Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 1 de gener de 2013

El cel de gener 2013

Un nou any comença i, amb ell, un nou mes de gener. Aquest 2013 pot ser recordat, astronòmicament parlant, com l’any dels cometes. Es preveu l’arribada de dos cometes a l’interior del sistema solar per als mesos de març i novembre respectivament.

El cometa C/2011 L4 Pan-STARRS, descobert el 2011 per investigadors de la Universitat de Hawai, passarà prop del Sol el 9 de març i alliberarà gran quantitat de pols i gas. Això el farà facilment visible des de la Terra durant els mesos de març i abril.

L’altre cometa, el ISON (C/2012 S1), descobert només fa uns mesos, fregarà el Sol a finals de novembre i podrà desplegar una cua espectacular al crepuscle i a l’alba.  Vilaweb ja se’n va fer resó fa uns dies.

Tanmateix cal ser prudents. Moltes vegades les previsions de visibilitat dels cometes no es compleixen ja que en ser cossos heterogenis els dolls de gas són dificils de predir.

Els planetes principals continuaran sent visibles en els cels de gener.

Mart, ben dèbil i ben lluny, es podria veure durant uns mínuts des després de la posta del Sol. Però no cal esmerçar-hi molt d’esforç ja que la visió a través d’un telescopi és, ara mateix, decebedora. Massa allunyat per veure-hi detalls. Caldrà esperar a la pròxima oposició amb la Terra d’ací a un poc més d’un any, el 2014. Aleshores es trobarà a la mínima distància a la Terra i els accidents geografics com la plana de Tarsis o els casquets polars seran altra vegada dins de l’abast dels telescopis mitjans i menuts.

Júpiter continua a la constel·lació de Taure fent parella amb la seua estrella més brillant, Aldebaran. La nit del 21 de gener la Lluna s’aproximarà molt al planeta. És el que s’anomena oposició. Si hi ha algú que encara no es capaç de reconeixer el planeta ara en té l’oportunitat aquest dia. El dia següent encara podrem gaudir d’un bonic triangle celeste entre Júpiter, Aldebaran i la Lluna.

Saturn eixirà molt més tard, ja en la matinada. A principi de mes el veurem eixir per l’horitzó est cap a les 3:30 mentre que a finals de gener Saturn eixirà a les 1:30. El dia 7 la Lluna ens assenyalarà el planeta situant-se al seu costat.

Finalment Venus només serà visible poc abans de l’eixida del Sol mirant cap a l’est. A partir de les 7 del matí i fins a l’alba Venus serà visible prop de l’horitzó, però només durant la primera quinzena del mes. El dia 10 una lluna molt fina i Venus eixiran junts.

La Lluna presentarà les següents fases en hora local:

Fase Mes Dia Hora
Quart minvant Gen 5 4 58
Lluna nova Gen 11 20 44
Quart creixent Gen 19 0 45
Lluna plena Gen 27 5 38

Si voleu obtenir més informació i un senzill mapa del cel observable del mes de gener de 2013, podeu punxar aquest enllaç. Pertany al Planetari de Quebec i el mapa el podeu tindre en francés.

Imatge del cometa C/2011 L4 (PANSTARRS). Siding Sping-Faulkes Telescope South. C. Rochowicz, E. Guido, N. Howes i G. Sostero.



  1. Esperarem les meravelles que anuncien els cometes tot l’any i de moment gaudiré el 22 del triangle celeste  de la lluna, Aldebaran i Júpiter. Ja saps que Aldebaran va ser visitada des de Mallorca per uns infants amb un estel de foc…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent