SAVIESA DE GOS

Xavier Massot Martí, de Lleida estant

1 de setembre de 2014
0 comentaris

A Lleida, la volíem tan grossa?

Potser sí, que la caserna de la Guàrdia Urbana s’havia quedat petita, obsoleta i antiquada. Però, des que es van inaugurar la nova caserna, això s’ha traduït amb un augment de l’eficàcia per part d’aquest cos de la Seguretat Pública? Els ciutadans ens sentim més protegits o percebem un augment de la “xuleria” dels membres d’aquest cos? Ens sentim més protegits o percebem que hi ha menys vigilància i presència física als carrers? Els ciutadans passegem tranquils per tota la ciutat o hi han sectors que a certes hores preferim no passar-hi?

Se’ns pot dir que la disminució de la presència policial és deguda a l’augment de càmeres als carrers. Potser sí, però això només serveix per fer una vigilància discreta, no pas per dissuadir la trobada de membres de bandes llatines, l’intercanvi de drogues al detall o colles senceres que passen pel carrer a altes hores de la matinada cridant a ple pulmó i destrossant papereres i abocant contenidors (sovint a 50 metres de la caserna de la Guàrdia Urbana). La presència física, la vigilància a peu de membres de la Policia local és una necessitat i quasi una obligació envers la ciutadania que assumeix el cost d’aquest cos de seguretat pública. És imprescindible, sobretot per pressionar a grups de possibles delinqüents perquè no es trobin segurs en cap zona, perquè per exemple no s’aparqui en doble filera en certs llocs a certes hores, perquè no es practiqui l’intercanvi de droga, ni es faci autèntiques trobades alcohòliques, perquè no es destrossi material urbà ni s’originin baralles en alguns llocs amb abundància de bars, etc,

L'antiga caserna
L’antiga caserna

Però a més de tot això per passar balanç sobre si era tan necessària i milionària aquesta inversió, cal també ficar en perspectiva els aspectes visuals que hem perdut amb les noves instal·lacions. És evident que com es veu a la foto, l’antiga caserna s’havia quedat petita, amb molt poca zona on aparcar els mateixos cotxes-patrulla i on custodiar als detinguts. D’acord, però el que no es va oblidar quan es va construir era que en cap cas es podia tapar la visualització del nostre monument més emblemàtic i punt de referència pels lleidatans i per tothom que visita la nostra ciutat, com és el Turó i la Seu Vella. Sabut és que, per exemple, a la ciutat de Granada, no es pot aixecar en alçada cap edifici que pugui obstaculitzar la visió de l’Alhambra. Hem de ser menys doncs els lleidatans? Sabut és també que passa el mateix amb París i la Tour Eiffel, o a Londres i la cúpula de Saint Paul. El que cau a pes per tota lògica en ciutats que valoren el patrimoni ornamental i gràfic de la ciutat, les autoritats lleidatanes, sobretot en temps de democràcia, s’empenyen en ignorar o ni tan sols pensar-hi un moment, com si no fos important per la consciència històrica i la memòria visual dels lleidatans!

La Seu Vella, desapareguda
La Seu Vella, desapareguda

És del tot evident que el que passa per alcalde catalanista, oblida massa sovint la nostra història i el nostre patrimoni, fonament del nostre sentiment de país. És també evident que la nova caserna, amb una planta menys, hauria respectat la visual de la Seu Vella i no hauria minvat en res la funcionalitat del nou equipament. El que abans es veia perfectament des de la mateixa baixada de Prat de la Riba o fins i tot des del propi ambulatori, avui, com es fa evident en la foto és del tot impossible.

I els números són els que són. Fins i tot publicitats per la web de la pròpia Guàrdia Urbana: 5.400 metres quadrats, amb capacitat per a 400 agents (avui són uns 260). En la seva inauguració (el 2011), el mateix Àngel Ros es vantava que l’edifici “és al servei del civisme, de la convivència, de la regulació del trànsit  i de l’atenció a les persones”. Doncs, per pròpia experiència, davant d’alguna reclamació, tràmit o denúncia, això està encara molt lluny de ser una realitat. Revisem però les instal·lacions: el soterrani, 1.900 metres quadrats (tants cotxes i furgonetes tenen per aparcar? una mica excessiu). La planta baixa, 1200 metres, incloent-hi una sala de briefing (no es pot dir sala d’esmorzar, caps de brot?). Planta primera: 1.100 metres quadrats, Policia judicial, Seguretat Ciutadana i despatxos dels “seus caps naturals”, Trànsit i despatxos dels “seus caps naturals” (quants despatxos necessita cada funció? quants caps naturals o comandaments tenen aquesta gent?). Segona planta: comandament, sala de crisi, sala de reunions (una duplicitat estúpida), intendent, sotscap (es veu que aquests no són “caps naturals”, serveis jurídics i administració (que podien estar perfectament a planta baixa), control semafòric (per ara, un autèntic desastre), informàtica.

Urbana2Quant va costar tot això? Doncs 11 milions d’euros (visca el deute municipal!). Una mica faraònic i megalòman el projecte, al meu entendre. Sincerament, no calia tant. Però això potser ja no és cap casualitat en el senyor Àngel Ros. Pel que es veu li va la cosa grossa, quant més grossa millor. Construccions com la Llotja, la nova plaça Ricard Vinyes ho corroboren. Tindrà la barra de ficar-ho com una fita en el balanç de la gestió de cara a les municipals? Molt em temo que sí. Ell, passa de tot, immune al desencís, a la crítica….i a la realitat i necessitat dels lleidatans. Està bé que els lleidatans tinguem ambició, però tampoc no ens hem de passar més enllà de les nostres possibilitats. Perquè mentrestant, els ciutadans anem pagant el deute municipal, que a nosaltres no se’ns ha consultat ni tampoc hem sol·licitat!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!