Un fanal, una guia

Tots tenim l’energia i la possibilitat de fer-ho. Per això tenim cos, vida i ànima. Els pensaments viatgen i ens comuniquen, però hi ha qui dubta que sigui així. I els objectes ens afecten, de manera quasi inconscient. Anar a les causes, aquest és el secret. Els sons ens ajuden a percebre’l, perquè al principi fou el Verb.

El misteri forma part del ritus. Si algú vol ser mestre ha d’aprendre a guardar-lo. Per això no està tot escrit. Les llegendes i al·legories de vegades poden servir, com la d’Osiris o la d’Hermes. Fins i tot per això es va inventar el teatre (tan sols drama ritual). I per saber-ho, cadascú ha de renàixer, per començar el camí, ha de deixar enrere qui era abans. No cal cercar l’orient llunyà per aprendre-ho. Sant Albert Magne, Ramon Llull, Dante o Leibnitz també ens serveixen, o més encara.

No percebem la relació real entre les coses, d’aquí ve la sensació de caos i d’impotència. Aquesta inseguretat és la que ens mou a cercar respostes. Però si un vol canviar certes condicions de la seva existència, ha de tenir un bon motiu per fer-ho. Però en la Natura no hi ha escala de valors, no hi ha coses més o menys importants que d’altres, perquè totes les coses li pertanyen. Res està sotmès a una obligació. Però en l’home el canvi, la transformació, ha d’ésser desitjada. I cada cosa és part essencial del Tot, res té perquè ser rebutjat o suprimit, ha de ser conegut, res té perquè està ocult.

La consciència de l’univers no pot ser destruïda. Només hi ha separació en la forma i l’apariència. Per això hem d’expandir la nostra consciència. Quant més conscients, més tenim en compte als demés. Un dret és un interès adquirit, resultat de l’esforç o de la conducta. Per això tenim dret a la llibertat, sense interès personal o de grup. Té dret a la justícia si un també la concedeix. Els drets són privilegis que els homes es concedeixen els uns als altre en respecte mutu.

Afegeix un comentari