SAVIESA DE GOS

Xavier Massot Martí, de Lleida estant

25 de març de 2015
0 comentaris

“Selma” o la paciència revolucionària

Director: Ava DuVernay

Actors: David Oyelowo, Carmen Ejogo, Tom Wilkinson

Valoració: 7 sobre 10

Aquest és un film, que tots els sobiranistes haurien de veure, i que per desgràcia molts ni tan sols s’assabentaran. Quan acabem de viure episodis de divisió en el nostre procés, quan veiem la temptació permanent que cada organització vulgui anar pel seu cantó, és molt alliçonador comprovar com en la lluita pels drets de la minoria afroamericana, els líders més destacats (M. Luther King, Malcom X), van saber mantenir la unitat, malgrat tot. I no ho tenien fàcil. S’ho jugaren tot, inclosa la feina, els bens materials, inclosa la seva vida. Em pregunto quants líders sobiranistes catalans aguantarien la pressió i la violència que ells van patir? Potser la resposta seria bastant decebedora, potser ens sobrarien molts dits de les mans.

Els fets de la població de Selma, van pressionar les institucions i l’opinió pública de manera intel·ligent i constant per permetre que finalment es respectés i legislés el dret de vot de les minories. Ens expliquen encertadament com no caure en provocacions i com centrar-se en les demandes principals, les que obren la possibilitat a totes les altres.

Una de les escenes més reveladores és la que gira entorn de respondre de la mateixa manera a les provocacions, quan un dels líders diu: “Ells tenen de tot, per poder utilitzar la força. Aquesta guerra no la guanyarem a la seva manera”. Un missatge aplicable a la majoria de les lluites que existeixen en les democràcies parlamentàries, que el sobiranisme català hauria de tenir gravat al cervell.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!