EL RACO DEL MENUT

per compartir recursos, debats i experiències

Silenci! És hora de descansar

Una de les rutines bàsiques dins de l’escola bressol és la migdiada. A P3, segons quines escoles continuen amb aquesta rutina durant els dos primers trimestres. Altres creuen que a partir del primer curs del segon cicle no és necessari.

Sigui com sigui, a les escoles bressol les actuacions i actituds per part de l’educador/a seran les següents:

La migdiada es farà immediatament després de dinar perquè és quan l’infant està més relaxat i la digestió comença a fer el seu efecte. Al acabar de dinar, anirem al lavabo a rentar mans i cara; després eixugarem amb la tovallola i faran les seves deposicions (pipi o caca) a l’orinal o el vàter. Si són més petits els hi canviarem el bolquer.

Tot seguit anirem a una aula on l’espai estarà habilitat per dormir i estirar-se al llit. Aquí podem començar a introduir hàbits de ordre i cura per acostumar-los a deixar la roba i les sabates al seu prestatge. Identificarà el seu espai i a més a més, serà conscient que es l’hora d’anar a dormir.

Molt important trobar sempre el seu llit i les seves pertinencies al mateix lloc de sempre, per facilitar la localització.

Els estímuls ambientals s’aniran reduient, haurem de crear un ambient tranquil i acollidor, que l’espai estigui endreçat i no presenti objectes o decoracions que puguin inquietar l’infant. Abaixem persianes, posem música relaxant, la nostra veu també l’anirem suavitzant. L’educador ha de tenir una actitud tranquil·la.

Durant la migdiada haurem de ser a prop, per assegurar-nos que es manté la calma i que si algun infant té algun malson o es desperta, evitarem que la resta de grup també es desperti. En algun moment de desconsol, podem agafar el nen i així ajudarem al nen/a a calmar-se.

Està permès la utilització d’objectes familiars que donin seguretat i tranquil.litat a l’infant. Cada infant tindrà els seus costums tant a l’hora d’anar a dormir com de despertar-se. Alguns utilitzaran xumet, un ós de peluix i cal que l’educador/a conegui els costums de cada infant.

Els infants han d’aprendre a dormir-se sols, a respectar la resta de companys…

Caldrà mantenir horaris controlats i estables, la migdiada s’haurà de fer cada dia a la mateixa hora. Adaptant-nos sempre al ritme del nen i procurant que desenvolupi una actitud favorable.

A mida que es vagin despertant de forma espontània, els rebrem amb efecte perquè es sentin segurs. L’activitat següent serà fer pipi o caca al vàter o orinal (si són més petits els hi canviarem els bolquers).

Quan tots estiguin llevats, pugem les persianes i ventilarem l’espai.

ML.



  1. Molt bé! Certament, el descans és molt important, sobretot per als infants, que han d’adquirir aquest hàbit i créixer forts i sans. Una cosa que sempre em pregunto i m’agradaria saber per quan tingui fills és si és bo o dolent agafar un nen quan es posa a plorar, perquè he sentit dir que si ho fas, es malacostuma i el malcriem, però no sé si és cert o fins a quin punt. Gràcies! Endavant!

  2. Es interessant comprovar que mitjançant una activitat com la migdiada, que potser des de fora pot semblar que es simplement possar la canalla a dormir, se´n acaba treient un seguit d´activitats educatives com les que ens descrius. Realment ho trobo sorprenent i m´agrada descobrir que les mestres i educadores es plantegen qualsevol activitat quotidiana amb la voluntat de realitzar accions que permetin la formació dels més menuts.

  3. Hola Marta!

    El que comentes sobre agafar o no el infant quan plora, sempre hi ha uns límits. Pots agafar-lo, acaronar-lo, tranquilitzar-lo…certament, si l’infant té tendència a plorar i no és per motius fisiològics hauriem de consultar sempre al pediatra.

    Gràcies per escriure i fins un altre!

  4. Hola Xavi!

    Me’n alegro molt que a través d’aquest article hagi quedat clar que tal i com tu dius, no és només posar els infants al llit i ja està, si no que radera es treballen una sèrie de hàbits i rutines que cal que l’infant faci. Gràcies per escriure i fins un altre!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Descans | s'ha etiquetat en per MartaLuque | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent