Miquel Roman

Nou Barris (Barcelona)

22 de febrer de 2013
0 comentaris

De censures municipals i altres errors ?

Antonio Alcántara, des del seu blog educació transformadora informa que el Districte de Nou Barris està vetant continguts als cartells que fa l’impremta municipal de l’Ajuntament de Barcelona.
 
El nostre és un Districte viu i actiu, molt actiu, on gent i col•lectius de tota mena s’organitzen i organitzen activitats de tot tipus. Això ens aporta moltes coses … com a persones i com a societat. Per això l’Ajuntament i el Districte, en la mesura del possible, han de recolzar les activitats de les entitats. I una manera, és donant més difusió a les seves activitats, com és amb la impressió de cartells i fulletons. 
 
Les associacions de Nou Barris, en la seva majoria, no són partidistes, però si fan política. És a dir, treballen i lluiten des de la societat per a què el nostre Districte sigui millor. Aquesta dinàmica – a vegades de diàleg, d’altres de confrontació i sempre de reivindicació – ha permès moltes victòries veïnals, sempre a costa d’esforç i de constància. Per això és normal que davant l’actual estat de la qüestió, davant de la crisi i la seva repercussió, col•lectius i persones de Nou Barris hagin decidit coordinar les seves lluites com a “9 Barris Cabrejada”. I que per donar més ressó a les reivindicacions hagin decidit posar el logo de ‘9 Barris Cabrejada’ a tots els cartells i activitats que facin.
 
Ara “l’ajuntament diu que mentre portin els logos de ‘9Barris cabrejada’ no paguen els cartells, no accepten la seva factura en les subvencions ni els passen per la impremta municipal” (consultar blog de l’Antonio Alcántara). Això afecta al cartell de Carnaval (Coordinadora Cultural de Nou Barris), al Festival de Sopes del Món (que enguany arriba a la 10a edició, Xarxa 9 Barris Acull), o al “Festival Solo para Cortos” (que cada any organitza el Casal de Joves de Prosperitat). En tot cas, aquesta política és un greu error.

 
El Districte de Nou Barris i l’Ajuntament de Barcelona són molt lliures de decidir a què i a qui donen recolzament o no, i com ho fan. De la mateixa manera que els ciutadans i ciutadanes, amb el nostre vot, podem decidir si ens semblen bé o no els criteris que empra el govern municipal. Però, donat que l’Administració treballa amb els recursos dels administrats i administrades, és evident que les seves decisions han de seguir criteris de transparència i equitat. És a dir, s’han de poder entendre i ser justos. No poden, en cap cas, ser arbitraris.
 
En la resposta per escrit a les reclamacions de “9 Barris Cabrejada” que va fer la Regidora del Districte el passat 24 de desembre de 2012, aquesta deia “Primer de tot, reiterar com ja hem vingut fent en els diferents espais de participació, el compromís del Districte per treballar en la mateixa línia sobre els diferents temes recollits als documents que ens heu fet arribar.” (segon paràgraf).
 
No s’entén, és un contrasentit. No s’entén que el Districte es comprometi a treballar en la mateixa línia sobre els temes que proposa “9 Barris Cabrejada”, i després veti el logotip d’aquesta als cartells. No s’entén que el Districte digui que fan el que poden, dins dels límits de competències i de pressupost, i que entenen i comparteixen les preocupacions de “9 Barris Cabrejada”, i després no acceptin el seu símbol. Considero que l’actitud municipal és incomprensible i arbitraria.
 
En el cas del cartell del Festival “Solo para cortos”, encara és menys explicable. Sembla que “un home assegut amb un sofà, amb menjar i una ampolla pel terra és un missatge d’incivisme”. M’he mirat el cartell per tots els costats i no he estat capaç de veure cap motiu per qual l’Ajuntament l’hagi modificat. Francament, reconec que no l’he trobat. 
 
El Districte i l’Ajuntament de Barcelona han de rectificar. És el que toca fer quan un s’equivoca. Han de reflexionar i tenir clar que els criteris no poden, en cap cas, ser una excusa per censurar les reivindicacions legítimes ni per censurar l’expressió artística.
 
Però el fet de que l’Ajuntament s’hagi equivocat, i greument, no ens ha de fer oblidar que els Ajuntaments si que tenen una responsabilitat en allò que fan i en allò que firmen. 

Posaré un exemple extrem. Podria passar en algun lloc del món que uns quans veïns i veïnes volguessin, per exemple, fer un centre de culte de la seva religió, posem musulmans. Podria passar per exemple que un grup de veïns i veïnes estiguessin en contra (sempre trobarien un motiu legítim i gens racista, com per exemple, que només té dues sortides d’emergència, i n’hauria de tenir tres). Podria passar que tot i la magnífica feina de la gent, com la que al Districte es fa des de 9 Barris Acull, alguna AVV fes seva la demanda. I podria passar que l’AVV d’aquell barri volgués posar un logo o missatge contra la mesquita al cartell de Festa Major… Doncs que quedi clar ara i aquí. En aquest cas, i en la meva modesta opinió, l’Ajuntament tindria tot el dret a no imprimir el cartell i a no pagar l’edició del cartell. Perquè insisteixo, els Ajuntaments tenen responsabilitat en allò que fan i firmen. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.