Trencavèl

Comentaris polítics de Martí Cabré

5 de gener de 2008
2 comentaris

182. L’energia renovable dels hidrocarburs

Una bona notícia per a començar el 2008.

Llegeixo a Wired que al Sandia National Laboratories de Nou Mèxic, EUA, un grup de científics han aconseguit convertir els hidrocarburs en una font d’energia renovable.

Com dius?, us preguntareu. Si precisament els hidrocarburs són la font de pol·lució més important que tenim. Les emissions de CO2 són la causa de l’efecte hivernacle i les distorsions climàtiques que sembla que estem patint. No?

Doncs sí. I aquest grup de científics està desenvolupant unes reaccions químiques conegudes des de fa molt temps per atrapar el CO2 de l’atmosfera i convertir-lo en monòxid de carboni fent servir la llum del sol. El monòxid de carboni es pot fer servir llavors per crear metanol o gasolina.

Aquesta reacció química no s’havia desenvolupat a nivell seriós fins ara pel problema del cost que representa. Aquest problema desapareix amb l’escalada del preu del petroli i amb els efectes negatius de les distorsions climàtiques.

L’equip de Sandia preveu encara de 15 a 20 anys de desnvolupament abans que la indústria adopti aquest sistema o un de similar. Cal aconseguir abans crear processos industrials més eficaços i més barats basats en aquest principi, però quan això s’assoleixi res impedirà a les centrals elèctriques basades en hidrocarburs o les de cicle combinat de recuperar bona part del CO2 emès i tancar-ne el cicle com en qualsevol energia renovable.

Naturalment, les lleis de la termodinàmica ens diuen que sempre hi ha una pèrdua d’energia inevitable, però comprar la situació hipotètica amb la que vivim avui és, com a mínim, esperançador.

Foto de Randy Montoya

Via Wired

  1. Cal aclarir que els hidrocarburs així obtinguts són vectors d’energia; és a dir, que en una primera reacció química es fa

    Diòxid de carboni + energia solar —> Monòxid de carboni (i després, hidrocarburs)

    En la segona reacció química es produeix la combustió de l’hidrocarbur:

    Hidrocarbur + Oxigen —> Diòxid de carboni + energia

    Si això s’aconseguís, es resoldria el problema bàsic de l’energia solar, que és el de la impossibilitat de conservar-la sense transformar-la abans.

    Una altra alternativa, en què també es treball, és la descomposició de l’agua:

    Aigua + energia solar —> Hidrogen + Oxigen
    Hidrogen + Oxigen —> Aigua + energia

    El problema, com sempre, és econòmic, i només serà rendible si els costos de producció + emmagatzemament + distribució (menys els costos d’oportunitat de reduir el diòxid de carboni atmosfèric) són superiors a les altres fonts d’energia convencionals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!