Per camins i carreteres

bloc d' Antoni Rigol Ginebreda

11 de juny de 2008
0 comentaris

L’augment de preu del petroli

Portem ja tres dies de vaga del transport, i sembla que de moment no es veu quan acabarà. La principal causa que ens ha portat a fins aquí, es el fort augment del preu del Gas-oil, que des del mes de Juny de l’any passat fins ara, ha augmentat de preu gairebé un 40 %. La solució a això no es fàcil, la forta dependència de l’economía mundial del petroli, fa que aquest be limitat no faci mes que pujar el seu preu. Quan els països rics érem els únics consumidors massius, hi havia un cert equilibri entre oferta i demanda, que feia mantenir els preus a un nivell assumible. Ara, amb la incorporació al lliure mercat dels països de l’Europa de l’Est, i l’emergència d’estats Assiàtics com Índia, Corea, i sobre tot Xina, fan preveure que no hi ha recursos per tots, mentre es segueixi amb el nivell actual de consum i en ser mes gran la demanda que la oferta, els preus entren en una espiral ascendent sense fi.
La incorporació al mercat dels bio-combustibles, ja es veia que no podia ser la solució, i que l’únic que ha fet es augmentar la deforestació i fer pujar els preus dels aliments, amb les grans conseqüències que això comporta.
Abaixar el preus que graven els carburants, podria ser una solució, però els Euros que deixarien d’ingressar les administracions, s’hauríen de compensar amb nous impostos, i al final d’aquí a un temps seguiríem tenint el mateix problema, ja que el preu seguiria pujant igual.
Per tot això, sembla que l’única solució es el canvi en el model. Hi hauría d’haver un organisme internacional que gestiones la distribució mundial atenent les necessitats reals de cada país, encara que això es impossible, ja que tant els països productors, com les companyies petrolíferes, no ho permetran mai. També s’hauríen d’invertir els beneficis en buscar energies alternatives netes, com també buscar sistemes eficients d’estalvi. Però això, son utopies, i haurem de seguir per on anem, i esperar que l’alt preu a que està arribant faci imprescindible l’estalvi, per la simple raó, que arribarà un moment en que ningú podrà assumir el preu que haurem de pagar per omplir els dipòsits. Llavors es quan de debó s’hauran de buscar alternatives, però l’impacte que tindrà sobre l’economia mundial serà tan traumàtic, que ja veurem com acaba tot plegat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!