SAVIESA DE GOS

Xavier Massot Martí, de Lleida estant

31 d'agost de 2014
0 comentaris

Lleida, on llueix la deixadesa als parcs

El 16 de març del 2011 (en plena pre-campanya municipal), l’Ajuntament de Lleida anunciava amb  bombo i plateret l’estrena del nou parc de Santa Cecília amb aquestes paraules: “El nou parc té una superfície de 30.000 metres. Juntament amb la recuperació de la Suda i la construcció del nou ascensor, la vessant nord del Turó de la Seu Vella s’obre a la ciutat. L’Ajuntament ha recuperat aquest nou parc urbà amb la construcció d’un petit estany, un parc infantil, una pista de petanca, una pista esportiva i un mirador sobre el turó de l’Auditori, amb un enllumenat nou i adient per a cada zona del parc, reforçant els nous camins i passos per als vianants. S’ha repoblat el talús davant de l’Auditori amb un miler d’arbres, s’han plantat uns altres 115 nous arbres ornamentals, així com 15.000 arbustos i 31.000 plantes. S’ha col•locat 27 bancs de formigó, 32 de fusta i metall, 4 fonts d’aigua potable i 20 papereres.”

Parem atenció i anem a pams. És veritat que l’accés a la Seu Vella va millorar, i el que era reducte de drogoaddictes, ara és utilitzat per molts ciutadans. L’ascensor, malgrat que pateix de brutícia crònica i manca de ventilació, a ningú se li va ocórrer que tenint tanta superfície vidriada, a l’estiu seria un forn, ni tampoc es va tenir en compte que la impossible neteja dels vidres és deguda a que no es pot efectuar per estar en un espai clos, inaccessible.

parcEstanyEn quant al petit estany, com es mostra en les fotos d’abans i d’ara, en ser aigua estancada, a l’estiu s’ha de deixar sec (que és quan més falta faria) per impedir la proliferació d’insectes. La pista de petanca mai ha estat utilitzada, l’enllumenat en la meitat del parc és inexistent i el que es va repoblar per una banda s’ha anat tallant i arrencant per la banda que dóna a les muralles.

EscalesEscales1

Els milers d’arbustos i plantes que s’hi van plantar s’han mort d’inanició i per la “perícia” dels “jardiners” (confonent fins i tot alzines joves amb males herbes). Les fonts d’aigua es van tenir que canviar totes per mal ancorades i mal funcionament.

Amb arbres
Amb arbres
Tres anys després
Tres anys després

La propaganda oficial continuava així: “El projecte es va encarregar al mateix equip d’arquitectes i paisatgistes que van dissenyar l’ampliació dels Camps Elisis, va ser adjudicada amb un pressupost de gairebé 2,3 milions d’euros. El parc porta el nom de Santa Cecília en referència al setge militar que va patir la ciutat durant la Guerra dels Segadors (el de 1646) i que va afectar especialment tota la muralla de la ciutat antiga, el conjunt de defenses del Castell i, sobretot, les fortificacions de la paret de la Suda i de la vessant nord del Turó.”

Així era
Així era
Així és
Així és

Dels Camps Elisis, del seu estat, ús i ampliació ja en parlarem en un altre article.  I de l’afectació de la muralla i fortificacions de la vessant nord, constatem, com ja vaig demostrar en un article anterior, que la ciutat no s’ha recuperat encara, ni ho farà mentre les autoritats ignorin aquest patrimoni. Però quedem-nos amb el pressupost, dels quals com a mínim, un milió d’euros (166 milions de pessetes) s’han invertit en el parc urbà.

Els ciutadans tenim dret a preguntar-nos si realment s’han invertit bé aquests diners, i si tot el que es va invertir ha degenerat en pèrdua progressiva per manca d’un manteniment adient. De fet, encara és hora que se’ns digui quin model de parcs i jardins es vol per la ciutat per part del senyor Àngel Ros, perquè si el que ens proposa és el model de les Basses (Parc Alcalde Pons), els Camps Elisis, aquest Parc de Santa Cecília o els turons de Gardeny i la Seu Vella, la veritat és que es fa una mica incomprensible.

Efectes dels jardiners
Efectes dels jardiners
Efectes de la pluja
Efectes de la pluja

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!