SAVIESA DE GOS

Xavier Massot Martí, de Lleida estant

31 de juliol de 2013
0 comentaris

10 REGLES PER NO SER ATRAPATS PELS BANCS

Després de l’espectacle-estafa de les preferents i del deute subordinat, en els darrers dies veig que ja comencen a recuperar l’alè i tornen a la càrrega, en un altre intent de no pagar el que, via Estat, hem aportat entre tots. Ens han anunciat que els 19.000 milions per salvar Bankia els hi volen perdonar, i ara comencen a reclamar que els hi comptin com a capital les provisions per l’immobilitzat (de la bombolla immobiliària). Entenc que a més de protestar, els ciutadans ens hem de defensar davant de l’inici d’una nova estafa. Com a treballador del sector, us vull desvetllar alguns dels secrets de les entitats financeres que mai transcendeixen cap enfora, i si m’ho permeteu, donar-vos algun consell d’amic. Aquí van unes quantes regles bàsiques per defensar-vos de la voracitat bancària. Perquè creieu-me, només volen els vostres diners.

1.- Ningú que treballi en un banc és amic de cap client, encara que us ho facin creure, us regalin molts somriures (perquè ja no regalen res més) o us tractin molt familiarment. El menys amic de vosaltres és el director de la oficina. Per tant, no li faciliteu sinó l’estrictament necessari de les vostres dades, de la vostra situació personal o del què penseu o feu. Sempre us preguntaran (és el que els hi manen) amb diverses excuses, vosaltres doneu-los llargues o desvieu el tema (una bona tàctica és preguntar-li al qui us interroga). Per al banc, vosaltres no sou res, sinó que darrerament se us denomina “OBJECTE DE NEGOCI”, tal com sona.

2.- El banc no us parlarà mai del que més us interessa, sinó del que els interessa a ells. Cada quinze dies, des de la central marquen una sèrie d’objectius, i això us intentaran “col.locar” (així és com ho diuen a les seves reunions). Per tant, quan sense haver-ho preguntat vosaltres, us comencen a parlar d’algun producte, pareu atenció. És imprescindible que mai us deixeu convèncer a la primera, no firmeu res. Digueu que us ho fiquin per escrit i que ja ho estudiareu a casa.

3.- Sapigueu que tots els clients estan classificats, segons els ingressos o volum de diners que tenen, la seva activitat econòmica o professió, l’edat i el sexe. Depenen de tots aquests factors i algun més, cada client té una qualificació, i segons això us apliquen comissions, els tipus d’interés, etc. Per tant, davant de les comissions (cada vegada serà més important per a l’entitat aquest apartat) sempre reclameu. Si teniu rebuts domiciliats o us passen la nòmina o la pensió teniu més força que no us penseu per reclamar. Si no esteu contents, no us ho penseu, canvieu d’entitat, per exemple a la banca ética com Triodos o Fiare.

4.- No us enlluerneu pel tipus d’interés. Ara és moment de salvar els diners, no arriscar-los. És moment de no perdre, no pas de guanyar. Penseu que el tipus del Banc Central Europeu està al 0,75 per bancs, pels particulars està al 1,75 a l’any. Desconfieu dels tipus elevats de més del 2,5 %. Si us ofereixen “productes estructurats” rebutjeu-los sempre, en el 90% dels casos les rendibilitats promeses no es compleixen, i per tant, no cobrareu interessos. Si us ofereixen productes garantitzats (garantia coberta per una assegurança), esteu fent un mal negoci, li esteu regalant part dels interessos a l’asseguradora del mateix banc.

5.- Si us parlen de Fons d’Inversió, rebutgeu-los també. Esteu deixant els diners en inversions que no podeu controlar, molts cops aquests diners s’usen per finalitats no gaire ètiques. En el cas de Renda Fixa, inverteixen sobretot en deute dels Estats, i tard o d’hora, pot haver una quitança sobre el deute com a Xipre. No tenim que finançar cap deute de cap Estat. Si us argumenten que així no teniu de vigilar la inversió ni com va la borsa, és mentida.

6.- Si voleu invertir en borsa, invertiu directament en les empreses que us semblin més sòlides, més segures i sobretot que siguin útils a la societat, perquè no és el mateix una empresa que fabrica peces de metall, que una que inverteix en el sector financer. En borsa no especuleu, invertiu. Vull dir que fixeu-vos més en si la empresa reparteix dividends, que no pas el preu de l’acció. És recomanable que no invertiu mai diners que pugueu necessitar. Les persones que posseeixin menys de 100.000 euros, més val que s’oblidin del tema.

7.- Quan entreu en una oficina, sobretot fixeu-vos en les taules dels responsables. Si veieu munts de papers i expedients per algun lloc, penseu que normalment són persones que no se saben planificar la feina. Normalment extravien algun paper, s’obliden de coses, us faran esperar per qualsevol gestió. Aquesta desorganització personal, tradueix que no saben treballar bé ni sols ni en equip. Per tant, no feu gaire cas del que us diguin en una oficina així. Desconfieu sempre.

7.- Si no penseu treballar amb la banca on-line, per internet, no els hi doneu el vostre e-mail. Les vostres dades seran utilitzades per empreses participades pel mateix banc que farà negoci amb les vostres dades, ja sigui amb campanyes de màrketing, publicitat, etc. Es obligatori que us facin signar el consentiment del tractament de les vostres dades, podeu restringir fins l’enviament de publicitat. Mireu sempre el que firmeu, si heu de fer alguna operació de borsa, de fons d’inversió o d’actius financers és obligatori signar el MIFID, on us classifiquen el vostre perfil inversor. Sempre vigileu que sigui conservador, i no el canvieu mai. Així en cas, com les preferents, tindrieu sempre les de guanyar.

8.- Davant de l’augment de comissions, si no us volen retrocedir-les i us diuen que és una cosa de la central, no us ho creieu. Simplement us estan dient que no els interesseu com a clients. Canvieu-vos a la banca ética. Si us demanen, a canvi de la retrocessió que contracteu algun producte, negueu-vos. Si et diuen que et fan un favor, és mentida. Us estan intentant vendre allò perquè en aquells moments interessa a la entitat, i el director o empleat cobra amb això retribució variable. Per tant li esteu fent un favor a ells, no a l’inrevés.

9.- Sobretot, si us ofereixen Obligacions o Deute Subordinat, no ho contracteu de cap de les maneres. Són productes que inverteixen en deute públic o privat. Aquest ha estat i és un dels grans problemes de la crisi financera i econòmica. Hem d’acostumar a les Administracions Públiques, als Estats i a les empreses que no poden esperar que els particulars financem despeses sense control. Que cerquin d’altres mecanismes. En un futur hem d’exigir no dèficits, sinó superàvits.

10.- En definitiva, si voleu viure tranquils i que els vostres diners s’utilitzin bé, en allò que vosaltres penseu que s’ha d’invertir, feu-vos clients de la banca ética. Es tracta d’entitats absolutament transparents, que podeu saber el que cobren els directius, els empleats, saber a quins projectes es financien. No us oferiran mai cap producte complex i que no pugue entendre, i a més sempre podeu fer les operacions per internet. Penseu que és l’únic tipus de banca que està en expansió, mentre els bancs comercials redueixen personal i tanquen oficines, la banca ética estan obrint oficines, contractant gent i augmentant considerablement la seva clientela. Us ho diu una persona que encara que treballa en una antiga caixa, és client d’una d’aquestes entitats. Es nota oi?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!