La cançó de Hans Beimler

Viatge a Mauthausen 60 anys després

4 de maig de 2005
Sense categoria
0 comentaris

Abans de sortir

Poca roba i l’imprescindible. Tres llibres: "Els catalans als camps nazis" de la Montserrat, "Si això és un home" de Primo Levi i "El cató de guerra alemany" de Bertolt Brecht. De propina, no m’he pogut estar… "Días y noches de amor y de guerra" d’Eduardo Galeano i un ‘Inventario’ de Mario Benedetti…

No per res, sinó com a lectures d’un viatge al pitjor i al millor del segle XX. Mots que apleguen les veus que denuncien la planificació econòmica de l’esclavatge i l’extermini del nazisme i, 40 anys després malgrat tot, els llibres que aixequen acta de com les dictadures militars van esmicolar l’Amèrica Latina…

Per resistir-hi, doncs…Roig, Brecht, Levi, Galeano, Benedetti… la cultura i la memòria contra l’oblit.

Crec que va ser el 1992, en plena ràzzia olímpica i acabat el 3er de BUP, quan vaig conèixer en Josep Masip pels carrers de Gràcia: havia estat a Angulema i Argelers, els camps de concentració francesos del Front Popular que tancaven i assetjaven l’exili republicà. En Josep, cada dijous a les set, es reunia al carrer Perla amb els seus companys i companyes de lluita (en Jaume, la Isabel que va parir als camps, en Pere Mariné…). Gent especial que trasbalsa i que et canvien la vida i els projectes.

En Masip va morir fa un mes a Gràcia i sempre deia… d’un roig encès voldria la vida… i dir les coses tal com són.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!