Crònica de la mort anunciada de l’Industria Farmacèutica Catalana

Darrerament l’indústria farmacèutica esta revolucionada per varis motius, un d’ells es que els inversos estan apostant fortament en aquesta indústria i això provoca que hagi moltes d’adquisicions.

S’ha publicat la llista d’adquisicions del 2006 i si fem la suma de diners pagats poden veure que s’acosten als 400 mil milions de dòlars ($400.000.000.000), i això que n’hi ha moltes adquisicions que no han anunciat el que han pagat.

Avui en dia l’indústria farmacèutica es pot dividir per un costat, amb el que podem dir les grans corporacions farmacèutiques clàssiques que gràcies als beneficis que han obtingut fins ara tenen forces diners per invertir, i per l’altre costat tenim les noves Industries farmacèutiques biotecnològiques que estan emergent amb força amb innovadors medicaments basat amb les darreres tècniques genètiques i d’altres nous descobriments biomèdics.

Les adquisicions son moltes vegades entre les grans empreses farmacèutiques clàssiques que compren les noves empreses biotecnològiques que son més petites, però que tenen en cartera nous medicaments que poden frenar o en alguns casos arribar a curar malalties fins ara intractables. Altres adquisicions son noves empreses de biotecnologia que han aconseguit un gran èxit en un medicament i gràcies a ell i sobretot a l’inversió que reben per parts de grans fons d’inversions, poden fer adquisicions d’empreses en teoria molt més grans que elles. Altres adquisicions venen d’empreses Japoneses i darrerament de la Índia a on el govern indi sempre ha ajudat a la seva indústria i ara aquesta indústria te prou capital per poder conquerir altres mercats, sobretot el mercat Europeu i Nord-americà.

Quina es la situació a Catalunya?. A qui tenim l’indústria farmacèutica clàssica més important d’Espanya i però no som pas els primers en les empreses biotecnologies, en aquest sentit Madrid ens porta davantera.

En la llista d’adquisicions tenim una agradable sorpresa en l’empresa catalana Lab. Grifols (la web no està en català) que ha comprat una empresa americana de plasma sanguini per poder expandir-se en el mercat Nord Americà. Es una bona noticia que la nostra indústria farmacèutica faci adquisicions en compte que siguin adquirides.

Ara bé, però no tot pinta molt bé per l’Indústria Catalana.

 

 

 

En l’indústria farmacèutica el benefici es pot obtenir de dues maneres:

  • Descobrir, patentar, provar-lo i llançar un nou medicament al mercat: Es calcula que avui en dia costa entre 800 a 1.200 Milions de € treure un nou medicament al mercat. La patent dura només 20 anys , i abans que el medicament surti al mercat, es necessari que es facin unes proves, primer amb animals i després en persones a on es demostra que es eficaç, i que a més a més no provoca efectes secundaris inacceptables, si tot això es superat, a les hores el medicament es aprovat per els organismes oficials. Una vegada aprovat es pot comença a preparar la planta per tal de que es fabriqui, però abans que es pugui ser venut a les farmàcies, es també necessari aprovar la planta de la fàbrica pels organismes oficials per tal de que compleixi les normes de qualitat i seguretat exigides pels medicaments. Com un es pot imaginar després de tot aquest procés normalment queden menys de 10 anys per abans que expiri la patent i per tan de poder recuperar el cost i treure el benefici.
  • Fabricar medicaments genèrics: Els genèrics son els medicaments que la patent ja expirat i per tant qualsevol empresa ho pot fabricar. En aquest cas igualment es necessari que la fabricació sigui aprovada per les autoritats sanitàries, però s’estalvien tota l’investigació i les proves clíniques del medicament.

En els propers anys es previst gràcies als nous mètodes i coneixements genètics que surtin medicaments que poden ser eficaços o en alguns casos aturar malalties com l’Esclerosi Múltiple, el Parkinson, l’Alzheimer i sobretot molts del càncers. Tot això ha provocat que hagi molt moviment en el mon de l’indústria farmacèutica.

 

Com podeu imaginar per poder desenvolupar aquest nous medicaments i que aquest després puguin ser fabricats cal una inversió milions d’euros que no està a l’abats de totes les empreses.

Per l’altre costat, el preu dels medicaments es regulat per el govern central i a més a més cada anys surt una llista de medicaments que son exclòs de la seguretat social per considerar que no son prou eficaços o hi ha un altre que fa el mateix efecte i es més barat. Tot això que en principi es bo per contenir de la despesa sanitària, va en depriment dels diners que les empreses farmacèutiques poden guanyar i després dedicar-los a l’investigació.

Per compensar aquesta perduda de recursos a l’investigació el govern Espanyol crea un fons per tal d’ ajudar a les empreses farmacèutiques en l’investigació, però aquest fons com sempre, està gestionat per Madrid (tota l’investigació es una competència exclusiva estatal) i poc a poc es veurà que les petites noves empreses que sorgeixin en el "Parque cientifico de Madrid", aniran acaparen aquestes subvencions. Aquesta setmana ja s’ha anunciat un "Nueva sede en Madrid de un Centro Tecnológico especializado en la Industria Química y Farmaceutica"

Si a tot això adjuntem la manca de tenir un grup català industrial potent que pugui tenir prou recursos per poder destinar milions d’euros cada any a l’investigació, tenim un panorama no que no pinta pas gaire bé.

Si sumen les ventes de les 5 grans empreses catalanes farmacèutiques, malgrat que sumen molt més que totes la resta de les empreses catalanes i espanyoles juntes, no arribarien als 5.000 Milions d’euros que una mitjana empresa Danesa, la Nycomed ha pagat per comprat la multinacional Alemanya Altana.

Només cal mirar que ens ha passat en les altres industries catalanes en altres sectors tal com ja vaig dir en el "Bloc d’un exiliat econòmic" i " El TGV Barcelona-Madrid una mala noticia per Catalunya!" per veure que a l’indústria catalana farmacèutica pot tenir els anys comptats.

Per mi l’única possibilitat es que les nostres grans empreses catalanes es fusionessin tal com ha passat en altres països: A França la Sanofi-Aventis, a Anglaterra: GlaxoSmithKline o la darrera gran adquisició a Alemanya: amb la Bayer i la Schering que han creat la Bayer Schering Pharma.

 

La pregunta que esta en l’aire es: Quan de temps queda perquè Almirall-Prodespharma (no està en Català), Lab. Grifols (no està en català), Esteve (Si que està en Català), Uriach (Si que està en Català), Grup Ferrer (Si que està en Català)…etc siguin comprades sinó s’espavilen i s’ajunten per crear una gran empresa multinacional catalana?

Fem una porra?

Jo dic que en menys de 5 anys, la meitat ja estaran comprades i el 10 anys ja no quedarà cap.

Seria la porra que més m’agradaria perdre….

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *