Marta Garcia-Puig

Curiositats del català, castellà, anglès, italià, francès i gaèlic irlandès, entre d'altres

Publicat el 6 d'agost de 2014

QUI SOM? D’ON VENIM? ON ANEM?

Avui m’agradaria que observéssim uns quants detalls que trobo interessants. Com en articles anteriors, compararé diverses llengües i, després, veurem a quina conclusió podem arribar.

ALGÚ

 • Català: algú; per exemple, Hi ha algú.
 • Castellà: alguien; per exemple, Hay alguien.
 • Italià: qualcuno; per exemple, C‘è qualcuno.
 • Francès: quelqu’un; per exemple, Il y a quelqu’un.
 • Català balear: qualcú

En català tenim el pronom algú, que vol dir ‘alguna persona’. Si observem com es diu en les altres llengües llatines que conec, veurem que el català balear, l’italià i el francès tenen el mateix origen i que, en canvi, el català central i el castellà van per una altra banda. El català algú i el castellà alguien vénen del llatí vulgar aliquis. L’italià qualcuno ve de qualche + uno, que ha format la contracció qualcuno. En català, també existeix qualque (seria com l’italià qualche) i qualcú s’ha originat de la mateixa manera que qualcuno: ajuntant qualque + u.

MATALÀS

 • Català: matalàs
 • Castellà: colchón
 • Italià: materasso
 • Francès: matelas
 • Anglès: mattress

Segons els diccionaris etimològics, el català i l’italià l’han agafat de l’àrab matrah, posteriorment el francès l’ha agafat de l’italià materasso i, finalment, l’anglès l’ha agafat del francès antic materas. El castellà, en canvi, és diferent (he buscat l’etimologia de colchón, però no l’he trobada). Em sembla interessant veure que el castellà és completament diferent de les altres llengües.

FERMARE

Aquí em sembla interessant destacar que fermare en italià vol dir ‘aturar’; per exemple fermati! vol dir ‘atura’t!’. El verb francès fermer, en canvi, vol dir ‘tancar’, no pas ‘aturar’! És molt interessant perquè ambdues llengües provénen del verb llatí firmare (‘afermar’), però hi ha hagut un canvi de significat respecte del mot llatí i cada llengua li ha donat un significat diferent: el català l’ha transformat en firmar (‘signar’), l’italià en fermare (‘aturar’) i el francès en fermer (‘tancar’).

CADIRA

 • Català: cadira
 • Castellà: silla
 • Italià: sedia
 • Francès: chaise
 • Anglès: chair

D’una banda, la paraula castellana silla ve del llatí sella, que és la contracció de sedula. Sedula s’ha format amb el verb sedere (que en italià s’ha conservat exactament igual i que vol dir ‘seure’) + el diminutiu -ula. D’altra banda, la paraula catalana cadira i la paraula francesa chaise vénen del llatí cathedra, que ve del grec kathédra, i la paraula anglesa ve del francès antic chaiere. Em sembla interessant veure que el castellà i l’italià han anat per una banda i el català i que, en canvi, el francès i l’anglès han anat per una altra.

 DUÉRMETE NIÑO, DUÉRMETE YA… 

Recordeu la cançó bressol que us cantava la vostra mare de petits? Duérmete niño, duérmete ya, que si no te duermes el coco vendrá… Doncs resulta que la música d’aquesta cançó coincideix amb la de la cançó de bressol (lullaby) anglesa Rock-a-bye baby! Simplement han posat una lletra diferent! Cliqueu en aquest enllaç i podreu veure el vídeo de la cançó anglesa: rock-a-bye baby

Què us sembla? Curiós, no?

Espero que aquest article us hagi semblat interessant i aprofito per a desitjar-vos unes bones vacances! Fins aviat! 1. Realment aquestes coses són molt interessants de saber que alguns idiomes agafen origens diferents en certes paraules!
  Sí, la cançó que has penjat té la mateixa melodia que la famosa “duermete niño…” Endavant amb el blog i bon estiu!!!

  1. Moltes gràcies pel teu comentari! M’alegro molt que t’hagi semblat curiós! A mi també em va semblar interessant veure que la melodia de la cançó era la mateixa!! Bon estiu i fins aviat!!!

 2. jo també he trobat molt interessant i curiós aquest artícle. Sempre és agradable coneixer d´on provenen les paraules de la nostra llengua i l´evolució que han seguit els diferents idiomes.

 3. Molt interesant l’article.
  Quan parles de FERMARE no se si cal associar-ho a firmar (signar) del català… Jo més aviat ho assimilaria (també) amb FERMAR (fermar el ruc, fermar un cavall, fermar una vaca…). O sigui, subjectar una bèstia amb una corda, per exemple.

 4. Hola,

  A mi també m’ha cridat força l’atenció “fermar”, que com deies ve de “firmare”, que vol dir “fer ferma una cosa”, “fixar”.
  És interessant veure que tots els usos que has descrit, com el francès “fermer”, l’italià “fermare” i el català “fermar/firmar”, s’adiuen molt bé amb aquesta idea original expressada pel verb “firmare”: quan els francesos “ferment” la porta, fan que estigui ferma, que no pugui obrir-se, quan un italià “ferma” el lladre que s’escapava, l’està aturant, fixant en aquell lloc, i els catalans, com deia el missatge anterior, quan fermem alguna cosa l’estem lligant, subjectant. I, quan firmem un document, estem dient que el que conté és ferm, és a dir, que ho acceptem com a vàlid i que ens hi atenim (verb, “firmar”, que no és l’únic que té l’accepció de “signar”. Segons el DCVB, “fermar” també tenia aquesta mateixa accepció).

  Gràcies pel blog i fins una altra!

  1. Bon dia Ferran!

   Exacte, molt bé! Has fet un molt bon raonament, exactament el tipus de raonament que voldria aconseguir amb aquest tipus d’articles.
   M’alegro que t’agradi el blog, moltes gràcies per llegir-lo i fins aviat!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de CATALÀ - MÉS D'UNA LLENGUA, ETIMOLOGIA | s'ha etiquetat en , , per MartaGarciaPuig | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent