EL RACO DEL MENUT

per compartir recursos, debats i experiències

El període d’adaptació

Durant el mes de setembre és habitual que a les llars d’infants i les escoles visquin l’anomenat  “període d’adaptació” que és quan els infants trepitjen per primera vegada un centre escolar. 

És un període que cal planificar perquè l’entrada de l’infant a l’aula sigui lo menys traumatica possible. 

Es recomana fer una entrevista cap el mes de juny perquè els pares i el nen coneguin les instal·lacions, el personal docent i el funcionament de l’escola. Durant l’entrevista s’hauria de tractar temes com ara:

– Explicar les dificultats que es poden presentar quan l’infant s’incorpora per primera vegada al centre i les maneres que el nen/a ho pot manifestar.

-La importància de la bona relació entre les famílies i l’escola, per a poder potenciar el desenvolupament del infant i que percebi que hi ha bona relació entre els seus pares i els educadors/mestres.

-Indicar les mesures que s’han de prendre per facilitar la seva adaptació. Proporcionarem unes pautes que els pares i mares puguin seguir per evitar que l’adaptació del seu fill sigui perjudicial. Ser puntuals a l’hora de recollir els infants, també fer-los coneixedors de l’organització dels horaris, la divisió dels grups, el increment de la jornada…

Els primers dies de curs és bastant freqüent fer un horari només de migdia, en aquest cas, mig grup va a l’escola en una franja de la meitat de l’horari i l’altra, de l’altra meitat. 

Aquest seria un exemple d’un horari per al període d’adaptació d’un grup classe de P3. Cada grup se li assigna un nom, en aquest cas Diables, Dracs, Mulasses i Gegants.

Primera setmana

Horari

Dilluns

Dimarts

Dimecres

Dijous

Divendres

De 10 a 11

Diables

Mulasses

Diables i Gegants

Dracs i Gegants

Diables i Dracs

De 11 a 12

De 12 a 13

Dracs

Gegants

Dracs i Mulasses

Diables i Mulasses

Mulasses i Gegants

Segona setmana

De 10 a 11:30

Dracs i Mulasses

Diables i Mulasses

Mulasses i Gegants

Tots

Tots

De 12 a 13:30

Diables i Gegants

Dracs i Gegants

Diables i Dracs

Tots

Tots

Tercera setmana

De 10 a 12

Tots

Tots

Tots

Tots

Tots

Quarta setmana

De 9:30 a 13

Tots

Tots

Tots

Tots

Tots

NOTA: Aquest quadre d’horari no està inspirat en cap escola ni llar d’infants. Em consta que moltes escoles només tenen tres dies per fer l’adaptació, però malgrat tot, les mestres se’n acaben de sortir per la seva professionalitat i gràcies a la col.laboració fantàstica dels infants.
 

Es poden mostrar manifestacions i conductes durant aquest període, no obstant no vol dir que es presentin totes a la vegada, ja que depenen del infant.

-Plors incontrolats
-Intents de fugida
-Ansietat
-Descontrol d’esfínters
-Trastorns de l’alimentació i de la son 

Les activitats que és fan durant el període d’adaptació han de ser motivadores , lúdiques, participatives i basat en la concepció d’un aprenentatge significatiu. A mida que anem avançant , les activitats seran més complexes.

Els educadors i mestres també haurem de valorar si la nostra intervenció ha estat adequada, si els infants s’han adaptat bé, els materials i les activiats han estat idonies. 

Després d’aquesta explicació us desitjo a tots un bon inici de curs! 

ML.  1. Creec que és molt important que tots els pares novells puguin rebre informació i consells com aquest, així que estàs fent una molt bona tasca!.

  El proper article de què serà??? et podem donar idees?

  Molt bona feina, Marta! 

 2. Quina sort!!!
  Poder fer dues setmanes d’adaptació a l’escola deu ser genial. El nostre consell escolar únicament ens accepta tres dies i no som l’única escola que es troba així. Sort que els infants són fantàstics i les mestres molt dolces!
  En fi, quina enveja!!!
  Petonets
  Carme 
   

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Període d'adaptació per MartaLuque | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent