Trencavèl

Comentaris polítics de Martí Cabré

12 de setembre de 2010
2 comentaris

257. Dotze de setembre: Skorzeny i el raid de Gran Sasso

Tal dia com avui, el 12 de setembre de 1943 va tenir lloc el raid del Gran Sasso.

El 25 de juliol de 1943 el govern italià va destituir Mussolini com a cap d’estat i el va empresonar. Itàlia no estava preparada per a defensar-se de la invasió dels aliats i volia negociar la pau. Des del primer moment els alemanys van mirar d’alliberar Mussolini, però els seus captors el duien amunt i avall esquivant els espies alemanys.

Mentre Mussolini era captiu al Gran Sasso, el cim més alt dels Apenins, en un hotel només accessible a través de telecabina, Otto Skorzeny va dirigir un raid d’alt risc per alliberar-lo. Nou planejadors carregats de comandos van aterrar al cim dels Apenins i van reduir la guarnició de l’hotel Campo Imperatore sense disparar ni un sol tret.

Skorzeny es va endur Mussolini en una avioneta Storch i l’èxit d’aquesta missió va propiciar que fos esbombada arreu pels nazis. De fet va ser l’última operació espectacular amb èxit que van fer els nazis.

Skorzeny era un Obersturmbannführer de les Waffen-SS que havia destacat des de l’inici de la guerra per les seves operacions de comando i sabotatge.

El desembre de 1944, durant la Batalla de les Ardenes va dirigir l’Operació Grief, en que alemanys amb uniforme americà es van infiltrar rere les línies per fer accions de sabotatge. Això el va convertir en un dels dirigents nazis més buscats i temuts pels americans.

Skorzeny es va entregar als americans un cop acabada la guerra, després d’haver-se amagat al camp i haver fracassat en l’intent de crear una força guerrillera nazi anomenada Werwolf. Els americans el van tenir tancat durant alguns anys, sense poder acusar-lo de crims de guerra, fins que, fent honor al seu historial, es va fugar. Va fugir a l’Espanya franquista on es va instal·lar a Mallorca durant anys fins que els tribunals internacionals el van declarar desnazificat en absència el 1952.

Skorzeny va ser molt actiu després de la guerra, ja que es va convertir en un important traficant d’armes, va estar involucrat en la direcció de les xarxes per evacuar nazis cap a Sudamèrica (com la misteriosa ODESSA) i també va ser contractat pel govern egipci per reformar les seves forces armades i planificar una futura guerra contra el Regne Unit pel control del Canal de Suez. En aquesta última feina va cridar una colla de vells amics de les Waffen-SS, entre els quals diversos responsables de l’Holocaust, que van aprofitar l’avantatge que representava la sobirania egípcia sobre la Franja de Gaza per crear les línies mestres de les posteriors guerres contra Israel. Un dels militars palestins que va ser adoctrinat per Skorzeny va ser Iàsser Arafat. A Espanya, Skorzeny va ser un dels fundadors de l’organització feixista CEDADE.

Altre col·laboracions d’Skorzeny van ser amb l’organització Paladin que va crear el 1970 a Alacant. L’objectiu de l’organització era el reclutament i entrenament de mercenaris per donar suport a governs d’extrema dreta contra forces militars filocomunistes. Paladin va col·laborar amb el govern de l’apartheid de Sudàfrica, la dictadura dels coronels grecs, la Líbia del dictador al-Gaddafi i la lluita paramilitar contra ETA. Va morir el 1975 a Madrid.

Per cert, els catalans tenim un 12 de setembre més important, el de 1213 en que el rei Pere va morir a Muret, prop de Tolosa. La batalla va marcar la fi de l’expansió catalana per Occitània i va propiciar que el fill de Pere, Jaume, es llancés a la conquesta de Mallorca, València i Múrcia i comencés el periple català pel Mediterrani.

  1. Ja trobava a faltar els teus apunts històrics. 
    Molt interesant l’apunt i les informacions que ens recorden que Espanya va ser un santuari per a molts nazis destacats que van viure-hi en pau fins la seva mort (jo recordo el cas de Degrelle) i com van inflitrar-se en el món àrab. Un detall aquest darrer que ens és sempre amagat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!