SAVIESA DE GOS

Xavier Massot Martí, de Lleida estant

4 de novembre de 2015
0 comentaris

Seguint les passes de Narcís Monturiol

A voltes col·laborar en un projecte et porta bones satisfaccions. És el cas del projecte ICTINEU 3, impulsat des de Verkami, que es va assolir exitosament, per ficar en funcionament un nou submarí d’exploració científica, desenvolupat íntegrament a casa nostra. Aconseguits els diners per acabar el submarí, el següent pas era fer-lo plenament operatiu i homologar-lo per a l’exploració científica. Així, la passada primavera el submarí es va submergir repetides vegades fins a 100 metres, obtenint matrícula i permís de navegació. Amb noves proves de certificació efectuades fins al mes de juny, ara arriba la darrera etapa: la immersió fins a 1000 metres, per obtenir la classificació científica final. Si no hi ha entrebancs, l’Ictineu 3, (batejat així en honor dels submarins de Narcís Monturiol) realitzarà la primera campanya científica amb els biòlegs de l’Observatori Oceanogràfic de Vilefranche del CNRS, que ja van col·laborar en les proves realitzades a l’Abril.

Els mateixos directors del projecte ens han transmès a tots els patrocinadors alguns detalls de l’activitat portada a terme fins ara: “A primers d’octubre es van obtenir permisos per a una missió arqueològica al Port de la Selva en què l’ICTINEU 3 va donar suport a l’equip del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, CASC, durant l’excavació del jaciment de Cala Cativa I, un vaixell del segle I a.c. Aquesta missió va servir perquè tant l’equip d’Ictineu com el del CASC poguessin comprovar les capacitats de l’ICTINEU 3 i definir protocols d’actuació conjunta per a propers treballs. Els arqueòlegs del CASC van quedar molt satisfets de les capacitats de l’ICTINEU 3 i estan segurs de què serà una eina imprescindible en el futur per ampliar la carta arqueològica subaquàtica de Catalunya i poder explorar derelictes a molta més profunditat.”

Podeu veure un video amb imatges i entrevistes a: https://www.youtube.com/watch?v=fmadBhF12M8

Moltes són les persones que voldrien viatjar almenys una vegada a la seva vida amb un submarí d’aquest tipus veient el fons marí. Ara és possible concertar-los, amb la limitació lògica del nombre de persones per les dimensions i característiques del submarí. Com sempre, la recerca i els projectes científics necessiten suport econòmic continuat. Per això continuen demanant el suport econòmic a tots aquells que tingueu ganes de col·laborar.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=c7QspxC0EGM

VULL COL·LABORAR: http://www.ictineu.net/patrocini/donacions/

 “Un país sense investigació científica i tecnològica viurà hipotecat i
morirà”
(Dr. August Pi i Sunyer 1879-1965)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!