Aquesta és la tercera part de l’article Fase d’adquisició: continguts per ERR: les principals claus per a convèncer els ciutadans per tal que els Països Catalans esdevinguin independents d’Espanya (1a part) i (2a part)
Breu resum del que s’ha explicat en la primera part.
Dins de la sèrie d’articles per al projecte del referèndum d’autodeterminació 2014, on he volgut explicar la metodologia per dur a terme un projecte d’aquesta envergadura, hi ha una fase que és la Fase d’adquisició.
En l’article d’introducció sobre la Fase d’adquisició s’explica què són les ERR, o Especificacions dels requeriments per al referèndum d’autodeterminació 2014, i quina és la seva principal funció. Un dels temes importants que cal especificar són els punts clau per convèncer la ciutadania que no està convençuda dels Països Catalans sobre la independència.
Per fer-ho calia definir grups de ciutadans segons uns paràmetres relatius al seu origen, llengua i cultura materna i estatus social. Cadascun d’aquests grups haurien de tenir una estratègia específica per ajudar a convèncer la resta de la ciutadania de Catalunya i per extensió de la resta dels Països Catalans perquè votin en un referèndum per la independència.
A continuació segueixo descrivint els grups als quals jo he cregut o he pogut diferenciar i que calen una estratègia específica…
(continua)
En la primera part vaig definir els punts clau per als grups: 1) Catalans del Principat que han patit directament o indirectament les conseqüències de la guerra civil i la seva posterior repressió feixista; 2) Catalans del Principat que han patit directament o indirectament les conseqüències de la guerra civil però per la part anarquista comunista; i 3) Catalans del Principat que creuen en la fraternitat entre els pobles ibèrics.
En la segona part vaig definir els punts clau per als grups: 4) Catalans del Principat catalanistes però que tenen por que una Catalunya independent no pugui ser de la Unió Europea; 5) Catalans del Principat d’origen català que treballen directament a l’Administració pública; 6) Catalans del Principat que independentment del seu origen tenen treballs no de funcionaris però que depenen directament o indirectament de la perpetuació d’una Espanya tal com la coneixem ara; 7) Catalans del Principat d’origen castellà, andalús i extremeny independentment de la seva classe social o estatus, però que mantenen un vincle encara molt estret amb la seva terra d’origen; 8) Catalans del Principat d’origen gallec; i 9) Catalans del Principat d’origen extracomunitari però d’origen llatinoamericà.
Continuant amb la taula, segons el perfil dels ciutadans dels Països Catalans que encara no s’han decidit per la independència i que poden votar en el suposat referèndum per l’autodeterminació, haurem de fer esment amb més força d’un punt clau o d’un altre.
Grup |
Característiques |
Punts clau a desenvolupar |
10) Catalans del Principat d’origen extracomunitari però d’origen no llatinoamericà i que no provenen d’Europa
|
Generalment són ciutadans que fa poc que han obtingut la residència i els seus papers com a ciutadans espanyols, i en aquest cas per a ells ser espanyol és una porta oberta per ser considerats europeus, amb tot el que això representa.
|
Amb aquest grup s’ha d’apel·lar al fet que Catalunya serà membre de ple dret dins de la UE (igual que en els grups 4) i 9). Però també igual que en el grup 7), que ells podran ser considerats tan catalans com els altres, i no com ara com a immigrats, ja que ells també seran, en el moment que votin perquè Catalunya esdevingui un Estat, els fundadors del nou Estat català. Potser cal fer esment que el nou Estat serà molt respectuós amb les seves tradicions i religions malgrat que serà un estat laic i amb una forta presència de la cultura i la tradició catalanes però sempre respectant les altres.
|
11) Valencians
|
De valencians n’hi pot haver tants grups com els que he definit per als catalans del Principat. Per això no tornaré a repetir els grups un per un, només hi afegiré els punts clau que a part dels que ja he explicat per a cada grup, s’han d’especificar a més a més per als valencians. |
Convèncer que malgrat el que es pugui dir des del govern central i sobretot des del blaverisme, un País Valencià lliure i federat amb el Principat és millor que la situació d’ara, per al benestar i el seu progrés, ja que amb una Espanya centralitzada a Madrid es tracta el País Valencià com una mera província. Aquesta tasca només es podrà fer si primer es garanteix als valencians que juntament amb nosaltres tindran tanta sobirania i poder de decisió com els catalans del Principat amb el nou Estat. Per això cal especificar com seria el repartiment del poder polític, econòmic i social als Països Federals Catalans. En el cas de la cultura i la llengua, s’ha de ser clar amb la normalització del català però a la vegada totalment proactiu per fomentar i incorporar en l’espai audiovisual del nou Estat la riquesa de la varietat lingüística que es parla des de Tortosa fins a Guardamar. Pel que fa al nom del nou Estat, fins i tot igual que passa a Suïssa, que oficialment té un nom diferent de Confederació Helvètica, es pot arribar a un acord amb el nom oficial del nou Estat federal que sigui de consens. Pel que fa a les zones del País Valencià que només parlen castellà, caldria cercar fórmules igual que a Suïssa.
|
12) Illencs |
D’illencs n’hi pot haver tants grups com els que he definit per als catalans del Principat. Per això no tornaré a repetir els grups un per un, només hi afegiré els punts clau que a part dels que ja he explicat per a cada grup s’han d’especificar a més a més per als illencs. |
Bàsicament els mateixos punts clau que per als valencians malgrat que pugui semblar que a les Illes ho tenen més clar que al País Valencià pel que fa a la llengua catalana; només una federació amb ells és possible si els illencs senten que formaran part d’un Estat federal amb les mateixes oportunitats que la resta. |
Molts dels punts clau seran compartits en més o menys mesura en tots els grups. Cadascun dels punts clau a desenvolupar que he anat exposant en aquesta llista de continguts per les ERR o Especificacions dels requeriments per al referèndum donaran peu a una tasca específica en les EFR o Especificacions de les tasques funcionals per al referèndum. Per a més detalls, mireu l’article Projecte Referèndum 2014: introducció (fase d’adquisició).
També hi ha molts altres grups que es podrien diferenciar sobretot pel que fa a ciutadans que no volen ni poden ser catalans, valencians o illencs. Això és del tot normal; per exemple, jo mai em podré considerar alemany malgrat que potser m’hagi de jubilar a Alemanya. Com que hi he vingut de gran i sobretot ara gràcies a Internet, que em permet estar al dia de Catalunya igual com si hi visqués, això fa que sempre em sentiré català. En canvi els meus fills petits si no tornen aviat a Catalunya, segur que seran alemanys que parlaran més o menys el català.
Als Països Catalans tenim, però, un escenari pitjor, perquè els que hi han anat de grans o hi han anat fa poc de la resta d’Espanya i tenen la intenció de retornar-hi al més aviat possible se senten més o menys còmodes si pensen que encara continuen a Espanya malgrat la idiosincràsia cultural del lloc on han de viure temporalment; normalment aquesta gent és la més bel·ligerant contra el català, perquè per ells és reconèixer que són immigrants i això per ells és un trauma impossible de concebre. Ells són espanyols que viuen a Espanya i punt.
Segur que no els podrem convèncer que demanin la independència ja que per a ells no els suposa cap benefici ni econòmic (pensen retornar al més aviat possible a la seva terra) ni emocional (trencar el lligam amb la seva terra d’origen i reconèixer el seu estatus de foraster).
Altres grups serien els catalans, valencians o illencs que s’han abraçat totalment a la causa espanyolista malgrat que no són d’origen castellà. Aquest grup, potser de diferents estatus socials, tenen en comú un odi cap als seus orígens. Tal com molt bé explica l’escriptor Amin Maalouf, quan una persona és obligada a triar a la força una identitat en contra de l’altra, que acostuma a ser la del seu origen, és quan sorgeixen els problemes que poden acabar en actituds violentes i xenòfobes amb tot el que li fa pensar o reviure el seu origen repudiat.
Aquest grup de persones estan totalment perdudes i no cal fer-hi cap esforç per convèncer-los malgrat que tinguin cognoms catalans o fins i tot que parlin un excel·lent català, valencià o mallorquí. Al Principat en tenim un exemple claríssim amb l’Alejo Vidal-Quadras.
Segur que podem trobar altres grups impossibles de convèncer que votin a favor de la llibertat dels Països Catalans. No cal dedicar-hi temps ni recursos.
Pel que fa a aquest tema de les identitats i com aconseguir que hi hagi una convivència amb la diversitat cultural que els països actualment estan vivint gràcies a la globalització i a la lliure o quasi lliure circulació de persones, recomano llegir el llibre Les identitats que maten d’Amin Maalouf i també Diversitat i integració de Manuel Delgado. Per cert, cercant pel Google he vist també aquest interessant article de Caterine Galaz publicat al Diari d’Andorra del dia 12 de desembre amb el títol Conviure en la diversitat.
Per acabar i seguint la metodologia del projecte, cada un d’aquest punts clau descrits donaran lloc, tal com s’ha explicat en l’article d’introducció sobre la Fase d’adquisició i l’article Projecte Referèndum 2014: introducció (fase de planificació), obtindríem diverses especificacions en els requeriments del referèndum o ERR amb les seves corresponents especificacions de tasques funcionals del referèndum o EFR que a la vegada tindrien les corresponents especificacions de tasques dissenyades o EDR i planificades per aconseguir amb èxit el requeriment descrit en el punt clau.
Per exemple, per al cas 11) podria ser:
ERR0078 “Augmentar el suport dels valencians per a la independència”
Descripció: “En cada festa popular de cada poble, es muntarà una caseta amb vídeo gegant amb projecció del vídeo divulgatiu…”
Responsable: Director de campanyes juntament amb ACPV
EDR019 “Crear un vídeo amb els avantatges d’un País Valencià independent fet i pensat en clau valenciana. Feta per la companyia XXXXX”
Descripció: "Visualitzar les infraestructures del tren d’alta velocitat unint tot l’eix mediterrani amb el port de València, potenciar l’ economia dels cítrics creant un centre logístic de distribució per tot el món, fer que la varietat de la llengua catalana-valenciana sigui oficial a Europa…” A continuació, la descripció de tot el que es vol aconseguir amb el màxim de detalls possibles incloent-hi quina empresa publicitària ho farà.
Responsable: “Director de campanyes publicitàries, Sr. Carbonell”
Dependència: “EDR014”
Dates: “del 13.09.2009 al 15.09.2009”
Pressupost: 12.000 €
Comentari: “Mirar d’aconseguir abaixar el preu amb la col·laboració d’actors voluntaris i també amb l’empresa publicitària.”
EDR020 “Contractació i muntatge d’una caseta transportable amb videoprojector gegant”
Descripció: "Contractar una caseta de fira de les dimensions 25 m de llarg x 12 d’ample i 3,5 d’alçada amb una pantalla de vídeo de 3×2 metres…” A continuació, amb tots els detalls possibles incloent-hi l’empresa proveïdora de la caseta i del vídeo.
Responsable: “Director de campanyes publicitàries, Sr.Carbonell”
Dependència: “cap”
Dates: “del 18.09.2009 al 03.10.2009”
Pressupost: 10.000 €
Comentari: “Fer la decoració pensada per al País Valencià”
En el propers articles em centraré en altres especificacions per a les ERR, com per exemple com crec que hauria de ser la distribució politicoterritorial dels Països Catalans.
Com sempre, espero els vostres comentaris amb molt d’interès.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!
No creus que el Referèndum,seria millor plantejat inicialment per Catalunya?.Si ja es difícil tira endavant la proposta de referèndum d’una manera positiva i que la gent s’engresqui per anar a votar,crec que el fa inviable si afegim altres paràmetres,com per exemple el que fa referència a València i les Illes.S’obririen masses fronts de cop que distraurien i ens apartarien de l’anima de la proposta de independència.Per exemple,s’encetaria el debat "d’imperialisme" i que els catalans volen fagotitzar a les demes terres de parla catalana,això donaria força munició en els opositors tant interns com externs,i els recursos,tant humans com dineràries,que hauríem de destinar-hi, ens portarien al fracàs del Referèndum,i entraríem en el debat de si Països catalans si,Països Catalans no.I aquest debat es te que encetà, un cop nosaltres -Catalunya- sigui independent,i pugem oferir tant a València com a les Illes, contra-partides tangibles i formules diverses per la conformació futura dels Països Catalans.
Ara ens cal centrar-nos en Catalunya, que no es poca cosa!