Trencavèl

Comentaris polítics de Martí Cabré

11 de setembre de 2008
2 comentaris

209. 11 de setembre de 2008

Avui fa 294 anys que Barcelona va caure després d’un any de setge. Tot i que l’última plaça catalana a caure va ser Cardona, després de perdre Barcelona Catalunya va perdre la seva sobirania.

Les elits polítiques i militars del país van ser decapitades i el país va ser governat amb mà de ferro per militars de la Capitania General.

Fins al 1914, amb la Mancomunitat de l’enyorat Prat de la Riba, el país no va poder tornar a dir-hi la seva en el seu propi govern.

Jo avui commemoro que encara no hem recuperat tot el que ens van prendre.

  1. Només recordar que ses Illes, execepte Menorca que passa a estar sota domini anglès, no van caure fins 1715, així que no és cert que Cardona fos la darrera plaça catalana a caure.

  2. De tota manera, a vegades penso que si no avancem més és perquè ens perdem en el detall. De fet la causa austriacista en sí va continuar a Viena i a les colònies dels Balcans, oi? Fa uns anys al Heeresgeschichtliches Museum hi vaig veure el retrat d’Antoni Desvalls, retrat que no he vist a Barcelona (eps, segurament és en algun lloc i no m’he he fixat), però ara no volia fer cap tesi sobre la Guerra de Successió sinó recordar el Dia Nacional.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!