Els catalans mereixem ser una nació?


Estic segur que molt dels amables lectors que dediquen una part del temps a llegir-me, deuen pensar que aquesta pregunta és impertinent. És clar que si que ens ho mereixem!!. De fet ja ho som!!. Em sembla escoltar des de la llunyania del ciberespai.

Però sembla que els espanyols i cada vegades més, la resta del món, pensen el contrari.


(continua)

.

El dret a l’autodeterminació, és un principi fonamental dels drets humans. El principi d’autodeterminació es considera generalment relacionat al procés de descolonització que es va donar després de la promulgació de la Carta de les Nacions Unides, l’any 1945.

L’obligació de respectar el principi d’autodeterminació és una característica destacada de la Carta:

El seu Article 1 proclama:

  • Tots els pobles tenen dret a l’autodeterminació. En virtut d’aquest dret determinen lliurement el seu estatut polític i procuren també pel seu desenvolupament, econòmic, social i cultural.
  • Tots els pobles poden, per a les seves pròpies finalitats, disposar lliurement de llurs riqueses i de llurs recursos naturals sense perjudicar, però, cap de les obligacions que sorgeixen de la cooperació econòmica internacional basada en un principi de benefici recíproc, i també del dret internacional. En cap cas, un poble no pot ser privat dels seus mitjans de subsistència.
  • Els estats part en aquest pacte, incloent-hi aquells que tenen responsabilitat d’administrar territoris no autònoms, i territoris en fideïcomís, promouran l’exercici del dret a l’autodeterminació i respectaran aquest dret d’acord amb les disposicions de la Carta de les Nacions Unides.

El dret a l’autodeterminació és una norma de Ius cogens. Les normes de Ius cogens constitueixen el nivell més alt de les lleis internacionals i han de ser obeïdes sempre.

 

La Declaració dels Drets Humans de Nacions Unides del 1970 va circumscriure el dret d’autodeterminació a la doctrina del protocol internacional. En resum, tot poble té dret a la lliure determinació per enfrontar situacions de manca de representació o d’opressió per part d’un govern determinat. L’Estat Espanyol ho va ratificar el 1977.

Es produeix una tensió entre el concepte d’autodeterminació i el d’integritat territorial. Aquest conflicte ha estat resolt en la pràctica definint que “poble” amb dret a l’autodeterminació són les persones que viuen en un mateix estat-nació més que les persones que comparteixen una mateixa cultura o llengua. És per això que l’autodeterminació en els inicis del segle XXI no empara les aspiracions polítiques de les minories ètniques oprimides.

També no queda clar quina és la definició de poble.

D’ençà la mort del dictador Franco i la instauració d’una democràcia a Espanya, amb  una constitució votada per la majoria de la ciutadania de l’Estat espanyol, inclosa els catalans, queda clar, que a Espanya només hi ha un poble: El poble espanyol.

Per això, en aquests moments hi ha la sentència del TC tant desfavorables contra l’Estatut, segons totes les filtracions , perquè talla de socarrell qualsevol insinuació de què existeix el poble català. Els jutges espanyols del TC, són conscients que si reconeixen l’existència del poble català, automàticament l’Estat Espanyol ha de reconèixer el dret d’autodeterminació del poble català. Recordem que Espanya ho va ratificat el 1977 per poder ser membre de l’ONU.

Pels espanyols, el poble català no existeix i per això no tenim el dret de ser independents. Però a nivell internacional, tampoc existim. Per això és urgent que el proper 8 de maig, anem a l’ONU a Ginebra a demostrar-los que si que existeix el poble català.

Necessitem omplir la Plaça de les Nacions de catalans, perquè tot el món vegi que els catalans tenim el dret a ser dins de la plaça, perquè el poble català, té dret a ser una nació

Si vols que Catalunya esdevingui una nació lliure, sobirana i justa, apunta’t a Ginebra
.


Nota: En aquests moments d’escriure l’article, tenim un greu problema de finançament que pot impedir que es faci l’acte tal com voldriem. Necessitem donatius i persones disposades a ajudar.

Moltes gràcies

Endavant les Atxes!!

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *