Culés, xotos, blocaires i comboi

La Teresa de Manresa, una companya d’eslaves, descobrí una nova acepció del mot “comboi” en passar a viure amb un parell de xiques de la Safor. Una acepció que ella desconeixia. Per tal d’explicar-la millor, l’he buscada als dos diccionaris de referència: el d’Enciclopèdia Catalana i el de l’IEC, i he de dir que ha guanyat l’IEC en aquesta ocasió. Defineix “comboi”, en la seua tercera acepció, com “Enrenou, conjunt de coses desordenades o de molta gent que no s’entén; bullici, confusió (Cast.); cast. lío, jarana.” Jo ho definiria d’una altra manera: és com trobar-se amb tot de gent blocaire, a qui has estat llegint durant algun temps, un dia de pasqua, al poble d’Alcanar. Això és comboi! Això és el que farem demà mateix: una gran trobada d’amics virtuals. I des d’ací volia agrair a, Josep Blesa, perquè ha fet de pare de la criatura a l’hora de coordinar-nos a tots per a trobar dia, hora i lloc.
La història començà com una aposta futbolística entre xotos i culés, o el que és el mateix, entre seguidors del València i del Barça. Vicent en va parlar al seu bloc, i jo m’hi vaig apuntar, mig en broma. Es tractava d’emparellar xotos amb culés, i que els perdedors pagaren un dinar als guanyadors. I clar, com jo vinc emparellada de sèrie –Emili és del València, i jo sóc del Barça-, doncs ho teníem arregladet.
Finalment, com que ni el Barça ni el València estan per a tirar cohets, s’ha arranjat el dia com una trobada amistosa entre gent que té per afició publicar la seua vida privada -o els seus pensaments privats- a la xarxa. I ja que ens coneixem per dins, doncs conèixer-nos també per fora. Com que estem a banda i banda de la Sènia, el punt de trobada ha estat ben bé al mig. I el llistat de gent que s’apunta a la festa es pot trobar en aquest post de Blesa.
La trobada és un tant prompte per al meu gust, a les 9.45 -m’hauré d’alçar a les 6.30 del matí, només de pensar-ho m’entra son!-, però tant li fa. Estic segura que saltaré del llit quan sone el despertador i els carrers no estiguen ni posats, perquè tinc un comboi….!

Quant a martainsa

Nascuda l'any 1979 de pares valencians, visc fins l'any 2001 a Barcelona. Actualment estic casada, sóc mare de dos fills (un d'ells, celíac), i el tercer vindrà el 4 de maig (dia de Star Wars). Visc a Almoines i treballe com a mestra a l'escola de Palmera.
Aquesta entrada ha esta publicada en Apunts diaris. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

13 respostes a Culés, xotos, blocaires i comboi

 1. emigdi diu:

  a Alcanar i a les Terres de l’Ebre. Trobada de culés, xotos, i blocaires agermanats de vilaweb, el diari de tots i de totes.

 2. martainsa diu:

  Per cert, si algú de la trobada llig aquest comentari, li demanaria un favoret: em podríeu enviar el vostre número de mòbil al meu correu? Tinc por que ens passe alguna cosa de camí, i arribem tard, i no sapigam trobar a la gent. De moment només tinc el telèfon de Can Conill. Ho agrairé molt. Salutacions!

  Marta

 3. martainsa diu:

  Ja tinc mòbil! Gràcies, Emigdi.
  I Vicent, eres un xicotet traïdor; però preocupa’t pel powerpoint i oblida’t de la trobada. Ja en farem més! Sort!

 4. Ferran diu:

  ‘Xotos’ sembla nom blaver adoptat pels ‘pixaveins’ a la ciutat de València que com tot cap i casal de gran ciutat tracten d’imposar la seua, als poblets ens em sentit més ‘Xè’ que altra cosa.

 5. S diu:

  Quina casualitat! Fa deu minuts que la Teresa ha marxat de casa meva. Hem estat esmorzant juntes, cosa que fem poc sovint des que se’n va anar a viure a Madrid, la xica.
  Per cert, jo sempre havia pensat que xoto en valencià era un tio bo! O al menys això és el que m’han ensenyat a Picassent.
  Una altra cosa,el número de mòbil teu, és el de sempre o te l’has canviat?Últimament baixo molt per València. Tinc pendent una excursioneta a la Safor, i pensava trucar-te. Ja em diràs!
  Que vagi bé la trobada a Alcanar!!!

 6. Xavier diu:

  Deixa’m notar que no és el DIEC el que dóna aquesta acepció sinó el DCVB 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*