SAVIESA DE GOS

Xavier Massot Martí, de Lleida estant

14 de setembre de 2013
0 comentaris

HISTÒRIES SINDICALS

Durant els anys 60, pràcticament només hi havia un sindicat: les CCOO. Als darrers anys de la dictadura, el fenòmen sindical va emergir amb força. El component ideològic pesava molt. Encara que ho negaven i es podia matisar, els sindicats molts cops eren corretja de transmissió ideològica. Així, la UGT estava entorn de l’òrbita socialista, CCOO entorn dels comunistes, ELA entorn del nacionalisme basc, el LAB dels abertzales, la CSUT entorn del PTE, al darrera del SU hi havia l’ORT, la CNT aplegava als llibertaris. A Catalunya el SOC representava sindicalment als nacionalistes, USO als cristians de base i les JOC.

Per a molts, totes aquestes sigles ja no signifiquen res. Molts ni se n’en recorden. Senyal que les diferències no devien ser tan importants i que tan mal han fet al sindicalisme, vistos els resultats. A finals dels 80, amb l’enfonsament de bloc soviètic, l’element ideològic va anar passant a un segon pla. Van desaparèixer sigles i d’altres feien la seva aparició, intentant adaptar-se als nous temps. CCOO i UGT es començaren a distanciar del PCE i del PSOE (PSUC i PSC a casa nostra), davant del creixent desprestigi d’aquells. El SOC va deixar pas a la CSC i la CNT va veure néixer la CGT com a renovació dels anarco-sindicalistes. A Galícia va aparéixer la Intersindical Galega.

Finalment CCOO i UGT, a causa del progressiu debilitament del seu discurs i els pactes signats com les reformes laborals, el pacte de les pensions (després anomenat Pacte de Toledo), a mitjans dels 90 encetaren l’anomenada “unitat d’acció”. Quant més es debilitaven aquests dos sindicats, més augmentava la força dels sindicats “grocs” (com CSICA, sindicats de Quadres) i la CGT. Però la competència entre sindicats per tenir més delegats, més afiliats, i també més subvencions, en perspectiva no va suposar cap reforçament dels drets dels treballadors ni de la seva influència dintre de la societat. Al contrari, el sindicalisme va començar a estar cada cop més absent del debat social i econòmic. Es convertia lentament en una cosa del passat, que no s’havia adaptat al nou segle ni a la nova realitat social de la revolució tecnològica, aleshores en marxa.

Ja en ple segle XXI, què podem dir que aporten els sindicats a la societat? Modernitat? Nous debats? Noves formes d’organització? Noves formes d’acció i mobilització que no passi per les tant gastades vagues? Qui defensa, mobilitza i organitza als aturats i als immigrants? La resposta a tot això és que els sindicats NO. Quan la ideologia ja no té cap pes en la vida dels treballadors, quina raó de pes hi ha per a que no s’ajuntin CCOO i UGT? Quina diferència d’objectius hi ha entre CCOO, UGT, USO i CGT? Sincerament, des de la meva posició d’assalariat, no li veig cap motiu per a que això no es doni. A no ser que hi hagi interessos per mantenir certes capelletes, certs interessos de casta, certs privilegis, certes maneres de viure sense treballar ni donar explicacions.

En l’era tecnològica d’internet, no s’entèn el manteniment de tants locals, tants alliberats, tanta burocràcia on estan instal.lats. Un altre anacronisme és la falta absoluta de transparència i de democràcia interna al si dels sindicats. Els que demanen sempre explicacions a la patronal, a les empreses, als governs de torn, no donen mai explicacions sobre el seu funcionament intern, sobre les seves finances, sobre la seva estructura. Aquest model del segle XIX s’ha d’acabar.

També em xoca els darrers temps que en la qüestió nacional i social, els sindicats han desaparegut del mapa. Estan els sindicats ajudant massivament i amb campanyes a les accions de la PAH? S’han adherit massivament a les accions de l’ANC? S’han vinculat d’alguna manera a la Via Catalana? Si ho han fet, jo i molts d’altres com jo no hem percebut. També volen perdre aquest tren?

La renovació sindical no passa només per canviar radicalment de dirigents, que també. Per que la història no els enterri, han de fer desaparèixer certes formes de lluita decimonòniques com els “piquets” (més igual l’adjectiu que hi fiqueu), els alliberats, la no limitació de mandats, la celebració de congressos mitjançant “delegats” (un model molt leninista). Per fer front al nou món del treball que s’està configurant (amb micro-empreses i tele-treballs) caldria potser a anar a Sindicats de branca o sector, descentralitzats i tecnològicament connectats, i no continuar amb l’esquema administratiu de comitès d’empresa, locals comarcals i provincials i centrals sindicals.

El temps ens ho dirà. Però quasi al final de la meva vida laboral, el balanç personal en referència als sindicats és pobre i trist. I això que des de que vaig començar a treballar, he estat sindicat (ja fa més de 33 anys). Només em pregunto si encara tenen forces per tornar-se a imbricar en la nostra societat, si volen tenir algun paper en la Catalunya independent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!