22 de febrer de 2007
2 comentaris

2a Jornada internacional sobre programari lliure per a biblioteques

Ahir es va realitzar a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona la 2a Jornada internacional sobre programari lliure per a biblioteques, organitzada pel Grup de Treball de Programari Lliure per als Professionals de la Informació del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya.

Malgrat els entrebancs logístics (RENFE!) la gent va anar a arribant a la sala d’actes de la Biblioteca i assistir en primer lloc a la presentació del repositori de la Universidades do Minho, fet amb Dspace, a càrrec de Miguel Ferreira, que va fer l’exposició en "portunyol", segons ell, però la veritat és que se l’entenia perfectament. Els repositoris fets en programari lliure són un exemple de que no canvia només la filosofia del programari sinó de la transmissió del coneixement en general, ja que el repositori va relacionat amb l’"Open acces" a la producció científica, i això implica certs recels i inèrcies a superar per part dels autors/es d’aquest coneixement científic.

Després d’un cafetó (en el meu cas un suc de poma força bo) va ser el torn de Ramón García Sarrión, que ens va parlar del programa PMB, amb el qual ja havia estat en contacte i m’havia ajudat força a l’hora d’usar el programa per al Centre de Documentació Maria Mercè Marçal. A més vaig tenir l’agradable sorpresa de trobar-me tres persones del Centre Excursionista de Catalunya, dues de les quals són vells coneguts, que estan desenvolupant el programa amb avenços molt significatius. I vam comentar que déu ens cria i nosaltres ens ajuntem, és curiós com la mateixa gent ens acabem trobant en àmbits totalment diferents… PMB, com era d’esperar, va encantar a tothom (jo me’n declaro enamorada) i un detall que em va agradar va ser el fet que dues biblioteques de les comarques gironines estiguin immerses en un projecte de catalogació de la col·lecció local mitjançant PMB. Era una idea que m’havia rondat pel cap, ja que PMB, per les seves característiques en principi ha de poder funcionar com a biblioteca digital sense cap problema, però de la teoria a la realitat hi ha un pas important i jo soleta no m’hi veia… De fet dla base de dades en proves que vaig fer per al Centre de Documentació ja contemplava descriure i donar accés directe a fotografies, PDF, adreces web, etc.

Després de dinar va ser el torn de Gracia Guardeño que ens va parlar de l’experiència d’usar Moodle en la Formació d’usuaris a les biblioteques de la Universidad de Málaga. Val a dir que els ponents no podien accedir a Internet i això va dificultar força les seves exposicions, i tot i que ens va explicar que era molt fàcil d’usar i molt pràctic, ens vam quedar sense poder-ho veure…

Francisco Huertas ens va exposar la situació del Programari Lliure en l’àmbit cultural de la Junta de Extremadura, i va ser interessant veure els passos que han seguit per a implantar la societat de la informació a Extremadura.

I en darrer lloc, Juan Carlos Aceros va parlar d’activisme tecnològic i moviments socials, una xerrada molt interessant, i que va ajudar a fer-nos reflexionar més enllà de la qüestió tècnica o econòmica de l’ús del programari lliure. Es va comentar la confluència d’interessos pel que fa a l’accés universal a la informació, la cultura i ell coneixement, i que és necessari per a les biblioteques trobar el seu lloc en una nova societat que s’està gestant actualment.

I vet aquí un resum molt resumit, que si tinc temps i ganes miraré d’ampliar en aquells aspectes que vaig trobar més interessants.

  1. Jo també vaig poder assistir a les Jornades, i només afegir que a mi també em va semblar que PMB feia molt bona pinta. Espero que us animeu a fer-ne difusió entre les biblioteques escolars, perquè fa dos anys vaig anar a les Jornades de Biblioteques Escolars del Prat, i gairebé tothom fa servir Pèrgam, tot i que jo crec que per desconeixement d’altres opcions més versàtils i estables (Pèrgam sí que feia això de fer desaparèixer registres i altres "Expedientes X", segons van comentar)…

    Fins la propera!

  2. Hola,

    Em dic Anna i estic treballant en un projecte de creació d’un centre de recursos  pels Escoltes Catalans.
    Ens interessaria implantar un programa de Gestió de Biblioteques amb programari lliure i m’interessa l’opinió de la gent que hi està treballant. He llegit una miqueta sobre el PMB i m’agradaria poder-me posar en contacte amb gent que hi estigui treballant.

    Moltes gràcies

    Anna

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!