Des de l'Exili

Per una nació catalana independent, republicana i pròspera

1 de desembre de 2009
7 comentaris

Mas s?equivoca. Si es perdés el referèndum seriem a ulls de tothom menys espanyols que ara.

Les declaracions del líder de CiU al diari el Pais, Tenemos contrastado con estudios sociológicos que en una consulta en toda Cataluña ganaría el no. Sería un error convocarla para evidenciar ante España y todo el mundo que Cataluña lo que quiere es simplemente ser española. Eso llevaría al país a la derrota.”, són unes declaracions molt desafortunades i que demostra la mentalitat d’aquest polític.

Jo no negaré pas que l’Artur Mas, no sigui un gran polític català i un bon candidat a ser un bon gestor, però amb aquestes declaracions demostra que no té mentalitat de líder, ni encara menys d’estadista. En unes altres circumstàncies potser si que caldria polítics d’aquesta índole, però amb la situació que d’emergència nacional que es troba Catalunya, ens cal altres tipus de lideratges.

Però com m’agrada argumentar, aquí teniu, segons el meu parer, a on l’Artur Mas s’equivoca:

 

 

(continua)

.

1)     Jo penso que si es fa un referèndum amb CiU, ERC, Reagrupament i amb o sense Iniciativa apostant pel SI i per l’altre costat el PSC-PP apostant pel NO, hi ha moltes possibilitats que guanyi el SI. Estic segur que la major part de la classe política, intel·lectual i cultural catalana apostaria pel SI i amb una campanya preparada amb temps i seguint una estratègia semblant al que vaig especificar amb el meu bloc com a Projecte Referèndum 2014, penso que tenim possibilitats de guanyar-lo. A més, si fos tan clar el NO, els espanyols potser ja haurien deixat fer-ho.

2)     Malgrat és fes bé i es perd, estic segur que no seria per gaire , màxim 10 punts de diferència. Però aquí hi ha un tema que no se’n parla i per mi és molt important. El fet de poder fer un referèndum ja has guanyat molta més sobirania que amb tot el que s’hagi pogut fer ara amb els estatuts. En el moment que exerceixes el dret d’Autodeterminació, encara que sigui per dir que vols continuar a Espanya, has creat un precedent i a ulls de tothom, demostres que tens dret a ser independent. És a dir, malgrat que sortís un NO, seriem molt més sobirans que ara, car hauríem triat sobiranament el que volem ser, cosa que ara no passa. Tot plegat faria que estaríem en una posició més forta davant dels espanyols per negociar les competències. Estaríem parlant de tu a tu. Seriem a ulls de tot el món, menys espanyols i més catalans.

3)     Una vegada has pogut exercir el dret d’autodeterminació, vol dir que ho pots tornar a fer-ho més endavant i això faria que els espanyols que fossin més curosos i respectuosos amb nosaltres car si no ho fan, hi ha la possibilitat de què fem un altre referèndum i aquest si que el podrien guanyar.

4)     Si realment vols que Catalunya sigui independent algun cop, no pots dir mai que NO guanyaràs sense donar una alternativa o una proposta per aconseguir el SI més endavant. Això és admetre que ets un perdedor i que ja no tens esperances cap al futur. Si en Mas, hagués dit, “ara per ara els nostres estudis sociològics no està clar que guanyaríem el referèndum, però no ho descartem en el futur i per això volem guanyar la Generalitat per demostrar als que dubten en votar afirmativament per la independència, que amb un govern nacionalista català podran viure millor que ara”, si que seria una bona resposta, encara que jo no hi estaria d’acord, perquè amb l’ofegament que comporta l’espoli fiscal, les limitacions de l’autonomia imposada per un Estatut retallat  (ja veurem com queda després del TC),  i la globalització de l’econòmica i les imposicions de les lleis comunitàries que només afavoreixen als espanyols, és fa quasi impossible poder demostrar que des de la Generalitat es pot fer quelcom per millorar la situació de Catalunya.

Per acabar, hi ha una solució encara millor per aconseguir la independència sense la necessitat de fer un referèndum, que ens és prohibit per llei. És la proposta de Reagrupament de presentar una candidatura al Parlament que proclami la independència unilateralment si guanya per majoria de 68 diputats. Amb molt menys vots que en un referèndum, aproximadament 1 milió menys,  automàticament guanyes la independència i això faria canviar el paradigma mental de molta gent. Una gent que potser votaria NO o s’abstindrien, perquè tenen por de la reacció dels espanyols, o de la incertesa de ser-ho o que simplement ho veu impossible d’aconseguir la independència. Per a molta d’aquesta gent el fet de ser independent a partir d’aquell moment de la declaració, junt amb el reconeixement internacional de molts països democràtics atès els precedents existents a Europa de declaracions d’independència des dels Parlaments, tot plegat els faria canviar de parer a favor de votar a favor per la independència . Amb aquesta situació i sota els auspicis de l’ONU, USA i EU, si que podríem fer un referèndum de ratificació i estic segur que quasi guanyaríem amb molta avantatge, tal com a succeït en molts altres països.

Les declaracions del Mas i dels dirigents d’ERC, se semblen molt poca cosa i demostren la poca classe d’estadista que tenen els nostres dirigents polítics. Realment, tot indica que són o aspiren a ser uns simples gestors  de l’autonomia de règim comú que és actualment Catalunya.

 

  1. En Mas no ha dit en cap moment que ell votaria Sí. Aquest és el greu problema que tenim, CiU continua amb les seves calculades ambigüitats, però si mai creem les condicions per a que es defineixin, triaran majoritàriament el No, tinguem-ho clar. Ep, i no me n’alegro gens, que consti. Només ho constato.

  2. ‘Artur Mas de cap manera diu el que posa aquest titular. En tot cas, serà la manera escollida pel diari per manipular el que ha dit, que era: “Tenemos contrastado con estudios sociológicos que en una consulta en toda Cataluña ganaría el no. Sería un error convocarla para evidenciar ante España y todo el mundo que Cataluña lo que quiere es simplemente ser española.” Em sembla que és bastant diferent.

  3. Aquesta declaració d’independència de què parles seria recorreguda davant el Tribunal Constitucional pel socialistes, “esmenada”, com ja ho va fer Montilla l’endemà d’aprovar-se l’Estatut al Parlament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!