El tercer medicament per la Fibomiàlgia aprovat en menys de dos anys.

Des de fa més de dos anys i mig que està obert aquest bloc, he anat alternant articles de salut i de política, amb alguns, però més a aviat pocs d’econòmica i personals. La majoria són, però articles de política, com ja sabeu soc militant d’ERC des de fa 18 anys i com us podeu imaginar, és molt difícil mantenir-se callat davant de l’atzucac que es troba la nostra nació i del paper que està fent el meu partit.

Però en canvi si miro la llista dels deu articles més llegits, trobo en la primera posició Una possible nova teràpia per la Síndrome de Fatiga Crònica i justament el que tanca la llista en desena posició l’article Bones noticies per les persones que tenen els símptomes de la Fibromiàlgia. La Síndrome de Fatiga Crònica o SFC no és la mateixa malaltia que la fibromiàlgia, encara que les dues tenen la fatiga com a símptoma. Per més informació podeu llegir a wikipedia o als articles abans referits.

La fibromiàlgia a diferència de la SFC és una malaltia que afecta a moltes persones, sobretot a dones i que fins fa poc, no havia rebut per part de la medicina l’atenció que requeriria si tenim en compte les conseqüències i el nombre tant alt de persones afectades.

Però malgrat l’OMS. (Organització Mundial de la Salut) la va considerar una malaltia ja fa uns 26 anys, fins fa poques empreses farmacèutiques han intentat trobar un medicament que la curi, possiblement perquè molts metges fins fa poc no l’han considerat vertaderament com una malaltia. Hi ha qui diu perquè la medicina era fins fa poc una professió d’homes i com que aquesta malaltia afecta a més dones que a homes, no havia rebut l’atenció que es mereixia.

En tot cas, com que és tracta d’una malaltia complexa amb molts símptomes que afecten de diferents maneres als pacients i es creu que es deu a una alteració del sistema nerviós, fa tot plegat que sigui difícil de diagnosticar i de retruc de trobar-hi un remei eficaç.  

Fins ara, només la FDA (Agencia dels Estats Units per l’aprovació de medicaments i productes alimentació) havia aprovat per la fibromiàlgia una medicina: Lyrica (o pregabalina) de l’empresa americana Pfizer’s i la Cymbalta de l’empresa Heli Lilly que fou aprovat el passat mes de juny del 2008 als Estats Units. Ambdós productes es poden trobar també als Països Catalans.

Bé, avui acabo de llegir que la FDA ha aprovat un altre medicina per als Estats Units, la Savella de Forest Laboratories and Cypress Bioscience.

(continua)

A continuació traduiexo l’article publicat en un diari digital de San Diego en els Estats Units el 15 de Gener d’enguany:

Un medicament nou per la fibromiàlgia desenvolupat per la petita companyia Cypress Bioscience de San Diego era aprovada per reguladors federals ahir.

El medicament, Savella, dóna a uns aproximats 6 milions d’americans amb fibromiàlgia una altra opció pel tractament  del seu desordre de fatiga i complicat de dolor crònic. S’espera que estigui disponible el març.

Fibromiàlgia és un estat de dolor crònic complicat, i per tant és important que els metges i els pacients tinguin accés a tractaments que s’han demostrat que ajuden a gestionar els símptomes“, deia el Dr. Daniel Clauw, professor d’anestesiologia i reumatologia a la Universitat de Michigan.

Les accions  Cypress Bioscience pujaven un 66 per cent en la borsa de després de les primeres hores.

De les tres medicines aprovades per a la malaltia, Savella era el primer en el qual els participants en la proves clíniques informaven que experimentaven un alleujament de dolor, de millorar l’habilitat per funcionar i es millorava el sentit de benestar.

“Cypress Bioscience  va aconseguir l’aprovació de la FDA quan va demostrar que millorarava els tres areas abans esmentades en el pacient”, deia el Dr. Philip Mease, un reumatòleg a la Universitat de Washington, Seattle, que va col·laborar en els proves clíniques.

Fibromiàlgia és una malaltia en gran part mal entesa, perquè afecta el sistema nerviós central, però els símptomes poden incloure dolor muscular en conjunt, interrupció de la son, desordre d’humor i disminució de l’activitat física”, ens diu Sabrina Johnson, la directora general de la companyia. “Molts pacients vegades van al seu metge de capçalera amb aquests problemes, i els metges no troben res malament en les articulacions i músculs”, continua dient Johnson.

La causa de fibromiàlgia és desconeguda, però els investigadors creuen que implica un desordre bioquímic en el cervell i columna vertebral que augmenta percepció de dolor.

Savella, que és el nom comercial del principi actiu milnacipran, durant les proves clínics ha demostrat que treballa ajustant els nivells de dos productes bioquímics al cervell associats amb l’humor i dolor, la serotonina i la noradrenalina o norepinefrina. “Disminuint el control de la quantitat s’ajuda als pacients a experimentar menys dolor en les seves vides diàries “, deia Michael Hufford, el vicepresident de desenvolupament de Cypress Bioscience.

Cypress Bioscience , amb 37 empleats, fou la primera empresa que va comprar els drets  la concesió de la llicencia els drets per la Savella el 2001 als Pierre-Fabre Laboratories de França.

Encara que Cypress Bioscience era la primera companyia que es va dirigir a la FDA per començar les proves clíniques per l’aprovació del medicament el 2002, els gegants farmacèutics Pfizer i Eli Lilly també varen iniciar programes de desenvolupament  de medicaments per la fibromiàlgia. Pfizer fou el primer que va aconseguir l’aprovació del seu producte, Lyrica, un medicament aprovat originalment per a l’epilèpsia. La medicina d’Eli Lilly, Cymbalta, originalment desenvolupada com a medicament per la depressió, va estat aprovat el juny passat per tractar també la fibromiàlgia.

Fins aquí la nota de premsa.

 

?A Europa, Pierre Fabre Laboratories que és la que té la patent del milnacipran, va presentar tots els requeriments i documentació el juny 2008  a l’EMEA o Agencia Europea de Medicaments i espera l’aprovació al llarg d’aquest any 2009

 

En tot cas, altres països, com Israel, Àustria i Xile és pot trobar el milnacipran ja a les farmàcies. En el cas de Xile rep el nom,  rep el nom comercial Ixel i està distribuït pels Laboratoris Silesia. Encara que de moment només està prescrit pel tractament de la depressió i no per la fibromiàlgia.

 

En tot cas, quan vaig escriure el primer article ara fa més de dos anys, no existia cap medicament contra fibromiàlgia, i en canvi ara ja hi ha tres medicaments aprovats, al menys als Estats Units i també disponibles a Catalunya, que permeten avui als metges la possibilitat de trobar un remei de curació o al menys de millora de la qualitat de vida dels milers de pacients que pateixen la malaltia.

 

 

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *