La vida versió Champions League

Què vols que et diga?

Petició a les comarques centrals

A la trobada d’Alcanar em va cridar molt l’atenció un llibre amb el qual ens obsequià l’ajuntament, i que tractava de Tortosa i els Comarques Centrals dels Països Catalans. Se’m va fer estrany perquè si d’alguna cosa acostume a presumir és de ser de les Comarques Centrals. I això de vore que algú altre també és una comarca central se’m fa estrany. Però pensant-ho bé, cadascú és del centre d’alguna cosa. I pensant-ho millor encara, La Safor, a banda de ser el centre del meu món, que jo recorde no és el centre de res. Però això de comarques centrals valencianes ja ve de lluny, de temps de la reconquesta, pràcticament. Tot i que els de Canal 9 últimament estan entestats en canviar-li el significat.
Les comarques centrals són La Safor, La Vall d’Albaida, la Costera, la Marina, L’Alcoià, el Comtat i la Canal de Navarrés, i tot i que estan dividides per les províncies, en realitat hi ha una tradicional vinculació econòmica, històrica i lingüística molt forta. A Canal 9, que això no els fa massa gràcia, com no poden erradicar el concepte de Comarques Centrals, el que han fet és intentar distorsionar-lo. I des de fa alguns anys es dediquen a referir-se a les Comarques Centrals quan parlen de les comarques de l’Horta -on està la capi- i les comarques del seu voltant. Ben mirat, per a un ignorant en història té més sentit. Però és incorrecte; i és una jugada feta “con alevosía y premeditasión”.
I posats a canviar coses en les Comarques Centrals, jo preferiria canviar la configuració actual afegint-hi un fitxatge estrella: La Ribera -tota, l’alta i la baixa-. Fa temps que tinc comprovat que comarca de La Ribera és una passada, i un bon jugador per a tindre en un equip.

Publicat dins de Terra | Deixa un comentari

  1. Felip 5é va sucarrar la provença de la demarcació de Xàtiva al cremar-la, de tal mena que la demarcació de València són dos en una. I mitja Ribera pertanyia a les comarques centrals actuals del País Valencià en l’època de quan Jaume I amb la qual va crear la demarcació del riu Xúquer enllà.

  2. Ei, Marta, les comarques centrals som natros, com vas sentir a Alcanar. Veig que se’t va quedar. No ens prenguis el títol! Som centrals, perquè estem al mig. Al mig de què? De territoris de parla comuna, la nostra, la dels valencians de dalt i dels catalans de baix. Les Terres de l’Ebre no hem de ser el sud de res, sinó el centre  del país. Salut des de les comarques centrals!

  3. fa anys, quan al meu poble volíem retornar els noms dels carrers al que havia estat sempre, en una discusió sobre el nom d’un, un simpatizant del PSOE volia posar-li “Levante”. Sí, com ho heu llegit. I no era la discusió sobre Levante i/o Llevant. A la qual cosa li vaig dir… Si mirem des de Madrid, açò és llevant… però si el centre som nosaltres… ja no és així. Tot depén d’on col.loquem l’ull.
    Bon dia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.