El concepte de psicomotricitat està directament relacionat amb el desenvolupament psicològic de l’infant, i aquest desenvolupament es produeix a través de la interacció activa de l’infant amb el medi que l’envolta, és un proces de coneixement i control del propi cos i arriba fins al coneixement i l’acció sobre el món que l’envolta.
Dins del marc curricular de l’educació infantil alguns dels objectius de la psicomotricitat- que s’expressen en termes de capacitats- són els següents:
1. Conèixer el seu propi cos i el dels altres, les seves possibilitats d’acció i aprendre a respectar les diferències.
2. Observar i explorar el seu entorn familiar, natural i social
3. Adquirir progressivament autonomia en les seves activitats habituals
4. Desenvolupar les seves capacitats afectives
5. Relacionar-se amb els altres i adquirir progressivament pautes elementals de convivència i relació social, així com a exercitar-se en la resolució de conflictes.
Com a mostra, m’agradaria desenvolupar una sessió de psicomotricitat amb infants de 2-3 anys.
OBJECTIUS:
– Treballar el control i la consciència corporal
– Diferenciar entre les activitats mogudes de les relaxades
– Potenciar el coneixement de la imatge corporal
– Gaudir de l’activitat proposada
DESENVOLUPAMENT DE L’ACTIVITAT:
-RITUAL D’ENTRADA:
Els infants entraran a l’aula, es trauran les sabates, les col·locaran al sabater i es posaran els mitjons antilliscants. És important que els nens i nenes vagin amb roba còmode els dies que toqui psicomotricitat a classe.
Ens posarem en rotllana i els hi explicarem l’activitat que farem. Els hi explicarem les normes que hi hauran durant la sessió (de seguretat, de conducta, de relació…) i els hi explicarem el conte “Què en saps de…la tardor?”.
-MOMENT PER A L’EXPRESSIVITAT MOTRIU:
Aprofitant que som a la tardor a els nens i nenes els hi direm que són uns arbres mentre sona la cançó “Ja arribat la tardor” i aniran desplaçant-se lliurament per l’aula de psicomotricitat, els indicarem que poden córrer, caminar, saltar…
Quan soni la cançó “Cauen les fulles” voldrà dir que bufa molt de vent i començaran tots a balancejar-se i tot seguit mouran els braços que simularà que són les branques fins que cauran a terra i es convertiran en unes fulles que hauran d’arrosegar-se i rodolar per terra.
Després farem una petita relaxació en un espai més resguardat, baixarem la llum i posarem una música de fons relaxant, s’estiraran sobre els matalassos i anirem anomenant les parts del cos i si cal, també senyalant-les fins que es vagin relaxant.
-RITUAL DE SORTIDA:
Els infants es trauran els mitjons antilliscants i es posaran les sabates, es pot aprofitar i comentar com anat la sessió, tot seguit, marxarem cap a la nostra aula.
TEMPORALITZACIÓ:
30 minuts
RECURSOS ESPACIALS:
L’aula de psicomotricitat
MATERIAL:
-Matalassos
-Conte “Què en saps de…la tardor?”de Núria Roca i editorial EDEBÉ.
-CD cançons de tardor de Noé Rivas, editorial baula col·lecció Cantem
AVALUACIÓ:
1. Es mostra participatiu durant l’activitat?
2- Escolta el conte atentament?
3. Segueix les indicacions de l’educador/a?
4. Es desplaça lliurament per l’aula de psicomotricitat?
5- Es desplaça només caminant?
6- Ocupa tot l’espai mentre es desplaça?
7- Frueix el balanceig?
8- Mou els braços?
9- Es deixa caure, s’arrossega i rodola imitant les fulles seques?
10- Ha gaudit amb l’activitat?
ML.
Bones, doncs si conceptes diferents… jo estic buscant material de psicomotricitat per fer-me una programació anual per P3 P4 i P5 i m’està costant moltíssim, perquè a les llibreries només hi ha llibres molt antics de professors d’INEFC i per internet molt bàsic, complicat