La cançó de Hans Beimler

Viatge a Mauthausen 60 anys després

5 de maig de 2005
Sense categoria
0 comentaris

17:00 Fa 60 anys que es va alliberar Mauthausen

Els cinc autocars dels convoi republicà travessen l’autopista Viena-Linz i algú recorda a les 19.00 hores que fa dues hores que fa 60 anys que Mauthaussen va ser alliberat. I…? Les paraules de la memòria…

::: NEUS CATALÀ I FRANCISCO AURA …

>Neus CATALÀ: "Què podia sentir? No res, el meu cervell no reaccionava; només podia plorar. Plorar molt és el que humanament podia fer, i em va salvar. (…) La vida prengué altra singladura: oblidar el mal físic i aquella ferida moral que ja no superaré, acompanyada d’una rencança, un sentit de culpabilitat per haver tornat jo i no els altres (…) No volem l’oblit per a cap dels deportats i deportades. Si això arribés, seria un altre cop el passat i la mort absoluta. S’equivoquen els que creuen que la tortura mata l’esperit de combat. Com més repressió, més ànim de lluita i més consciència. Això és el llegat que ens han deixat".

>Francisco AURA, sobre la impossibilitat de l’alegria: "No puc dir que recordi l’alliberament del camp amb una gran alegria, perquè després de quatre anys a Mauthausen, no saps que és l’alegria, ni les llàgrimes; t’han convertit en una persona deshumanitzada, sense dret a tenir sentiments (…) encara que hagin passat seixanta anys, encara hi ha nits que crec que sóc allà, encara sento els crits i sento el terror".

PD. El nostre xofer es diu Vladimir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!