SAVIESA DE GOS

Xavier Massot Martí, de Lleida estant

20 de febrer de 2014
0 comentaris

EL MANDELA MÉS ESSENCIAL

En un llibre-document excepcional (“Converses amb mi mateix”), podem copsar l’evolució del que va començar com a simple activista, passant pel fundador del braç armat del CNA, l’empresonament i la profunda reflexió que el van portar finalment a dirigir i transformar un país i bona part del continent africà. Els pensaments que he trobat més remarcables són aquests:

“Si tens un problema, l’has d’encarar en lloc d’ignorar-lo. L’èxit en la política requereix aconseguir que la gent confii en els teus punts de vista i deixar-los ben clars. Només els polítics de sofà són immunes a cometre errors. Aquells que es troben al centre de la lluita no tenen gaire temps per a reflexions. Però, si són flexibles i examinen la seva feina amb mirada crítica, adquiriran l’experiència i la previsió que els permetrà evitar les errades comunes. Després de llegir els clàssics, sempre acabes sentint-te molt elevat, i la teva sensibilitat envers els altres es torna més profunda.”

“El meu compromís amb l’alliberament del nostre poble dóna sentit a la meva vida. Si vols emprendre una acció i estàs convençut que és la correcta, ho has de fer i encarar la situació. Lluitem per una societat on la gent deixi de pensar en termes de color. No és una qüestió racial, és una qüestió d’idees. He cultivat l’ideal d’una societat democràtica i lliure en què totes les persones puguin viure plegades en harmonia i tinguin les mateixes oportunitats.”

“El cos humà té una enorme capacitat per adaptar-se, sobretot si pots coordinar els pensaments, tot el teu enfocament espiritual i la teva percepció física. Vam ser condemnats i sentenciats per activitats polítiques en les quals ens vam embarcar com a part de la nostra lluita per guanyar per al nostre poble el DRET D’AUTODETERMINACIÓ, RECONEGUT ARREU DEL MÓN CIVILITZAT COM UN DRET DE NAIXEMENT INALIENABLE DE TOTS ELS ÉSSERS HUMANS.”

“Els qui guanyaran un món nou no seran aquells que s’ho mirin des de la distància, sinó aquells que lluitin a l’arena i que hagin patit greus ferides. L’honor recau en aquells que mai no renuncien a la veritat, ni tan sols quan tot sembla fosc i sinistre. L’esperança és una arma poderosa, fins i tot quan no queda res més.”

“M’influeix la convicció que la igualtat social és l’única base de la felicitat humana. Allà on estan implicats els sistemes, molt sovint la bondat dels individus resulta irrellevant. El sistema ha de canviar en el seu conjunt. Només aleshores els bons homes gaudiran de l’oportunitat de servir els seus compatriotes d’una manera plena i positiva.”

“Els factors interns poden ser més decisius a l’hora de calcular el nostre desenvolupament com a éssers humans. És inconcebible si no ens coneixem a nosaltres mateixos, amb les nostres febleses i els nostres errors. Meditar regularment, pot resultar molt útil en aquest sentit. M’estimo més parlar dels temes amb tothom partint d’una base d’igualtat en què les meves opinions es presentin com un consell que es pot acceptar o rebutjar. A la vida real no tractem amb déus, sinó amb éssers humans ordinaris com nosaltres. L’home realista es concentrarà en les qualitats d’una persona que resulten edificants i que impulsen les ganes de viure
dels altres.”

“La victòria no es mesura únicament per la consecució de l’objectiu final. També és un triomf estar a l’altura de les expectatives tota la vida. Els mitjans que fan servir els oprimits per avançar en la seva lluita estan determinats pel mateix opressor. Quan ets un personatge públic, has d’acceptar la integritat de les altres persones fins que les proves demostren el contrari. Les persones estan fetes del fang de la societat en què vivim. Tenim el deure a treballar amb éssers humans tractant-los com a tals. Un cop saps que tal home té certa virtut i certes febleses, t’adaptes a la feblesa i intentes ajudar-lo a superar-la. És positiu actuar basant-te en el fet que els
altres són íntegres, perquè tendeixes a atraure la integritat.”

“Criticar els altres és un mal vici, però és una virtut quan es fa amb un mateix. En un país malalt cada passa cap a la salut és un insult per als que viuen de la seva malaltia. L’objectiu de la llibertat és crear-la per als altres. Vivim amb l’esperança per tal que tots els homes puguin viure com a iguals. Hem de plantejar-nos la possibilitat de deixar enrere el passat. La prioritat és el compromís amb els oprimits, caurà o augmentarà segons si aconseguim satisfer les seves necessitats. La primera tasca d’un líder és crear una visió, la segona és crear un seguiment per ajudar-lo a implementar-la i a controlar el procés mitjançant equips eficaços.”

“La meva designació com a primer president elegit democràticament es va fer en contra dels meus consells. Poc després que em nomenessin, vaig anunciar públicament que només ocuparia el càrrec durant una legislatura. Sempre havia admirat les persones que utilitzaven el seu talent per servir a la comunitat, encara que no ocupessin cap càrrec important. Els bons líders agraeixen l’eliminació de les tensions en la societat, situen els pensadors creatius en el centre de l’escena, creant un entorn per tal que les persones amb visió influeixin en la societat.”

“El compromís és l’art del lideratge i un es compromet amb els adversaris, no amb els amics. A totes les comunitats hi ha homes i dones bons. El deure del líder és identificar-los i assignar-los tasques per posar-los al servei de la comunitat. S’ha de treballar per alleugerir les tibantors. Hem de fer servir qualsevol tema per garantir que al final del debat tots surtin més forts i units. El compromís és l’única alternativa per als que de debò volen la pau i l’estabilitat.”

“Sovint, antics revolucionaris han sucumbit a la cobdícia i la tendència a desviar recursos públics per al seu enriquiment. En trair els nobles objectius, s’han afegit al grup dels antics opressors. Hi ha un respecte universal envers els que són humils i senzills per naturalesa i que tenen una confiança absoluta en tots els éssers humans, amb independència del seu nivell social. Solen se optimistes, creuen en la pau com l’arma més poderosa a l’hora de buscar solucions duradores. L’ús de la força seria una mesura excepcional que tindria com a objectiu crear el clima necessari per assolir solucions pacífiques.”

Paraules de Madiba. Un gran home, un gran polític, un gran líder. Tant de bo no l’oblidem!.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!