Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Enllumenar bé per viure millor

Vivim en un món d’excessos. La contaminació lumínica és un claríssim exemple del malbaratament energètic però també del menyspreu als ciutadans. Si l’excés de llum nocturna afecta les comunitats animals i vegetals, ara està molt clar que afecta també la salut humana.Fa uns mesos l’ajuntament de Quart de Poblet s’interessà pel nostre treball d’estudi de la contaminació lumínica en zones naturals per convidar-nos a fer una xerrada-reflexió sobre el problema. Divendres passat, divendres 15 novembre, ens presentàrem a la Casa de Cultura de Quart, per conversar sobre el problema de la contaminació lumínica, dels seus efectes sobre l’entorn i sobre la salut de les persones.

Començarem la sessió amb el vídeo Llums en la nit, realitzat per l’IDA (International Dark – Sky Association) que resumeix perfectament “el costat fosc de la llum” . Aquest vídeo es va presentar oficialment en el XIII Congrés Europeu sobre Contaminació Lumínica el passat mes de setembre a Pamplona i al qual vàrem acudir.

Seguidament vam començar la nostra exposició centrant-nos en dades locals de la ciutat de València i de la comarca de l’Horta i tractant els temes rellevants: imatges per satèl·lit, localització dels punts de llum contaminants sobre el terreny, lectures instrumentals de la contaminació lumínica, dades bibliogràfiques sobre els efectes de la llum en la salut humana i augment de la contaminació atmosfèrica. La contaminació lumínica s’ha de pensar no com un problema local sinó global ja que els seus efectes també s’observen a centenars de quilòmetres. Així, per exemple, des de les muntanyes dels Serrans i la Serra de Javalambre a l’Aragó es visualitzen perfectament les bombolles lumíniques de València, Madrid i Barcelona, situades a centenars de quilòmetres de distància.

En el debat posterior es va posar de manifest que l’excés de llum que ens envolta en horari nocturn és un tema desconegut i ignorat per la majoria de la població i menystingut per la majoria dels polítics.

Finalment, ens vam traslladar a una zona “fosca” de Quart de Poblet, relativament fosca tenint en compte la bombolla d’il·luminació de la ciutat de València que ens envolta. Es van apagar els llums del carrer i vam començar l’observació de la Lluna, la nebulosa d’Orió, la galàxia d’Andròmeda, Júpiter i els seus satèl·lits. Cap a les 12 de la nit la gent començà a marxar. El fred acabat d’arribar no donava massa ganes de continuar observant. A les comarques centrals valencianes nevava.

Crònica feta a partir de la notícia de la Coordinadora en Defensa de los bosques del Túria.

Fotos: Un moment de la nostra xerrada i l’observació en l’explanada del cementeri de Quart. AMR.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cel fosc per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent