SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

11 de març de 2012
0 comentaris

PROGRAMA DE VACANCES PER A LA GENT GRAN

Si analitzéssim els temes tractats en els plens durant el mandat, possiblement aquest seria un dels quals l’oposició conjuntament s’ha mostrat més dura amb els gestors municipals. Una duresa mostrada amb els arguments emprats, les exposicions breus i clares fetes amb la rotunditat per tombar una paret sense sortir-se ni un mil·límetre del respecte mutu.

Segur, el govern s’ho ha de repensar en futures edicions. Amb altres paraules, i considerant les crítiques fetes en apunts anteriors,  les portaveus han estat un exemple d’eficàcia i eficiència.

S’ha fet evident com l’oposició, en conjunt, feia temps que esperava aquest tema amb un discurs molt depurat. Possiblement perquè es diu que el Sr.Bustos no va perdre tant electorat en les passades eleccions municipals, com va passar amb la majoria d’alcaldies del PSC, precisament perquè va reforçar la seva campanya anunciant que les altres organitzacions polítiques volien acabar amb les “Vacances de la gent gran” i ell es comprometia a mantenir-les. Parlem de 4.500 persones subvencionades amb fons municipals per anar de viatge. Persones la gran majoria de les quals s’ho podien permetre i fer-ho a preu municipal, per elles, era una ganga. D’aquesta manera va connectar amb un sector de la població que per primera vegada li va fer costat, compensant així el vots perduts amb el perfil del PSC.

 

El Sr. Bustos manté el seu compromís electoral fent la viu viu. Les vacances continuen una edició més, però amb un matís significatiu: ara no seran subvencionades. Es contracta una empresa la qual gestionarà els viatges a un preu que haurà de competir directament amb el mercat i l’Ajuntament gestionarà el programa dedicant-hi una persona i mitja tot l’any.

 

La ponent, Maria Ramoneda, justifica el context del programa, explica els resultats de l’anterior edició i fa una lloança del servei en base a l’enquesta de satisfacció. No parla ni un bri sobre les tarifes i les seves característiques, objectiu únic del dictamen.

 

Confirma doncs, el comentari de la portaveu de l’Entesa per Sabadell, la Virginia Domínguez: ”Ens demanen que aprovem les tarifes del programa de vacances de la gent gran, però en realitat el debat important no són les tarifes, sinó el propi servei” La regidora explica  com un programa iniciat per facilitar uns dies de lleure per a les persones amb pocs recursos s’ha desvirtuat fins a mantenir-lo només per electoralisme. Justifica els seus arguments mostrant el descens dels percentatges de persones que en els darrers anys han estat bonificades pel seu baix nivell d’ingressos (només un 4% el 2011) i l’índex de repetició del 40%. La Maria Ramoneda no respon, però amb el cap fa indica que no són certes aquestes dades i la Virginia Domínguez li fa saber que ho diu amb la força d’haver-se mirat tots els expedients. Estem parlant, afegeix, d’un programa per a persones de classe mitjana i classe mitjana alta que poden accedir a les agències de viatges, aquest programa avui la ciutat no el necessita.

 

La Carmen Garcia, portaveu d’ICV, amb poques paraules discrepa profundament del model de programa. Res no justifica que el govern faci d’agència de viatges, diu, i demana seriosament el replantejament d’una activitat no recollida a les competències municipals. Acaba qüestionant la contractació del servei (l’empresa ha estat contractada sense un concurs públic a l’empara d’una modalitat administrativa per a casos excepcionals). La pregunta salta a l’aire, per què l’interès en fer un contracte per la via de l’excepcionalitat a una empresa fins i tot qüestionada dins del sector?

 

La portaveu d’EUiA, la Marisol Martínez, amb un to sec i rotund ho resumeix dient: avui, més que mai, va endavant una actuació a la contra del que demana la situació actual. No és el model, ni la prioritat és viatjar, ni podem ser subministradors de clients del capital privat.

 

El programa tampoc no és compartit per CiU. La seva regidora, Rosa Roig, afirma que les agències ofereixen preus més baixos. Per tot plegat, suggereix, els ajustos o retallades del pressupost municipal podrien començar per aquí.

 

A la rèplica defensa el dictamen la Marta Farrés. Respon amb molta duresa expressiva, sense donar-se un respir, cada un dels raonaments de l’oposició. Ho fa en un to de superioritat i de rebuig absolut de les paraules escoltades, només comprensible per la seva inexperiència política. Tot allò que s`ha comentat com aspectes negatius del programa ho assumeix positivant-ho i allò que són dades contrastades les nega adduint que són falses (algú ha fet escola). La portaveu d’ICV no se’n pot estar de matisar l’actitud: “…lamento molt haver sentit aquesta intervenció per part de vostè, que representa el Govern, un govern socialista. I també perquè sempre esperes, per part dels polítics i més si són persones joves, hi hagi encara més sensibilitat que aquells que es suposa ja portem molts anys a la política.”

 

Finalment el PP facilita l’aprovació de les tarifes amb la seva abstenció, davant el vot en contra l’Entesa, ICV, EUiA i CiU.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!