EL RACO DEL MENUT

per compartir recursos, debats i experiències

Anem al mercat

Durant els primers anys de vida, l’infant té unes necessitats nutritives diferents segons l’edat. Des de que neix passa per diferents fases alimentàries (primer llet fins que es comença a la introducció dels aliments de forma progressiva).

L’infant necessita una gran aportació d’energia i nutrients perquè es troba en període de creixement i desenvolupament. L’alimentació ha de ser equilibrada i variada amb quantitat de calories, proteïes, greixos, hidrats de carboni, vitamines, minerals, aigua…per aconseguir un creixement òptim.

Per una alimentación correcta cal:

  • Variada. Ha d’incloure els 5 grups d’aliments
  • Suficient. Segons en relació del període de vida que es troba. (No menja el mateix un infant de 3 anys que un de 10 anys)
  • Bona distribució. Mai menys de quatre àpats al dia.
  • Higiènica. A evitar el risc de transmetre malalties infeccioses o tòxiques.

A més a més, és important no donar aliments fora de l’horari dels àpats. Els nous aliments s’han d’introduir en petites quantitats i posteriorment s’observarà si ho digereix bé o li produeix anomalies com ara vòmits, diarrees, étc.

A l’escola bressol, per promoure l’hàbit d’una alimentació saludable seria interessant fer partícep a l’infant sobre el que ingereix, què és, d’on prove, si és saludable i podem fer una petita excursió al mercat central per comprar l’esmorzar.

A partir del any, l’infant es va incorporant poc a poc a l’alimentació comuna i se’ls hi presenta el menjar  amb una textura més grossa, trossejat i aixafat, és una etapa decisiva que influirà en els seus  hàbits d’alimentació futurs i s’adaptarà als quatre sabors bàsics.

Cap els dos anys, al tenir aproximadament 16 dents, és capaç de menjar sol un plat de puré, punxant trossos d’aliments i portant-los a la boca.  S’ha de deixar que el nen mengi sol i ajudar-lo quan disminueixi el seu interès durant l’àpat. Sobretot potenciar el sabor original i no disfressar-ho amb altres gustos.

ANEM AL MERCAT

Objectius: 

  • Promoure una alimentació equilibrada
  • Conèixer els aliments bàsics com la llet i els seus derivats, pa i fècules, verdures i hortalisses i fruites fresques.
  • Elaborar l’esmorzar amb l’ajuda de l’educador/a
  • Afavorir el desenvolupament dels sentits

Desenvolupament:

Amb la classe de P2 (també pot ser un P3) ens aproparem al mercat central més proper per comprar els respectius aliments per elaborar l’esmorzar. Els hi preguntarem si saben què és un mercat, en que consisteix i si alguna vegada hi han estat. Els hi explicarem que ens aproparem per comprar l’esmorzar.

Un cop que estiguem al mercat, coneixeran les diferents fruites, verdures i hortalises (també es treballa els colors, les formes, el nombre, les mides, distingir diferents sabors i olors) i s’iniciaran a la seva ingesta.

Elaborarem l’esmorzar a base de diferents peçes de fruita fent una macedònia. També podem introduir la cançó popular de la masovera durant l’activitat.

“O lai, là, la masovera, la masovera,
la masovera se’n va al mercat
El mercat és el dilluns,
el dilluns en compra llums. Llums!

O lai, là, la masovera, la masovera,
la masovera se’n va al mercat
El mercat és el dimarts,
El dimarts en compra naps…
Llums, naps!

O lai, là, la masovera, la masovera,
la masovera se’n va al mercat
El mercat és el dimecres,
El dimecres compra nespres…
Llums, naps, nespres!

O lai, là, la masovera, la masovera,
la masovera se’n va al mercat
El mercat és el dijous,
El dijous en compra nous…
Llums, naps, nespres, nous!

O lai, là, la masovera, la masovera,
la masovera se’n va al mercat
El mercat és el divendres,
El divendres faves tendres…
Llums, naps, nespres, nous, faves tendres!

O lai, là, la masovera, la masovera,
la masovera se’n va al mercat
El mercat és el dissabte,
El dissabte tot s’ho gasta.
Llums, naps, nespres, nous, faves tendres, tot s’ho gasta!

O lai, là, la masovera, la masovera,
la masovera se’n va al mercat
El mercat és el diumenge,
El diumenge tot s’ho menja.
Llums, naps, nespres, nous, faves tendres, tot s’ho gasta, tot s’ho menja!

O lai, là, la masovera, la masovera,
la masovera se’n va al mercat.
O lai, là, la masovera, la masovera,
la masovera se’n va al mercat”

Per a infants més grans, es pot fer una petita assemblea i comentar què esmorzem diariàment, si es saludable, si mengen suficient fruita i verdura.

Avaluació:

  • Mostra interès en l’activitat
  • Discrimina les diferents peces de fruita
  • Discrimina els diferents tipus de verdures
  • Discrimina els diferents sabors dels aliments
  • Discrimina els diferents olors dels aliments
  • Es menja l’esmorzar
  • Participa a l’activitat
  • Participa a l’assemblea
  • Escolta els companys
  • Respecta el torn de paraula
  • Ha gaudit amb l’activitat proposada

ML.



  1. El tema de l´alimentació crec que és més complexe del que en un principi sembla. Al tractar-lo cal tindre en compte tant les diverses alèrgies i intoleràncies que existèixen com les diferents costums culturals que hi ha present al nostre país. Si no recordo malament. crec que ens en vas parlar en un artícle d´això.

  2. Molt bon tema! És molt important saber a quina edat hem d’introduir cada aliment per a evitar que hi hagi casos com el d’un nen que va morir per culpa d’una educadora no qualificada, perquè desconeixia quan introduir els aliments. Endavant amb el blog!

  3. Xavi; tens raó. Quan tractem el tema de l’alimentació a l’escola sempre hem de tenir en compte les al.lèrgies alimentàries i les intoleràncies. També la diversitat cultural. Essencial i necessari. Moltes gràcies per recordar-ho! I comentar l’article.

  4. Moltes gràcies Marta per comentar l’article. Això que comentes sobre el que va passar a una llar d’infants, no només es necessari saber fer una bona introducció d’aliments, si no que a més a més és saber presentar de forma adequada els aliments (racions trossejades, aixafades…) per evitar possibles ennuegaments que és el que li va passar al nen que va morir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Alimentació per MartaLuque | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent