Des de l'Exili

Per una nació catalana independent, republicana i pròspera

9 de gener de 2007
3 comentaris

Estem a prop d?una pandèmpia pel virus de la grip aviar?

Darrerament els diaris no parlen pas del virus H5N1 que provoca la grip en els ocells. Però un recent informe oficial de la Casa blanca dels Estat Units fa una crida perquè augmenti ràpidament la producció de la vacuna contra aquest virus.  En aquest informe, es diu que si el virus H5N1 muta i es transforma com un virus de la grip humana, l’estimació es que prop de 60 Milions de persones morien en tot el Mon.

http://www.msnbc.msn.com/id/16524928/

Aquest estudi esta basat amb el que va succeir amb la grip Espanyola que en el 1919 va matar entre 20 Milions segons un estudis i 40 segons segons altres. Es creu que aquesta grip va ser provocada també per una mutació d’un virus de la grip aviar.

http://www.msnbc.msn.com/id/16313464/

De moment el virus H5N1 ja ha matat 158 persones de 262 casos coneguts, els darrers 3 morts han estat confirmats el 27 de desembre a Egipte. La tassa actual de mortaldat del virus H5N1 es del 60% metre que el virus de la grip Espanyola només tenia un 2% de mortaldat.

El darrer a estat avui 10 de Gener a Indonesia, a on ha mort un noi de 14 any despres de 6 semanes sense cap mort.

http://online.wsj.com/article/SB116841094836172456.html?mod=2_1177_1

En un recent estudi s´ha vist que només fa falta dues petites mutacions en el virus H5N1 per tal que aquest es transformi i es propagui com la grip humana. Però també es creu que amb aquestes mutacions el virus perdria la seva capacitat de matar tan fàcilment.

Per altre cantó a Vietnam s’ha declarat un nou brot de virus aviar que malgrat que no es cap sorpresa perqué el virus es present des de fa anys si que ho es per la extensió i el seu ràpid creixament.

http://voanews.com/english/2007-01-08-voa14.cfm

La capacitat productora de la vacuna es actualment de 350 milions de dosis per any per una població de 6.000 milions. Com sempre aquestes dosis estan mes fàcilment  a la abast en els països rics que ens el pobres. Si a mes li afegim que en aquest països la població ja te molts problemes de salut i es a on hi ha més infants, el panorama es molt esgarrifós.

Però dins dels països rics hi ha la polèmica sobre qui ha de rebre primer les vacunes. En els Estats Units el 2005 es va fer una serie de comissions d’experts i també de ciutadans normals a on es varen discutir les prioritzacions de vacunació i donaren les regles al Govern sobre les prioritats de qui ha de rebre primer les vacunes. Les conclusions varen ser que el darrer responsable son els experts en salut designats per cada hospitals i centres de salut locals

http://pandemicflu.gov/vaccine/index.html#vprioritization

Jo hem pregunto si a la democràcia d?Espanya també seria possible aquest debat i sobretot qui son els plans si que hi son per fer front a aquest problema, de moment només he trobat aquesta interpelació del Partit Popular en el Congreso de Diputados que pinta un panorama molt desolador.

http://www.congreso.es/public_oficiales/L8/CONG/BOCG/D/D_288.PDF

En tot cas esta clar que a Espanya com sempre no hi ha cap mena de previsió i sempre han de anar improvisant sobre la marxa. Si fem cas el que va dir el PP el Novembre del 2005. Les prioritats de vacunació no estan pas definides i molt probablement en el cas que passi seran decidides unilateralment per el govern central espanyol, però en canvi, el cost de les vacunes seran pagades per les comunitats autònomes.

Com mès obscur sigui l’informació mès tripijocs es pot fer a la hora de prioritzar les vacunacions.  

Respecte als darrers descobriments de vacunació es que se estan fes estudis de fer servir combinacions de potenciadors de la resposta immunologica amb dosis mes petites de la vacuna, semble que s´estan obtenint bons resultats en els primers anàlisis.

http://www.fiercebiotech.com/node/4959

També noves vacunes basades en el que només s’injecte el tros del DNA del virus H5N1 que provoca una alta resposta immuniaria estan a punt de ser aprovades.

http://www.nbc5.com/health/10661300/detail.html

També s´ha aprovat el us de Inhaladors com a mitja de vacunació, això també pot ajudar molt en la producció i sobretot en la administració de la vacuna.

http://www.fiercebiotech.com/node/5134

Per mi es qüestió de temps que el virus muti i provoqui una pandèmia, espero però que tardi el suficient perquè tinguem un nombre de vacunes suficient per minimitzar els danys.

Per mes informació podeu visitar aquest links

http://health.howstuffworkshowstuffworks.com/bird-flu.htm

http://pandemicflu.gov/

http://www.who.int/csr/disease/avian_influenza/en/

http://www.cdc.gov/flu/avian/es/avian_flu_h5n1_es.pdf

A continuació teniu el mapa d’íncidencia del H5N1

  1. El cas es que no podem saber segur com serà el virus avans de que es produeixi la possible mutació que li permetria produir la malaltia als humans i extendres en pandèmia, aixó només es sabrà quan hagi començat, si comença.
    De manera que s’estan fabricant vacunes que no sabem l’efectivitat que tindran.   Pero no vull ser malastruc, jo crec que sí que funcionaran si arriva el cas; seràn molt treballades, amb aplicació dels coneixements genètics dels virus actuals i del virus del 1918, coneixements epidemiològics, avanços tècnics…   veig que ja començen a fer proves de la vacuna en humans, avancen ràpid.
    (Per cert, de la grip "espanyola" de l’any 18, diuen les males llengües que va arrivar a Europa amb les tropes americanes, i va causar més morts que la pròpia guerra.)

    De l’altre qüestió, la preparació per a la possible pandèmia, ens tenen poc informats, si es que hi ha gaire previsió.   L’any 2005 España va comprar un gran nombre de dosis d’un antivíric, pero d’eficàcia potser més incerta que la vacuna devant d’un virus que encara no es coneix.
    Considero que el nostre sistema sanitari està capacitat, si arriva el cas, per a una aplicació ràpida de la vacuna.
    El com es prenguin les decisions a nivell de govern i com es pagui ja és un altre problema.

    Ei, encantat de trovar un altrre Bargalló!  Jo em dic Josep Maria Bargalló.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!