Trencavèl

Comentaris polítics de Martí Cabré

2 de febrer de 2010
0 comentaris

253. Les vegueries són la torna

Les vegueries són la torna, per al PSC. ERC ha hagut de cedir en la recreació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Si Ausàs volia justificar d’alguna manera la seva legislatura, necessitava com fos crear les vegueries. Així, sense haver resolt els problemes de Reus-Tarragona, de Manresa-Vic, del Penedès o de la Vall d’Aran, el projecte arrenca. En principi podríem dir “Bé, la qüestió és començar i els detalls ja els polirem”. Un plantejament acceptable en força situacions, però que pot generar malestar al territori si les decisions acaben venint totes des de Barcelona.

La qüestió, però, és que la torna ha estat recrear l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Un nou nivell administratiu que presenta un nivell de discussió pública invers al de les vegueries. Si amb les vegueries tothom hi té alguna cosa a dir, ja que tothom creu que hi pot guanyar o perdre en funció de la seva configuració final, l’anunci de la recreació de l’Àrea Metropolitana encara no genera reaccions, ja que és una decisió feta en clau estratègica des del PSC, que no fa ni fred ni calor a les parts baixes de la piràmide.

L’oposició més forta a desfer les províncies ha vingut sempre des del PSC, que usaven la Diputació de Barcelona i els seus magnífics estipendis com a contrapoder a la Generalitat. Podríem pensar que ara que el PSC controla la Generalitat podrien pensar en deixar la Diputació, però la realitat és que el PSC no es nota còmode a la Generalitat i mai ha volgut perdre el salvavides de la Diputació. Ara, però apareix un nou factor en la lluita pel control del poder: el PSC podria perdre l’Ajuntament de Barcelona en les properes eleccions, i fins i tot perdre la Generalitat. Si a això hi sumem desfer la Diputació de Barcelona, la crisi seria total.

Per això la recreació de l’Àrea Metropolitana és providencial: permet treure poder a l’Ajuntament de Barcelona i transferir-lo a una entitat que, per la seva composició, serà dominada pel PSC durant força anys. Un bon moviment estratègic realitzat gràcies a la manca d’oposició d’ERC.

I, em direu, és que els municipis de prop de Barcelona no necessiten mancomunar els seus serveis i les seves despeses? És clar que sí, respondrem. Per això hi ha les comarques (el Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès, el Maresme) i per això hi ha les vegueries (la Vegueria de Barcelona). Per què el PSC no usa les administracions ja existents i futures (comarques i vegueries) per a oferir els seus serveis? Per dos motius: no hi creu i té por de no controlar-les.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!