79. Diderot, d’Alembert i Chambers

Fa uns dies la Viquipèdia va sobrepassar els cinquanta mil articles. La Viquipèdia és la versió catalana de la Wikipedia anglesa, l’enciclopèdia lliure i universal, el somni dels coneguts Diderot i d’Alembert, pares de la Il·lustració, com sempre ens han explicat. Però no va ser ben bé així…

De fet, si llegim la pròpia wikipedia podem saber que Denis Diderot i Jean le Rond d’Alembert el que van fer va ser adaptar la traducció de la primera enciclopèdia universal, feta per l’anglès Ephraim Chambers vint anys abans, el 1728. Una traducció al francès iniciada per John Mills i Gottfried Sellius que els il·lustrats francesos van agafar com a base per introduir-hi totes les seves idees sobre com hauria de ser el món.

La versió de Diderot va ser una versió de l’enciclopèdia massa liberal, que va espantar l’església catòlica i la monarquia i va fer que el 1759, vuit anys després de l’aparició del primer volum, l’enciclopèdia de Diderot i d’Alembert fos prohibida. Més tard, Panckoucke va continuar publicant volums de la magna obra complementada per Rousseau, Turgot, Voltaire i Louis de Jaucort (qui va arribar a escriure 17.266 articles!).

L’Encyclopédie de Diderot va tenir un important paper en l’esclat de la Revolució Francesa, tal i com ens explica l’Enciclopèdia Britànica: "Diderot no buscava donar informació sinó guiar l’opinió". Una tasca lloable si compartim la visió del món que tenia Diderot, però que no és el que busca la Viquipèdia catalana ni cap dels projectes de Wikipedia. La Wikipedia només busca explicar tot el coneixement universal de la manera més objectiva possible.

Una feina una mica difícil… que necessita la vostra ajuda. Podeu començar a escriure articles en català en aquesta pàgina. Si no sabeu sobre què escriure, mireu les demandes que hi ha aquí. Només cal que comproveu que l’article en qüestió encara no existeixi. Podeu escriure el vostre propi text o traduir-lo d’una altra wikipedia en el vostre idioma preferit. Podeu afegir-hi imatges i enllaços. Com diria en John Irving, podeu contribuir a construir el món segons els catalans (i les catalanes).

Sobretot no tingueu por d’errar-la. Molta altra gent llegirà els vostres articles i hi farà correccions si hi veuen errors. El pas més important és crear l’article. Cada nou article referma la nostra manera de viure. Els teòlegs sempre expliquen que les diferents religions són camins diferents que porten al mateix lloc; les enciclopèdies són també camins diferents que porten al mateix lloc. A nosaltres ens toca fer el camí català. Ara tenim més de cinquanta mil articles, a nivell de wikipedies som la vintena llengua del món! Cap als cent mil!

I tranquils, que aquesta enciclopèdia no farà tant de soroll com la de Diderot. Al cap i a la fi, els il·lustrats francesos volien imitar la Revolució Americana per foragitar els reis i crear la primera democràcia liberal a Europa… i van acabar dominats per un Emperador genocida que va sotmetre Europa a vint anys de terror i guerra i que va crear els estats centralistes moderns amb els seus buròcrates i les seves raons d’estat, els responsables del carnatge històric que ha suposat el segle XX.

Potser sí que la ploma és poderosa…

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *