63. Richard Dawkins i l’arrel del mal

Richard Dawkins és un divulgador de la ciència que s’ha fet molt popular aquest any per haver gravat el documental The root of all evil?. Tot i que Dawkins no creu en una única arrel del mal, els productors van triar aquest provocador títol per a presentar un encertat documental sobre la situació de la religió avui.

Dawkins, que va encetar la carrera divulgativa el 1976 amb The selfish gene, es mostra molt preocupat amb l’increment del fonamentalisme cristià als EUA (un tema del qual he parlat als apunts Stephen Colbert, De nens, Xina, els Deu Manaments i Marx, L’estat del benestar religiós i Jesus Camp) i amb la violència que expressen cada dia molts fanàtics a través de les religions musulmana i jueva.

Dawkins, l’inventor del terme meme, per referir-se a "unitats d’informació cultural que poden ser transmeses de ment en ment", ha fundat fa poc la Fundació Richard Dawkins per a la raó i la ciència per combatre els grups religiosos organitzats amb les seves mateixes armes. Al web de la fundació expressa les seves preocupacions. Us en tradueixo una part:

He visitat la branca local de la cadena britànica més gran de llibreries i he trobat això: sis llibres d’astronomia i dinou llibres d’astrologia. La ciència real es veu superada tres a un per la pseudociència. Hi havia vint llibres sobre àngels, que fan que àngels i astrologia junts (39) superin tots els llibres de ciència (33). Si hi sumem les fades, els cristalls, els endevins, la imposició de mans, Nostradaums, els psíquics i els somnis, ja no hi ha rivals. La pseudociència supera la ciència per més de tres a un i encara no he comptat cap llibre sobre religió. Això no és una llibreria acadèmica. A Oxford tenim molts llibres de ciència i el resultat seria molt diferent. He comptat els llibres en una llibreria popular, suposo que típica de la cadena (de fet la llibreria es controla des de Londres i suposo que reflecteix el gust popular). Com a estadística general, el públic prefereix llibres irracionals que saber què coneixem sobre el món real.

Una enquesta Gallup concoïa que quasi el 50% dels nord-americans creuen que l’univers té menys de 10.000 anys. Quasi la meitat de la població, en altres paraules, creuen que tot l’univers, el sol, el sistema solar, la Via Làctea, la galàxia Andròmeda i els bilions d’altres galàxies, tot va començar després de la domesticació del gos. Ho creuen perquè donen més valor a un mite de l’edat del bronze a totes les proves científiques del món. Aquest és només un dels literalment milers de mites que hi ha al món, però, per una sèrie d’accidents històrics, va ser escrit en un llibre, el Gènesi, que ha estat traduït i escampat per tot al món (i totes les habitacions dels hotels). Fins i tot abans que la ciència expliqués la formació del món i l’evolució de la vida no hi havia cap raó per donar més pes al mite jueu que al mite yoruba, kikuyu, yanomamo o maori, dogon o xeroqui. Avui, al segle XXI, a prop del bicentenari de Darwin, el fet que la meitat dels nord-americans es prenguin el Gènesi de manera literal és un escàndol educatiu.

La il·luminació corre perill. I la raó. I la veritat. I la ciència, a les escoles dels EUA. Jo sóc un d’aquests científics que creuen que no n’hi ha prou amb fer ciència. Hem de passar temps i esforç en defensar-la dels atacs deliberats de la ignorància organitzada. Hem de passar a l’atac, per la raó i pel seny. Però ha de ser un atac positiu, perquè la ciència i la raó tenen tant a donar-nos. No només són útils, sinó que ens enriqueixen la vida igual com ho fan les arts. Promoure la ciència com una forma de poesia va ser una de les coses que Carl Sagan va saber fer tant bé, i aspiro a continuar la seva tradició.

Déu n’hi do! Us poso a continuació alguns clips relacionats. Si algun enllaç es perd, ho podeu buscar al YouTube.

L’Stephen Colbert entrevistant a en Richard Dawkins.

Even Stevphens: un humorístic cara a cara entre la fe cristiana i la musulmana.

El documental The root of all evil (part 1)

El documental The root of all evil (part 2)

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *