es fa la declaració de la renda o com ells diuen (?Einkommenssteuererklärung? o ?Lohnsteuerjahresausgleich?) o ajustament anual d’impostos sobre el salari. Aquesta declaració s’ha de presentar anualment , però tens temps fins un any (m’han dir 1 any 1/2, però em costa de creure) no com aquí que tenim només 3 mesos (d’Abril fins a Juny). Amb l’ajustament anual d’impostos sobre el salari es calculen tots els ingressos que s’ha tingut en l’any anterior (també interessos o ingressos per lloguer) contra els impostos pagats. A més hi ha desgravacions o ?Freibeträge? i moltes possibilitats per a descomptar despeses. Per això, en alguns casos igual que Catalunya amb l’ajustament anual d’impostos sobre el salari la delegació d’hisenda retorna els diners pagats de més.

Malgrat que a Alemanya es paga més impostos que a Catalunya, hi ha molts més casos que pots desgravar i sobretot hi ha moltes més ajudes i serveis per part de la administració cap els ciutadans. És per això que la realitat no hi ha tanta diferencia entre els impostos que es pagan a Alemanya amb els que es pagan a Catalunya, fins i tot diría que pot arribar a estalviar més a Alemanya que a Catalunya amb el mateix salari brut.

A Alemanya defraudar és molt penat i segons tinc entès, per sobre d’una cira que segons algunes fons m`han dir que és de 20.000? ja vas a la presó, independentment que ho paguis amb la multa corresponent. Darrerament hi ha hagut casos de directius empresonats de una multinacional pel fet de no declarar uns diners que tenien en uns bancs de suïssa per pagar suborns, aquí no es fa cap mena de distinció i d’entrada vas a la presó fins que el judici no es faci, malgrat que siguis una persona important o notòria.

Fins i tot m’han dit que quan un Alemany compra una casa a Mallorca, és notificat a la Hisenda Alemanya per part de les autoritats de Mallorca gracies a un conveni que tenen , i si es veu que el preu que ha pagat per la casa difereix molt de les rendes declarades pel nou propietari, es comença una investigació a fons si ha defraudat a Hisenda en els anys anteriors.

No cumplir amb les normes a Alemanya és molt mal vist , per exemple jo encara no he canviat la matricula del cotxe perquè és vell i el vull vendre, en teoria ja fa més de 6 mesos que hauria de haver-lo fet. Dons els meus companys de feina i veïns ja m’ho han dit un parell de vegades perquè no ho faig, ja que per ells és impensable canviar de ciutat i no anar ràpidament a la oficina del ciutadà a canviar la matricula i pagar el impostos i les multes a la ciutat a on  tens el cotxe matriculat.

Altre diferencia amb Catalunya, aqui  la justícia és molt eficient i no esta gens polititzada. A més a més com bon estat federal que és, el tribunal constitucional i el Suprem de Alemanya estan fora de Berlin, concretament a la meva ciutat,  Karlsruhe, una ciutat de uns 300.000 habitants que no es capital de cap Land i està  l’altre punta del país si comparem amb Berlin. És com si a Espanya el tribunal Constitucional i el Suprem estiguessin a Vigo o a Cartagena. O que a Catalunya els tribunals superiors de justícia de Catalunya estiguessin a Tortosa o a la Seu d’Urgell.

El fet de que la justícia funciona ràpidament i amb eficàcia,  que la administració estigui descentralitzada de la administració central i gestionada pels ajuntaments i que els ciutadans creuen que la societat del benestar que tenen nomes es manté amb els impostos que tothom ha de pagar, fa que defraudar impostos sigui quasi una missió impossible.

Per acabar, a Alemanya hi ha alguns impostos que son una mica especials, per exemple si declares que ets cristià o jueu tens que pagar cada més uns impostos, pel fet de ser Catòlic crec que s’ha de pagar a prop de 100? cada més. Per cert si una vegada que t’has declarat Catòlic ho vols deixar, tens que fer molts papers i al final la Iglesia Catòlica Alemana et excomulga, que a la practica vol dir que si et morés no et poden enterrar en un cementiri catòlic entre altres coses.

Altre impost que tenen es sobre si tens alguna televisió o radio, per això reps una carta en la que diu que indiquis si tens TV o Radio, a les hores encara que no la facis servir per veure la TV pública, també pagues impostos, en quest cas uns 70? trimestrals, en canvi si declares que no tens cap, a les hores reps la visita d’un funcionari que ho comprova i si es aixì no pagues rès. Gràcies això la televisió publica es de molt més bona qualitat, sense anuncis i amb molts programes de debat i documentals interessants.

També hi ha un impost especials per a la re-unificació d’Alemanya es paga 3% del teu sou,  que molts alemanys estan cada dia qüestionant-lo perquè es var dir en el seu moment que seria només per 10 anys i ja en porten 18. Per cert, després de tantes promeses del ZP, encara no tenim les balances fiscal publicades a Espanya. Segons alguns estudis si féssim la extrapolació a Catalunya del impost de la "solidaridad con el resto de Espanya" , el impost sortiria per aprop de 200? mensuals. Per un "milurista" això pot representar un 20% del seu sou!.

Per cert recomano aquesta web http://www.fdtriasfargas.cat/450.html per veure el que ens costa ser espanyols.

  1. Només amb aquestes primeres impressions teves sobre el terreny se’n poden derivar uns quants fils molt interessants, començant pel protagonisme dels ajuntaments (entenc que allà no existeix cap institució semblant a les nostres diputacions)… Encara que no coneixia tots aquests detalls, la visió general es correspon amb la idea que jo m’havia fet a partir de molts comentaris que he sentit sobre aquell país. "És per això que la realitat no hi ha tanta diferencia entre els impostos que es pagan a Alemanya amb els que es pagan a Catalunya, fins i tot diría que pot arribar a estalviar més a Alemanya que a Catalunya amb el mateix salari brut." No sóc cap experta en fiscalitat, però aquest fenomen es coneix com a "pressió fiscal". Fa molt temps que no he analitzat les dades europees, però Espanya sempre ha estat un dels països amb una pressió fiscal més forta, és a dir, on el balanç entre impostos pagats i serveis rebuts és més desfavorable per a la gran majoria de la població… Del canon de la TV ja n’havia sentit parlar: no paguen un fix per família sinó un tant per cada aparell que tens a casa, oi? El que més m’ha sorprès és l’impost per confessió religiosa. Suposo que això vol dir que les diferents esglèsies no reben recursos via Pressupostos de l’Estat, o sí? No m’ha quedat molt clar. Ho dic perquè a Espanya, tot i que suposadament és un país aconfesional, l’Església Catòlica encara ens costa molts diners (partides pressopostàries, exempcions d’IVA, etc.) Seguiré amb molta atenció les teves explicacions. No et sap greu que et faci tots aquests comentaris i preguntes, oi? Molts records des del Mediterrani :-)*

  2. És la primera vegada que llig un blog i m’ha semblat molt interessant!

    Jo també estic a l’exili, visc a Colònia des de fa 10 mesos i pel que veig no sóc l’única que se sorprén d’aquest curiós país! Estic d’acord amb moltes de les coses que expliques, he de dir però que com a catòlic es paguen uns 80 euros al mes ( el meu company ho paga ).
    És cert que ací ese té una altra visió de l’estat, jo crec que de fet tenen una altra visió de la responsabilitat social, no sé ben bé com explicar-ho però a mi em fa la impresió que la gent s’implica en construir un espai comú de convivència al carrer i per això són tan estrictes amb les normes, després cadascú a sa casa fa el que vol!
    Pel que he vist tens bastant més experiència que jo amb la burocràcia alemanya, no sé si em podries tirar una maneta amb el tema Krankenkasse, m’he de fer ara l’asseguransa mèdica i no sé ben bé per on tirar…
    Espere que no et semble molt barrut!
    Grácies pel blog!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!