SAVIESA DE GOS

Xavier Massot Martí, de Lleida estant

21 d'agost de 2014
0 comentaris

Patrimoni de la Humanitat? No em facis riure..

Els que normalment passegem gossos, trobem llocs on sembla que els tècnics i autoritats municipals no s’hi han atansat fa temps, potser quan les darreres eleccions municipals, d’això fa uns tres anys. Perquè si no, no s’entén el grau de deixadesa on parts tan emblemàtiques com les muralles de la Seu Vella (per la qual volen reclamar ser Patrimoni de la Humanitat) es troben de fa temps, en alguns llocs, de fa anys, en un estat lamentable.

AscensorQuan entres pel Parc de Santa Cecília, ja comences a trobar signes d’abandó. Però aquest indret ja el descriurem en un altre moment. En arribar a les portes de l’ascensor, et trobes tota una proesa de disseny: una biga sortint de la caixa de l’ascensor aguanta dos focus. Llàstima que ningú va pensar que alguns joves que practiquen això dels salts urbans, la fan servir com a trampolí per saltar fins l’esglaó de ciment de l’altre cantó! com l’he presenciat personalment, amb el consegüent perill per a les seves vides.

pujadaEscalaPuges les escales, per fer una mica d’exercici i ja veus que la qualitat de l’obra que s’hi va fer pel 800 aniversari de la Seu Vella no és de gran qualitat. Això ja porta més d’un mes així, i es veu que cap empleat municipal (ni tan sols el que obre i tanca les portes de l’ascensor) ha comunicat això, o almenys, ningú s’ha dignat de netejar-ho.

No desesperem però, i ja som al primer pis, però si vols donar la volta al turó, et trobes de fa uns mesos el pas barrat, per despreniments de trossos de pedra de la muralla, diuen. Fa un any, només era alguna pedra, però com que no es va fer cap reparació, la cosa ha anat a més. Un deu pels mantenidors!

PrimerForatBé, doncs passejaré per un altre cantó! Em pica la curiositat i m’endinso per la part de muralla que no està habilitada i el primer que veig és un tros com si li hagués caigut un projectil, amb una esquerda de baix a dalt que travessa tot el pany que fa de contrafort. Ens apartem una mica i continuem  resseguint les restes de la construcció militar, que d’alguna manera, aguanten en terrasses els diferents nivells del turó, on s’aixeca la Seu Vella. Uns metres més endavant veiem un tros sencer de muralla que s’ha desplaçat per una esllavissada. Tot això hauria de refer-se amb una certa urgència, però qui sap si amb el deute municipal per fer caserna monumental per la Guàrdia Urbana, queda algun caleró per poder invertir en la Seu! Realment, no té gaire bona pinta :

UnaAltreEsEsllavissada

SenseAngle

La cosa no acaba aqui. Una mica més enllà, on la muralla fa un angle, tot ell ha anat a terra, plena de forats on fan els nius conills i alguna llebre (ho juro que les he vist amb aquests ulls). Vaig pujant cap al segon nivell per un estret camí lliure de pedres caigudes i comprovem el desgast evident per la humitat, malgrat que encara seria barat reparar-ho.Anglesuperior Tot el mur que puja necessita una reparació. Arribo al segon nivell i ressegueixo la muralla superior, just fins al final, davall mateix d’un antic punt de vigilància, d’on s’ha després tot un tros de muralla.

DavallVigiaTiro enrere apartant-me del munt de pedres caigudes al cantó del mur i surto a una feixa de terra on fa uns mesos van fer unes excavacions en un antic passadís. No van ser gaire endreçats, doncs tota la runa la van deixar amuntegada davant l’entrada del túnel. Què hi farem! Si els encarregats de conservar el patrimoni no vetllen ni per les obres que fan… Realment hi ha gent que són una mica gossos a l’hora d’enllestir la feina. Continuo fins al final del mur fins trobar un petit passadís que travessa el mur per accedir a una gran esplanada des d’on s’accedeix a diferents baluards, fins arribar a escassos metres de l’esplanada de la Porta dels Apòstols i el Campanar. Llàstima, com es veu la foto que encapçala aquest article que el pas i el desnivell impedeixen accedir-hi des d’aquí. Tan aprop i tan lluny…seria tan fàcil. Però per la part del mur ha quedat un bon tros descarnat i un altre, on encara hi han els subjectadors dels fils telefònics…dels anys 60! Tant costa treure-ho amb una escala? Això també és qüestió de pressupost o de ganes?

PanyFinal2Ja en tinc prou per aquest cantó i torno enrera. Mentre baixo, reflexiono sobre tot l’espai desaprofitat on hi han diferents esplanades, autèntics miradors sobre la ciutat on bé es podrien fer diferents instal·lacions sense trencar la unitat del conjunt. Aquesta obsessió que tenen les nostres autoritats per deixar deshabitat el turó i no integrar-lo plenament a la ciutat, quan originalment, aquestes feixes i nivells contenien el cor de Lleida! Quina poca imaginació! Segurament així, seria més fàcil el manteniment de tot el conjunt.

Mirador1Mirador2

Exterior1

Torno fins l’ascensor i ressegueixo per fora la muralla al seu nivell més inferior. Tampoc és que estigui en molt més bones condicions! L’únic, que han tingut cura d’amagar-ho darrere els pins (arbre molt apropiat per aquestes alçades i clima, sí senyor!).

Exterior2

Finalment, cansat de veure murs enrunats m’adreço fins a un contrafort que baixa fins el casc urbà (del qual l’Ajuntament franquista va tombar un tros per eixamplar el camí de ronda) que miraculosament encara segueix dempeus, després de molts anys d’abandó. Desitjo fa molts anys que aquestes imatges s’esborressin de la memòria i fossin substituïdes per d’altres que les poguéssim exhibir amb orgull comparant-nos amb les muralles de Lugo o d’Àvila. Estem condemnats els lleidatans a ser menys? Si les autoritats i institucions que volen reclamar per la meravella de la Seu ser declarada Patrimoni de la Humanitat, demostressin amb fets una mica més d’estima pel nostre patrimoni, podrien tenir més credibilitat en la seva petició, o almenys tindrien segurament més suport ciutadà. O és que les muralles no formen part del conjunt monumental? Les imatges parlen per elles mateixes.

Exterior3

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!