La cançó de Hans Beimler

Viatge a Mauthausen 60 anys després

7 de maig de 2005
Sense categoria
2 comentaris

QUAN LA MEMÒRIA ES MOU: les ‘rojigualdes’ (les) han desaparegut…

L’Ambaixada espanyola ha fet dos ofrenes. Dos llaurers de plàstic amb la bandera ‘rojigualda’ encerclant-los a Essenbe i a Gusen.

Les banderetes han desaparegut de seguida. Mans anònimes, que sabien perfectament el que es feien, les han furtat. Per dignitat, per memòria. A Essenbe no ha durat ni un minut. A Gusen, de seguida ha volat també del memorial als republicans espanyols.

ANDALUCES LEVANTAOS, ELS SEGADORS I LA INTERNACIONAL
A Essenbe els i les andaluses han entrat en comitiva cantant ‘Andaluces, levantaos’. Els vents del poble de Miguel Hernandez, Lorca i Blas Infante: “Sean por Andalucia libres los pueblos y la humanidad”. Davant el monument l’han tornat a cantar. Després, espontàniament, ‘Els Segadors’. I per cloure, la Internacional: simultàniament en tres idiomes, castellà, català i euskara. Amb el mateix puny i la mateixa passió en una sola melodia. I el mateix idèntic respecte per la llibertat dels pobles.

Si l’altre Espanya de Machado existeix, avui estava aquí. En José, nascut a Montilla i arribat a Sant Joan Despí fa 50 anys ho deia. Ha cantat les tres cançons plurinacionalment i puny enlaire. Va perdre el pare a Gusen. Bregat en la lluita sindical antifranquista, recordava que tot el que va matar el feixisme -política i culturalment- i tot el que vam perdre quan van aniquilar la II República.

Enfilant cap a Gusen, la memòria nòmada es mou en cinc autobusos intenta en el mateix fil roig d’una història plurinacional de catalans, valencianes, andalusos, asturianes, aragonesos…. perseguits per un únic feixisme.

“Pels carrers dels nostre temps
es podreix el nostre passat,
allò que ens fa sentir vius,
tendresa dels qui han criat.

(…) Pels carrers del nostre temps,
entre parlars dels nostres vells,
sentint olors de camps cremats,
història morta a cops d’asfalt….

(…) Han cremat el nostre passat,
la terra que ens van robar,
però no cremaran les arrels,
no podran cremar les arrels,.

Intenten cremar el passat,
memòria d’un poble amagat,
història d’un temps imposat”

  1. Cada vegada més, l’obra d’Aznar, continuadora de la de Franco, continua fructificant. Revistes, ràdios, diaris, agències de publicitat, televisions… promocionen els toros, la fiesta nazi de la nació espanyola. Ara la volen exportar a Occitània, França, Rússia, Austràlia…

    Mots turistes venen a Barcelona per morbo, per curiositat o mig enganyats a veure torturar i matar bous, amb l’acompanyament teatral espanyol, espanyolista, elitista, carca….típic de la fiesta nazional.

    La plaça de braus de la Monumental, propietat del grup Balañá, guanya diners gràcies a els turistes que venen en autocars amb guíes turístiques inclosos.

    Si vols que això acabi, vine a la Manifestació ANTITAURINA  de diumenge 24 de setembre de 2006 a les 16.00 h front a la porta Gran Via-Marina de la Monumental.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!