Trencavèl

Comentaris polítics de Martí Cabré

17 de juny de 2006
0 comentaris

25. Gulag

S’ha inaugurat a Ellis Island (NY) una exposició itinerant sobre el Gulag. D’ençà de la caiguda del règim, cada cop més historiadors tenen accés als documents de la policia secreta soviètica i de les condicions de treball als camps.

Gulag és de fet un acrònim que significa Glavnoe Upravlenie Lagerei, o Administració Central dels Camps, però ha passat a denominar per extensió tota la maquinària de repressió soviètica.

El sistema de camps es va estrenar el 1918 amb el cop d’estat bolxevic contra el govern de transició de Kerenski i la conseqüent guerra civil entre els bàndols que es van formar: l’exèrcit roig (comunistes), l’exèrcit blanc (monàrquics i altres contrarevolucionaris), l’exèrcit verd (nacionalistes) i l’exèrcit negre (anarquistes). Tots contra tots. La Guerra Civil Russa va causar uns quinze milions de morts (durant la Primera Guerra Mundial van morir un milió i mig de russos) i va devastar l’economia que es va quedar al 20% del nivell que tenia deu anys enrera. També va marcar l’inici dels pogroms salvatges contra les poblacions jueves d’Ucraïna i l’èxode d’un milió de quadres socials (científics, intel·lectuals, enginyers, empresaris, etc) cap a Europa, el Bàltic i l’Àsia Oriental.

L’ordre de tancar el Gulag va ser expedida el 25 de Gener de 1960, set anys després de la mort d’Stalin. Durant aquests quaranta-dos anys, uns divuit milions de persones van passar pels camps de Sibèria. Hi ha documentades 1,606,748 persones mortes dins dels camps del Gulag, i es calculen 390.000 camperols morts en colònies de deportació i 800.000 contrarevolucionaris executats en altres llocs de Sibèria. Una suma d’uns tres milions de morts és doncs el còmput que es pot fer avui de la deportació siberiana.

He trobat també una interessant cronologia dels canvis en la policia secreta soviètica: des de la creació de la Txeca per Dzerzhinsky l’any 1917 per encàrrec directe de Lenin, el seu nom va canviar a NKVD (1922), OGPU (1923), NKVD + GUGB (1934), NKGB (1941), MGB + KI (1946), MVD (1953), KGB (1954), SVR + FSB + GRU (1992). Amb cada canvi, sovint hi havia els canvis de favorits, les purgues dels antics i … cap a Sibèria!

A mesura que més historiadors verges tinguin accés a aquesta nova documentació, podrem disposar de més bons treballs sobre la història de Rússia al Segle XX.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!