EL RACO DEL MENUT

per compartir recursos, debats i experiències

Reciclar, un joc de nens

Tal i com diu la campanya de reciclatge de la generalitat de catalunya podem convertir el tema del reciclatge en un motiu per treballar a l’etapa d’educació infantil . 

De fet, un dels continguts transversals és l’educació ambiental on es treballarà el respecte i la cura del medi ambient. Ho podem fer de moltes maneres, a través de la vida quotidiana (les rutines i els hàbits) de jocs, tallers, racons…

ACTIVITAT Nº1. SORTIDA AL BOSC MÉS PROPER

La primera proposta seria fer una sortida perquè els infants observin la natura i s’adonin de la necessitat de mantenir l’entorn net. Al tornar a l’aula fariem una assamblea i reflexionariem sobre el que hem vist i fer-nos les preguntes següents:

Hem vist l’entorn net? 
Hem trobat alguna deixalla?
Com ho trobem millor, net o brut?
Que hem de fer per mantenir el bosc net?

És un bon moment per crear un clima càlid i acollidor i deixar que nens i nenes expressin el que senten, el que han vist i arribar a una conclusió que els pot fer entendre de la importància de mantenir els espais nets.

ACTIVITAT Nº2.  ENVÀS ON VAS?

Organitzariem un taller de reciclatge, demanant col·laboració amb les famílies i demanar que ens portin a classe tot tipu de residus (envasos de plàstic, de paper, de vidre…) nosaltres mateixos elaborarem amb caixes de cartró els contenidos fent la identificació amb el color corresponent. 

Després es pot organitzar grups petits i encertar on va cada envàs. Així els nens i nenes s’iniciaran al reciclatge i fer un bon ús dels residus deixant-ho al contenidor adequat.

ACTIVITAT Nº3. RACÓ DEL RECICLATGE

Pel primer cicle d’educació infantil seria indicat treballar-ho a partir de la vida quotidiana i a través dels hàbits i de les rutines podem dedicar un racó de l’aula al reciclatge, aprofitant el taller anterior, mantindriem els contenidors que hem creat per posar-los en aquest nou espai.

Quan esmorzem o estiguem brenant haurem de tenir cura de mantenir l’espai net, recollir, netejar i llençar a la brossa els envasos (envasos de iogurt, tetrabrick de suc…) al seu lloc corresponent. 

ACTIVITAT Nº4. REUTILITZEM ELS MATERIALS I LES JOGUINES

Pel segon cicle, una opció és la totes aquelles joguines de l’aula o objectes que no utilitzem a casa trobar-li un altre ús. D’aquesta forma, també estariem treballant el consum i l’ús i cura del material didàctic i de les joguines.

Entre tots podem posar tots aquells objectes i posar-les dins d’una bossa, l’educador/a en treuria un i diria:

-Tenim una llauna d’un refresc…quina utilitat podriem donar-li?

Els infants farien les seves propostes, d’aquesta forma els hi estimulariem la imaginació i també la capacitat de buscar recursos i no llençar joguines o altres objectes perquè s’ha trencat, és lleig o ja no m’agrada.

Fariem una llista a la pissarra de tot el que s’ha dit i dedicar una sessió a convertir un objecte en un altre.

I recordeu, com deia en capità enciam ‘els petits canvis són poderosos’

ML.  

   1. Hola Marta. M’agradat molt aquest article sobre el reciclatge, et felicito perquè has donat diferents recursos per treballar a l’aula i trobo que estan força bé. Felicitats i segueix així.
  2. Me parece muy bien que des de bien pequeños empiecen a reciclar y a reutilizar las cosas !!! Me gusta todo lo que propones para hacer, tienes muy buenas ideas siempre. 
  3. Hem sembla molt important que els infants, com a futurs ciutadans que seran, prenguin consciència de la importància de preservar i respectar l´entorn on viuen. Que des de petits siguin conscients de la importància del reciclatge i de la necessitat de generar els mínims residus possibles és imprescindible perquè adquireixin uns hàbits que seran molt importants per garantir la sostenibilitat d´aquest món. Les activitats que proposses hem semblen molt indicades per assolir aquest objectiu.
  4. Enhorabona per l’article! He de reconèixer que m’ha fet molta gràcia llegir la citació del capità enciam! També quasi salto de la cadira quan he vist la frase d’ “envàs on vas”… després de veure-la tant per la tele no hi ha manera d’oblidar-la hehehe! Bromes a part, estic d’acord en el fet d’educar els nens, i un dels temes en els quals els hem d’educar és en el respecte per al medi ambient. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Educació Ambiental | s'ha etiquetat en per MartaLuque | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent