Trencavèl

Comentaris polítics de Martí Cabré

6 d'abril de 2007
0 comentaris

95. El mapa d’Àfrica

Em fan arribar un enllaç a la campanya de Justícia i Pau Justícia per a l’Àfrica. En la línia de la majoria d’ONG, una de les primeres feines a fer és la conscienciació dels problemes existents, per després poder-los analitzar i solucionar.

Trobo que l’anàlisi dels problemes que fa Justícia i Pau va molt lligat a la doctrina antiliberal de l’Església Catòlica (el liberalisme és pecat, que deien els mossens), sense la visió més renovadora d’Intermón a través d’Oxfam, però almenys posa sobra la taula força problemes ben reals: corrupció, guerres, SIDA i connivència de força països occidentals (entre els quals l’Espanya abans del PP i ara del PSOE) amb els dictadors locals.

Aquesta feina de denúncia és important: si no sabem que hi ha un problema, poc hi podem fer… això em fa pensar en el que deurien sentir la dotzena de països envaïts o en guerra quan veien les grans manifestacions contra la futura desastrosa ocupació de l’Irac. Aquelles manifestacions eren contra totes les guerres, contra aquella guerra o contra qualsevol guerra feta pels EUA? O eren manifestacions contra els governs locals (contra el PP, en el nostre espanyolitzat país)? La gent es mobilitzaria igual per Darfur o pel Sàhara, per Somàlia o per Ruanda? Suposo que hi ha tantes respostes com manifestants. És lícit rebutjar la guerra a l’Irac i ignorar la Gran Guerra Africana o el drama de Somàlia. També és lícit trobar-ho ignorant o mesquí. I compte, que no arriba al nivell de mesquinesa del Québec, que va rebutjar participar en l’alliberament d’Europa durant la Segona Guerra Mundial per considerar-la una invasió imperialista anglosaxona, una actitud que va dur al límit l’habilitat negociadora d’Eisenhower amb l’exèrcit canadenc. Però això és una altra història que vaig poder llegir ací.

Però avui ens situarem a un nivell més bàsic. No podem entendre els problemes d’Àfrica si no la sabem ni situar al mapa. Justícia i Pau ens proposa aquest joc en el qual cal situar cada país en un mapa cec del continent africà. Amb cada proposta hi ha el nom de la capital del país i unes línies que ens situen en la seva situació política actual. Podeu dedicar-hi uns minuts, passar-vos-ho bé, aprendre geografia i entendre millor les notícies sobre Àfrica, cosa que no passarà mai si mireu els telenotícies de TV3, la pitjor mostra de regionalisme provincià des que la CCRTV i el govern espanyol depenen dels vots d’ERC.

Campanya de Justícia i Pau
Joc dels països africans (en la primera partida he fet 220 punts; i vosaltres?)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!